2009 Bütçesi Yasa Tasarısı maddeleri kabul edildi

Bütçe büyüklüğü 259 milyar 157 milyon TL, bütçe gelirleri 248 milyar 759 milyon TL, bütçe açığı ise 10 milyar 397 milyon TL olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddeleri kabul edildi.

Buna göre, bütçe büyüklüğü 259 milyar 157 milyon TL, bütçe gelirleri 248 milyar 759 milyon TL, bütçe açığı ise 10 milyar 397 milyon TL olacak.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine tahsis edilen ödenekler toplamı ile genel bütçe gelir tahmini toplamı arasındaki fark, net borçlanmayla karşılanacak.

2009 yılı programında ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında, herhangi bir projeye harcama yapılamayacak. Proje veya işin öngörülen ilk yıl yatırım ödeneği, toplam proje bedelinin yüzde 10'undan az olamayacak. 

Silahlı Kuvvetler bütçesinin programlarındaki savunma amaçlı inşa ve tesisler ile stratejik planı içinde yer alan alım ve hizmetler, DPT vizesine bağlı tutulmayacak.

Hazine garanti limiti, 4 milyar dolar olacak.

Bütçede, mal ve hizmet alımları ile yatırım ödeneklerinde yüzde 10 ile yüzde 16,5 oranlarında kesintiye gidilecek. Buna göre, tedavi ve cenaze giderleri, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bütçelerinin mal ve ve hizmet alım giderlerinde yer alan ödenekler ile Hazine Müsteşarlığı bütçesi hariç genel genel bütçeli idarelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin gider ödeneklerinde yüzde 10 oranında kesinti yapılacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesinde destek alımlarına ayrılan ödeneklerin yüzde 10'u, Adalet, Milli Eğitim, Sağlık bakanlıkları ile Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ ve Ulaştırma Bakanlığı bütçelerinin yatırıma ilişkin sermaye giderleri tertiplerinin yüzde 16,5'i iptal edilecek.

Diğer mal ve hizmet alım giderlerinden yaklaşık 705,3 milyon TL, yatırım harcamalarından 1,8 milyar TL, Karayolları Genel Müdürlüğünden 485,5 milyon TL, DSİ'den 761,7 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarından 248,2 milyon TL, DLH'dan 138 milyon TL, sağlık yatırımlarından 132,6 milyon TL, adalet yatırımlarından 41,8 milyon TL kesinti yapılacak. Tarım destekleme ödeneklerinden yapılan kesinti ise 548,7 milyon TL olacak.

Yüzde 20'ye kadar ödenek aktarması

Köy Hizmetlerinden il özel idareleri ile belediyelere transfer edilen memur ve işçilerin ücretlerinin 3'te biri, idarelerce karşılanacak. Buradan yapılacak kesintisinin ise 500 milyon TL olması öngörülüyor.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yüzde 20'sine kadar, kendi bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilecek. Bu idarelerin, yüzde 20'yi geçen her türlü kurum içi aktarmalarını yapmaya Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

2009 yılı programının uygulanması, koordinasyonu ve işlemine dair karara uygun olarak, 2009 Yılı Yatırım Programı'nda değişiklik yapılması halinde, değişiklik konusu projelere ait ödemelerle ilgili ihtiyaç duyulan ödenek aktarımları, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun ilgili maddesinde yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın yapılacak.

Memurun zam oranı değişmedi

Devlet memurları ve kamuda çalışan sözleşmelilerin maaşlarına 2009 yılının ilk 6 ayında yüzde 4, ikinci 6 ayında yüzde 4,5 oranında zam yapılacak.

1 Ocak 2009-30 Haziran 2009 döneminde, aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayı 0,053505, memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylığı katsayısı 0,7084, yan ödeme katsayısı 0,016965; 1 Temmuz 2009-31 Aralık 2009 döneminde ise aylık katsayısı 0,05592, taban aylığı katsayısı 0,74348, yan ödeme katsayısı da 0,01773 olarak uygulanacak.

