2013 ihracatı 151.7 milyar dolar
2013 yılı ihracatı, 2012 yılının 153 milyon dolar altında kalarak 151 milyar 707 milyon dolar olarak gerçekleşti
Hüseyin Gökçe bildiriyor...
ANKARA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2013 yılı ihracat rakamlarını Ankara'da açıkladı. İhracat rakamları 11 aylık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verisi ile aralık ayı TİM verisinden oluştu. Buna göre ihracatta yüzde 0.01 artış olduğu kaydedildi. Net ihracat rakamı 151 milyar 707 milyon dolar olarak açıklandı. Ancak şu an açıklanan verilere göre ihracatta artış değil, düşüş var. 2012 yılı ihracat rakamları 151 milyar 860 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Buna göre ihracat 2012 yılının 153 milyon dolar gerisinde kaldı.
Hedefin çok altında
Orta Vadeli Program'da (OVP) da ihracat 153.5 milyar dolar olarak hedeflenmişti. Açıklanan rakamlar ise hedefin çok altında kalındığını gösterdi. Ancak ocak sonunda açıklanacak TÜİK verileri yeni bir rekora işaret edebilir! Nitekim ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜİK verilerinin de açıklanmasıyla birlikte ihracatın 152 milyar doları aşacağını kaydetti. Altın dışı ihracatın 11 ayda yüzde 6.5 arttığını kaydeden Zeybekci, 2014 yılında ise 166.5 milyar dolarlık hedefe ulaşacaklarına inancının tam olduğunu söyledi.
'ÖTV artışı enflasyonu etkilemez'
Bu arada gazetecilerin yeni yılın ilk gününde gelen ÖTV artışı yönündeki sorularını cevaplayan Zeybekci, "Artış enflasyonu etkilemez" dedi. Bu ÖTV artışlarının tüketimi dizginleyeceğine inandığını belirten Zeybekci, "O nedenle enflasyonu artırıcı bir etki yapacağını düşünmüyorum. Ben bu düzenlemenin iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye'nin son gelişmeler kaynaklı sorunları aşacak birikime sahip olduğunu kaydetti. Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın dövizde seviye belirtip bunu temin edememesi, Merkez Bankası'na güvenerek işlem yapan şirketleri zarara uğratıyor" dedi.
Büyükekşi, bundan sonra yeni bir ekonomik program ve hikayenin gerekli olduğunu kaydetti.
[PAGE]
Aralık ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 764 milyon 586 bin dolar ile otomotiv olurken, bunu 1 milyar 424 milyon 976 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 197 milyon 415 bin dolar ile çelik sektörü izledi.
Türkiye'nin aralık ayında toplam ihracatının yüzde 79,8'ini gerçekleştiren sanayi grubunda, 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 7,9 artışla 7 milyar 716 milyon 203 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, yüzde 17'sini oluşturan tarım grubunda yüzde 20,3 artışla 2 miyar 205 milyon 856 bin dolarlık ve yüzde 3,3'ünü oluşturan madencilik grubunda da yüzde 7,2 yükselişle 425 milyon 748 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Sanayi sektörü alt başlığında, toplam ihracat içindeki yüzde 59,4 paya sahip sanayi mamulleri sektörü ilk sırada yer aldı. Sanayi mamulleri sektöründeki en büyük payı ise yüzde 13,6 ile otomotiv endüstrisi alırken, bu sektörü yüzde 11 paya sahip hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.
Aynı dönemde en yüksek ihracat artışı yüzde 36 ile tütün ve mamulleri sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 30,2 ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ve yüzde 26,1 ile makine ve aksamları sanayi sektörleri izledi.
2013 yılı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatı en fazla azalan sektör yüzde 3,9 ile gemi ve yat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 3,6 ile savunma sanayi ve yüzde 3,5 ile çelik sektörü takip etti.
Türkiye'nin aralık ayında gerçekleştirdiği ihracatta ilk 10'da yer alan ülkeler sırasıyla Almanya, Irak, Birleşik Krallık, Rusya, İtalya, Fransa, ABD, İspanya, Çin ve Hollanda oldu.
Zeybekci, Sheraton Oteli'nde düzenlenen 2013 yılı İhracatı Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2023 hedeflerine kilitlenmiş Türkiye'nin her yerinden ihracat seferberliğine katılım sağlandığını görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
İstanbul'un 2002'de Türkiye ihracatının yüzde 58,2'sini gerçekleştirirken, bu payın geçen yıl yüzde 46,9'a indiğini dile getiren Zeybekci, "Buna karşılık Ankara'nın payı 4,2'den yüzde 5,2'ye, Gaziantep'in payı yüzde 1,7'den yüzde 4'e, Kocaeli'nin payı yüzde 3,5'ten yüzde 8'e, Manisa'nın payı yüzde 0,9'dan yüzde 2,5'e yükseldi" diye konuştu.
