2013 özelleştirmeleri 20 milyar doları bulacak
Maliye Bakanı bu yıl 20 milyar doların üzerinde özelleştirme olabilir dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özeleştirmelerle ilgili, "Türk Telekom onaylandı. Milli piyango da var. Bu yıl özelleştirme uygulamaları anlamında belki 20 milyar doların üzerinde bir uygulama olabilir" dedi.
Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından düzenlenen "Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü 2013 Beklentileri" toplantısında Şimşek, Türkiye'nin 2012'de yumuşak inişi başarıyla yönettiğini söyledi.
Şimşek, geçen yıl Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olan Avrupa'nın resesyonda olmasının ve komşularda yaşanan gerginliklerin devam ettiğini ve yüksek olan petrol fiyatlarının yükselemeye devam ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Dünya ekonomisi yavaşladı. Bu şoklara rağmen Türkiye son derece ılımlı çevremize göre makul bir ivme oranını tutturdu. Geçen yıl yüzde 3 büyümeyi aslında biz çektik. Şöyle ki, 2011'in sonunda hakikaten ciddi bir cari açık, ve yükselen enflasyonist baskılarla karşı karşıyaydık. Bu hususların makro ekonomik istikrarsızlığa dönüşmemesi için gerekli tedbirleri almıştık. Geçen yıl cari açığı yaklaşık 26-27 milyar dolar daralttık. Geçen yıl borçları azaltmaya devam ettik. Bu sizin sektör için önemlidir. Enflasyon son 44 yılın en düşük seviyesine düştü. İşsizlik de azalmaya devam etti. Türkiye'yi hiç bilmeyen birisi olarak son derece makul bir yıl geçirdik .Biz Türkiye'nin standartlarını çok yükselttiğimiz için geçen yılki büyümeyi yeterli bulmuyoruz. Tüm sorunlara rağmen makul denilebilecek sonuçlar aldık.
2013 nasıl bir yıl diye bakarsak, iç ve dış talepte çok ciddi bir dengelenme süreci yaşattık. 2013'ü büyümenin bir miktar hızlandığı, cari açıkta iç talepteki toparlanma ile birlikte petrol fiyatları yüksek seviyesini korursa, bir miktar artış olabileceğini, ama kamu borçlarının ciddi bir şekilde azalmaya devam ettiği, enflasyonun düşük seyrettiği işsizliğin de bu bağlamda azaldığı bir yıl olarak görüyoruz."
"Dünya ekonomisinde bir miktar toparlanma bekleniyor"
Geçen yıla göre değişen bir çok faktör olduğuna vurgu yapan Şimşek, "AB çok güçlü bir çıkış yaşamasa de daha da kötüleşmeyecek diye bir varsayım var. Amerika'da temel sorunlar çözülmese de sorunların çözülür yaklaşımı bir iyimserlik yaratıyor. Dünya ekonomisinde bir miktar toparlanma bekleniyor. Enflasyondaki baskıların azalması ile Merkez Bankasının eli güçlendi. Merkez Bankası daha genişleyici bir para politikası uygulamaya başladı. Kamu borçlarını bu yıl daha fazla azaltacağız" diye konuştu.
Şimşek, bu yıl bütçeyi son derece sağlam temeller üzerine oturttuklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelirlerin güçlü bir şekilde artmasını bekliyoruz. Bu yıl özelleştirme son 3 yılda olduğu gibi hedeflerden sapma yaşatmayacak bize. Bir takım iddialı hedefler koyduk bütçeyi yaparken, sonra küresel kriz ve şirketlerin yaptığı hatalar nedeniyle özelleştirmeler sonuçlandırılamadı. O nedenle gelirler hedeflerin altında kaldı. Fakat bu yıl temkinli bir hedef koyduk 4 milyar lira. Bunun da transferini hemen ocağın başında yaptık.
Şuan itibariyle ihalesi tamamlanmış onay devir aşamasında olan 13,5 milyar dolar civarında gerçekleştirmiş olduğumuz özelleştirmemiz var. Önümüzde çok yüklü bir gündem var. Bir çok üretim tesislerinin ihalesi yapılacak. Türk Telekom onaylandı. Milli piyango da var. Bu yıl özelleştirme uygulamaları anlamında belki 20 milyar doların üzerinde bir uygulama olabilir."
