20 milyar $'lık işlem bekleniyor

inHERA Capital kurucu ortağı Levent Bosut 2012 yılında Türkiye'de 20 milyar dolara yakın birleşme ve satın alma işlemi beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL  - inHERA Capital kurucu ortağı Levent Bosut, 2012 yılında Türkiye'de 20 milyar dolara yakın birleşme ve satın alma işlemi beklediklerini söyledi. 
 
2005 yılından itibaren gittikçe gelişen M&A (Şirket birleşmeleri ve satın almaları) piyasasının 2011 yılında işlem adedi olarak rekor seviyeye ulaştığını belirten Bosut, Türkiye'nin 2001 krizinden aldığı dersler sayesinde ulaştığı sağlıklı kamu disiplini ve yapısal reformları ile yerli ve yabancı yatırımcıları cezbetmeye devam ettiğini ifade etti.
 
Özellikle Avrupa'yı sarsan kamu borç ve finansal sektör krizinin Türkiye'yi bölgesinde yükselen bir değer haline getirdiğinin altını çizen Bosut, "2004 öncesinde, Türkiye'deki en cazip şirketlere bile zorlukla alıcı bulunurken, şimdi yatırımcılar rekabet içinde satın almalar gerçekleştirmekte. Türk şirketleri de bu zamanda önemli aşamalar kaydetti. Dünyada rekabetçi, bir çok pazara ihracat yapan, önemli stratejik değerlere ve insan kaynaklarına sahip Türk şirketleri gelişti" ifadelerini kullandı.
 
"2012 yılına hızlı başladık"
 
2011 yılında sayı olarak şirket birleşmelerinin rekor kırdığını anımsatan Bosut, 250'ye yakın 15 milyar dolarlık işlem gerçekleştiğini vurguladı. 2012 yılının da hızlı başladığını dile getiren Bosut, ilk yarıda açıklanan işlem hacminin hesaplarına göre 10 milyar doları bulduğu bilgisini verdi.
2011 yılını özellikle yabancı yatırımcıların yüzde 70'in üzerinde oluşturduğu işlem hacminin şekillendirdiğine dikkati çeken Bosut, sözlerine şöyle devam etti:
"Genel Enerji, Mey İçki, Acıbadem ve İDO gibi firmalara yapılmış olan milyarlık yatırımlar dışındaki işlemlerin çoğu orta ölçekli firmalara yapılmış, 100 milyon doların altındaki işlemlerden oluşmuştur. Zaten ülke ekonomimizin önemli bir bölümünü orta ölçekli firmalar oluşturmaktadır. 2012 yılı ise hareketli geçen bir yıl oluyor. 60'ın üzerinde toplam değeri 10 milyar dolar civarında işlem gerçekleşti. Bu yıl içerisinde başta otoyol ve enerji olmak üzere özelleştirmelerin işlem hacminin yaklaşık olarak 10 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz. EUAŞ, elektrik dağıtım şirketleri, BOTAŞ ve İGDAŞ enerji alanındaki özelleştirmelerin ana unsurlarını oluşturuyor. Bunun yanında 2012'de Çaykur ve PTT'nin özelleştirme işlemlerinin de başlayacağını düşünüyoruz."
 
"Bu yıl sonuçlanması beklenen önemli bir işlem de ATV ve Sabah'ın satışı"
 