Sözleşmeli personelin ücret tavanı, 1 Ocak 2009-30 Haziran 2009 döneminde 2 bin 809 lira, 1 Temmuz 2009-31 Aralık 2009 döneminde ise 2 bin 935 lira olarak uygulanacak.

Fazla mesai ücretlerine 20 kuruşluk artış

Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri, gelecek yıl yüzde 22,2 oranında artarak, 1 lira 10 kuruşa yükselecek. Yurt içi gündelikler ise yüzde 7,1 ile yüzde 13,3 arasında artacak.

Kamu personeline ödenen tayin bedelinin; aylık üst sınırı 112,36 TL'yi, ikinci yarıda da 117,43 TL'yi aşmayacak.

Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı ile Ek Tazminat Ödenmesi Hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname uyarınca ödenen ek tazminat tavanı da yeni yılda 80,3 TL olarak uygulanacak. Ancak Bakanlar Kurulu, bu miktarı yüzde 50'sine kadar artırabilecek.

Harcırah Kanunu uyarınca verilecek gündelik ve tazminat tutarları da yüzde 7,1 ile yüzde 13,3 oranında artacak.

Personel alımı

Kamu kurum ve kuruluşlarının serbest memur kadrolarına yeni yılda, 2008 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde atama yapılacak. Memur ihtiyacını karşılayamayacak idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ek 4 bin, diğerleri için de ek 21 bin atama yapabilecek.

Belirlenen sınırlar içinde öğretim elemanı ihtiyacını karşılayamayacak yüksek öğretim kurumları, 5 bin ek personel alabilecek.

Yeşil kartlılara 2 TL katılım payı

Kamu personeli ile yeşil kart sahipleri, 2009'da, ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayenelerinde 2 TL katılım payı ödeyecek. Bu tutarı, birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerde almamaya veya daha düşük tutarlarda belirlemeye ya da ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarındaki muayenelerde sevki dikkate alarak yarısına kadar indirmeye veya 5 katına kadar artırmaya, gerektiğinde bu tutarları kanuni tutarlarına getirmeye veya indirmeye, Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Bu kişilerden, 2009'da, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçlerinin bedelleri üzerinden ise gereksiz kullanımı azaltmak amacıyla yüzde 10-20 arasında katılım payı alınacak. Ancak bu katılım payı, asgari ücretin yüzde 75'ini geçemeyecek. Yeşil kart sahipleri, talep ederse, katılım paylarını geri alabilecek.

Tüp bebek tedavisi

Yine söz konusu kişilerden, yardımcı üreme yöntemi (tüp bebek) tedavisinde, ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 oranında katılım payı alınacak.

Katılım payının gerektiğinde ilgililerin aylık ücretlerinden kesilmesine veya eczane ve diğer kurum ve kuruluşlar aracılığıyla tahsiline ilişkin esas ve usulleri belirlemeye, Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Özelleştirme gelirleri, bütçeye aktarılacak

Özelleştirme gelirleri, bütçeye aktarılacak, ancak karşılığında bütçeye ödenek eklenmeyecek.

Belediyeler, ileri teknoloji ve büyük tutarda maddi kaynak gerektiren alt yapı projelerinin finansmanı için yapacakları borçlanmalarda da kanunda belirlenen limitleri aşamayacak.

Belediyelerin aldığı elektrik ve havagazı tüketim vergileri, bütçeye gelir kaydedilecek.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri listelerinde yer almayan kişilerin başvurularını sonuçlandırılma süresi 2 aydan, 8 aya çıkarılacak.

İkinci el araç satış sözleşmelerinin, Trafik Tescil Şube Müdürlüklerince yapılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihi, 2010 yılına ertelendi.

Genel Kurulda, ayrıca, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının maddeleri de kabul edildi.

Bütçe görüşmeleri, yarın tümü üzerinde yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak. Konuşmaların ardından, bütçe oylanacak.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşimi, yarın saat 10.00'da toplanmak üzere kapattı.