Şimşek, şuan itibariyle hedeflerini tutturduklarını dile getirerek, "Uzun vadede büyümeyi etkileyen bir kaç faktör var. Bunlardan bir tanesi kurumların kalitesidir. Yaptığımız reformlarla bu kurumsal alt yapıyı çok güçlü bir şekilde yükselttik. Çok önemli reformalar var. İkinci önemli faktörde demografik yapı. Yani ülkenin nüfusunun genç olması. Ve de mevcut nüfusun iyi kullanılıp kullanılamadığıdır. Kadınlarda iş gücü hızla artıyor. Bunlar önemli konular. Son açıklanan nüfus rakamlarına göre nüfus artışında bir düşüş olsa da çalışma çağındaki nüfus hızla artıyor. nüfusu artırmak için yeni teşvikler üzerinde hızla çalışıyoruz. Verimlilik çok önemli bir diğer konudur. Sonuçta bu üç husus doğrultusunda baktığımızda Türkiye'nin önü açık ve kat edeceği çok yol var" diye konuştu.
KDV düzenlemesinden geri dönüş olmayacak
[PAGE]İnşaatta KDV düzenlemesinden geri dönüş olmayacak
Şimşek, Türkiye'de doğrudan vergi gelirlerinin çok düşük olduğunu belirterek, "Türkiye'de bizim bütün firmalardan topladığımız kurumlar vergisinin milli gelire oranı yüzde 2 civarındadır. Kurumlar vergisi ve gelir vergisinin toplam milli gelire oranı yüzde 6'dır" diye konuştu.
Bununla ilgili Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 14 olduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Bir uçta biziz, bir uçta Danimarka, Danimarka'da bu yüzde 29'dur. Bizim amacımız şu; orta ve uzun vadede mümkün olduğunca vergi oranlarıyla oynamadan doğrudan gelirlerini, vergiyi tabana yayarak arttırmaktır. Kısa vadede de işin vergi adaleti boyutu ve gelir boyutu var. Bizim maksadımız, sosyal adalet anlamındadır. İstanbul'da belki 50 metrekarelik bir yer 1 milyon dolara satılabilir. Rahat bir şekilde 5 bin dolara metrekare satıldığını biliyoruz. Orada bile 100 metrekare yarım milyon dolar. Buraya ben KDV iadesinde bulunuyorum. KDV iade sistemi olmasa sorun yok ama var. Böyle bir yere benim KDV iadesinde bulunmam, sübvansiyonda bulunmam sosyal adalete, vergide adalete uymadığı kanısındayım. Yaptığımız düzenleme geçen sene uygulansaydı parsellerin yüzde kaçını etkilerdi? Yüzde 8'lik gruba parsellerin, konutların yüzde 3,8'i, 1000 liranın üzerindeki gruba yüzde 2'si girerdi."
"Sektör çok abarttı"
"Sektör bu konuyu çok abarttı. 2013'ün başına kadar alınan ruhsatların hiçbiri etkilenmeyecek" diyen Şimşek, şunları söyledi:
"KDV zaten ikinci elden alınmıyor. Vatandaş neredeyse onu bize sormaya başladı. 'Evimi satacağım KDV arttı mı?' diye soruyorlar. Yok öyle bir şey. Bu konu söylemlerle öyle bir yazıldı, çizildi ki vatandaş evini satarken, 'KDV böyle olacak'... öyle bir şey yok. 2013'ün başına kadar alınan hiçbir ruhsat etkilenmeyecek. Kentsel dönüşüm kapsamındaki binalar bu konudan tamamen istisna. Önümüzdeki dönemde işin önemli bir boyutu kentsel dönüşümle ilişkilidir. Bunun dışında kalan hakikaten lüks konutlara da vatandaştan, garibandan topladığım vergiyi oraya sübvanse vermemi beklemek de... Ben sektörün böyle bir yaklaşım içinde olacağını düşünemiyorum. İşte KDV böyle bir mesele.
Biz doğru yaptığımız kanısındayız. Bundan geri dönüş olmayacak. Gereksiz yere beklentiler olmasın. Çünkü biz bu konuyu iyi çalıştık. Bu yasa çıktı, bu yasa çıktıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Bunun bir altyapısı arka planı var..."