2012 ve 2013 yıllarında yabancı alıcıların en aktif olacakları sektörün enerji sektörü olacağını kaydeden Bosut, bu sektörü sağlık, perakende, sanayi ve e-ticaretin takip edeceğini dile getirdi.
Bu yıl içerisinde gerçekleşen işlemlerde dayanıklı ve hızlı tüketim malları, sanayi şirketleri, inşaat malzemeleri, finans sektörü, servis sektörü, teknoloji ve e-ticaret'in ön plana çıktığına işaret eden Bosut, şimdiye kadar gerçekleşen en büyük işlemlerin Denizbank'ın Dexia tarafından 3,5 milyar dolara Siberbank'a satışı, TAV'ın önemli miktarda hissesini milyar dolara yakın bir işlemle Fransız ADP'ye satışı ve Mustafa Nevzat'ın yaklaşık 700 milyon dolara Amgen'e satışı olduğu bilgisini verdi.
Bu yıl sonuçlanması beklenen önemli bir işlemin de ATV ve Sabah'ın satışı olduğunu aktaran Bosut, yabancı bir medya şirketi, yerli-yabancı sermayeli bir grubun ve finansal bir fonun rakipler arasında olduğunu dile getirdi.
 
"Yabancı yatırımcıların ilgisi artarken Türk şirketleri de yakın zamanda yurtdışında ciddi satın alma işlemleri kaydetti"
 
Türkiye'nin Batı Avrupa'dan gelen yabancı yatırımcıların merkezi olmaya devam edeceğine dikkati çeken Bosut, bunun yanında Türkiye'yi global pazarlara açılmada önemli bir üs olarak gören Asya-Pasifik yatırımcılarının da ilgisinin her geçen yıl arttığını söyledi.
Yabancı yatırımcıların ilgisi artarken Türk şirketleri'nin de yakın zamanda yurtdışında ciddi satın alma işlemleri kaydettiğinin altını çizen Bosut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2012 ve 2013 yılında THY'nın Doğu Avrupa'da hedef şirket arayışında olduğu, Ülker'in özellikle Ukrayna ya da Orta Doğu'da büyük bir satın alma, bir Türk bankasının Pakistan'da banka alma işlemine hazırlandığını gözlemliyoruz. Yunanistan borcunu azaltmak zorunda olduğu için çok ciddi bir özelleştirme furyasına girmek zorunda. Şimdi Yunanistan'da çok ciddi bir satış furyası olacak. Oteller, marinalar, turistik yerler satılacak. Bir çok Türk grup da bunlarla ilgili."
 
2012 yılında gerçekleşen birleşme ve satınalmalar...
 
Bu yıl gerçekleşen satın alma ve birleşme işlemlerinden bazıları şöyle;
*Toksoz Spor Malzemeleri firmasının çoğunluğunun İş Girişim'e satışı
*Pronet Güvenlik Hizmetleri'nin Turkven tarafından İngiliz Cinven'e satışı
*Koton'un yüzde 50 hissesinin Hollandalı tekstil firması Nevo Apparel ve Turkven'e satışı
*Bahçeşehir Koleji'nin yüzde 48 hissesinin Carlyle'a satışı
*YKM'nin yüzde 63 hissesinin PE hissedarı olan Boyner'e satışı
*Makine Takım Endüstrisi'nin yüzde 30'unun Gözde Finansal'a satışı
*Numarine'in yüzde 50 hissesinin Abraaj Capital tarafından Ömer Alaz'a satışı
*Kümaş Manyezit İşletmeleri'nin Ülker grubu içinde yer alan Gözde Girişim'in iştiraklerinden Kobin Madencilik'e satışı
*Finans Emeklilik ve Hayat'ın Amerikalı sigorta şirketi Cigna'ya satışı
*Denizbank'ın tamamının Rus Sberbank'a satışı
*Eurobank Tekfen'in Kuveytli Burgan Bank'a satışı
*Mustafa Nevzat İlaç Sanayii'nin Amerikalı biyoteknoloji firması Amgen'e satışı
*Jinemed Sağlık Hizmetleri'nin yüzde 65'inin Acıbadem'e satışı
*Trakya Elektrik ve Dağıtım özelleştirmesinin İçtaş'a devredilmesi
*Gümüşsuyu Halı Fabrikaları'nın Modern Halı'ya satışı
*Transteknik Teknoloji'nin Alman Konica Minolta'ya satışı
*Ekomak Grup'un İsveçli Atlas Copco'ya satışı