1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayısının 18'e çıktığını anlatan Zeybekci, en çok ihracat yapan ilin 70,7 milyar dolar ile İstanbul olduğunu bildirdi.
İstanbul'u, Bursa (12,3 milyar dolar), Kocaeli (12,2 milyar dolar), İzmir (9,3 milyar dolar) ve Ankara'nın (8 milyar dolar) izlediğini belirten Zeybekci, "2013 yılında İstanbul tek başına, Türkiye'nin 2002 yılı genel ihracatının 2 katına yakın ihracat gerçekleştirdi" ifadesini kullandı. Zeybekci, 2012 yılında 41 ilin önceki yıllarda gerçekleştirmiş oldukları ihracata göre rekor kırarken, 2013'te bu sayının 44'e ulaştığını kaydetti.
Toplam ihracatçı sayısında da geçen yıl önemli başarı elde ettiklerini belirten Zeybekci, 2002 itibarıyla 31 bin 731 olan ihracatçı firma sayısının 2013'ün 11 aylık döneminde 58 bin 78'e yükseldiğine dikkati çekti.
"İhracatçılarımızın ayak basmadığı ülke kalmadı"
[PAGE]
"İhracatçılarımızın ayak basmadığı ülke kalmadı"
Artık ihracatçıların ayak basmadığı ülke kalmamış olmasının bir başka sevindirici gelişme olduğunun altını çizen Zeybekci, "TİM rakamları çerçevesinde 2013 yılında tam 250 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yaptık. Bu ülke ve bölgelerin 165'ine yapılan ihracatta artış var" değerlendirmesinde bulundu.
En fazla ihracat Almanya'ya
Geçen yıl en çok ihracat gerçekleştirilen ülkenin 13,7 milyar dolarla Almanya olduğunu açıklayan Zeybekci, bu ülkeyi sırasıyla 11,9 milyar dolarla Irak, 8,8 milyar dolarla İngiltere, 7 milyar dolarla Rusya ve 6,7 milyar dolarla İtalya'nın takip ettiğini ifade etti. Zeybekci, 2002 yılında 8 olan 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülke ve bölge sayısının 2013'te 34'e yükseldiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçen yılın ilk 11 ayına ilişkin verilerine göre, ihracatın yüzde 41,7'sinin AB'ye gerçekleştirildiğini hatırlatan Zeybekci, yüzde 23,4'ünün Yakın ve Orta Doğu'ya, yüzde 9,4'ünün diğer Avrupa ülkelerine, yüzde 7,9'unun diğer Asya ülkelerine, yüzde 6,6'sının da Kuzey Afrika ülkelerine yapıldığını kaydetti.
Zeybekci, 44 hedef ve öncelikli ülkeden 26'sına yönelik ihracatta artış yaşandığını dile getirerek, Çin, Libya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Japonya, Türkmenistan ve Norveç'e yapılan ihracattaki artışın yüzde 30'ların üzerinde olduğunu belirtti.
[PAGE]
Hizmet ihracatına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, 2012'de hizmet ihracatının 43,2 milyar dolar ile rekor kırdığını anımsattı. Zeybekci, "Bu yıl inşallah 48 milyar doları aşarak rekorumuzu yenileyeceğiz" diye konuştu.
"Kamu-özel sektör işbirliği artarak devam edecek"
İhracatın inovasyon ve Ar-Ge'ye dayalı katma değerli ürünlere doğru dönüşümünü sağlama ve ileri teknolojiye dayalı bir üretim ve ihracat yapısını tesis etme yolunda önemli mesafeler kat edildiğini anlatan Zeybekci, "İhracat artışımızı sürdürülebilir kılmak ve 2023 vizyonuna katkı sağlamak adına kamu-özel sektör işbirliğimiz bundan böyle de artarak devam edecektir" dedi.
Yurt dışı tanıtım faaliyetlerinin önemli bir ayağını teşkil eden uluslararası fuar organizasyonlarına katılıma önem verdiklerine dikkati çeken Zeybekci, bu kapsamda geçen yıl 243 yurt dışı fuar organizasyonu ve 3 bin 208 bireysel katılımlı fuara destek sağlandığını söyledi.
Zeybekci, Turquality kapsamında 42 firmanın 158 markası ile ihracatçıların tasarıma yönelik faaliyetlerinin desteklendiğini ifade etti.
İhracatı destek mekanizmasının üretim ve yatırım aşamalarından bağımsız düşünülemeyeceğini belirten Zeybekci, "Bu anlayışla Haziran 2012'de uygulamaya koyduğumuz Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Yatırım Teşvik Sistemi ile ekonomimizin ve ihracatımızın ihtiyacı olan yapısal dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bu sistemin üretim ve istihdam üzerindeki olumlu etkilerini orta vadede inşallah hep birlikte daha çok göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
2014 yılı hedefleri
2014 yılı hedeflerine ilişkin de konuşan Zeybekci, Bakanlık olarak 140 alım heyeti programı gerçekleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Fuar desteklerini sürdürerek 280 yurt dışı fuar organizasyonuna ve bireysel düzeyde 3 bin 300 fuarı destek kapsamına almayı planladıklarını bildiren Zeybekci, 20 markanın Turquality kapsamına alınmasının hedefler arasında olduğunu kaydetti.
Yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü için potansiyel arz eden ülkelere yönelik olarak sektörün çatı kuruluşları ile faaliyetler planladıklarını dile getiren Zeybekci, "Ayrıca doğrudan yabancı yatırımların ülkemize çekilmesine yönelik olarak yurt dışında yatırım ortamı ve teşvik sisteminin tanıtılması amacıyla 18 ülkede toplam 30 merkezde teşvik tanıtım toplantısı ile yatırım teşvik uygulamalarına ilişkin paydaşlar nezdinde bilgi ve bilincin artırılması amacıyla 81 ilimizde tanıtım toplantısı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Dünya ekonomisinde en kötünün geride kaldığını düşünerek 2014 yılında daha güçlü bir ihracat artışının eşlik ettiği daha parlak bir ekonomik performans ile 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaşacaklarını ümit ettiğini belirten Zeybekci, Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan 166,5 milyar dolarlık 2014 yılı ihracat hedefi ile 2023 yılı hedeflerinin gerçekleşeceğine ilişkin inancının tam olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Tüketici kredilerindeki büyüme hızının kademeli bir şekilde yüzde 15'e indirilmesi amaçlanıyor. Burada kritik bir denge var. Dikkatli olmazsak büyümede sorunlar yaşayabiliriz" dedi.
[PAGE]
Büyükekşi, 2013 yılı İhracat Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, son dönemde ülkenin gündeminin sıcak olduğunu belirterek, piyasalar, siyaset kurumu ve yargıda hareketlilik yaşandığını söyledi.
Gelişmelere karşın umutlu olduklarını dile getiren Büyükekşi, "Çünkü Türkiye, sorunlarının üstesinden gele gele büyür. Türkiye demokrasisi sorunlarını çöze çöze olgunlaşır" diye konuştu.
Bu yıl dünya ekonomisinde yüzde 3, dünya ticaretinde de yüzde 4 büyüme beklediklerini ifade eden Büyükekşi, söz konusu büyüme trendinin ihracata olumlu yansıyacağını dile getirdi.
Türkiye'nin küresel ekonomik krizden en hızlı çıkan ve belirsizliklerden nispeten daha az etkilenen ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Büyükekşi, dünya ekonomilerindeki durgunluğa rağmen ülkenin ilerlemesini sürdürdüğünü belirtti.
"Dövizdeki oynaklık asgari düzeyde olmalı"
Merkez Bankası'nın yakın zamanda açıkladığı 2014 yılı para ve kur politikasına hakkında da görüşlerini paylaşan Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Merkez Bankası yeni yılda temel olarak tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlatılmasına odaklanacağını vurguladı. Tüketici kredilerindeki büyüme hızının, kademeli bir şekilde önce yüzde 25'e, daha sonra yüzde 20 ve 15'e düşürülmesi amaçlanıyor. Burada kritik bir denge var. Dikkatli olmazsak büyümede sorunlar yaşayabiliriz. Aynı gelir seviyesinde vatandaşa daha fazla tasarruf ettirmek bir dönem sonraki milli geliri düşürebilir. Hem tüketim üzerinde baskı kurup hem de vergiler konusunda rasyonel adımlar atılmazsa Cumhuriyetin 100. yılı için hedeflenen rakamlara ulaşmak zorlaşabilir. Tüm beklentimiz, 2014 yılında, bugüne kadar geciktirdiğimiz hamlelerin atılmasıdır.
İhracatçılar olarak özellikle döviz piyasalarındaki oynaklığın asgari olmasına büyük önem veriyoruz. Merkez Bankası'nın dövizde seviye belirtmesi ama bunu temin edememesi Banka'ya güvenerek işlem yapan şirketleri zarara uğratıyor."
"Zihniyet devrimi gerekiyor"
Gelecek 10 yılın kriz döneminde basılan paraların çekildiği bir dönem olacağına işaret eden Büyükekşi, gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışının devam edeceğini belirtti.
Türkiye'nin ise daha dirençli durduğunu dile getiren Büyükekşi, "Türkiye'yi Kırılgan Beşli arasında telaffuz edenler var. Biz, Türkiye'nin böyle bir listede yer almaması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Türkiye ekonomisinin daha güçlü yapılanması için zihniyet devrimi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, bu yüzden ihracatı öne çıkaran politikalara ve araçlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Ülkenin cari değil inovasyon açığı sorunu bulunduğunu anlatan Büyükekşi, bu yüzden katma değerli ürünlerde ihracat artışının en büyük çıkış noktaları olduğunu söyledi.