2016'da yenileme pazarına 5 milyar dolar harcanacak

Yenileme pazarına odaklanan tedarik sanayicileri, bu alanda büyük fırsatlar görüyor. TAYSAD Başkanı Kanca, 2016'da yenileme pazarının 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

2016'da yenileme pazarına 5 milyar dolar harcanmasını beklediklerini ifade eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, bu rakamın 2021'de 6 milyar doları aşacağını öngördüklerini söyledi. Kanca, “Yenileme pazarı otomotiv tedarik sanayisi için hayati bir önem arz ediyor. Ülkemiz binek araç konusunda ciddi fırsatlara sahip ve bunu iyi değerlendirmemiz gerek. Binek araç sayısının hızlı bir yükselişte olması yenileme pazarının büyümesine doğrudan etki ediyor. Bir anlamda tedarik sanayisinin şifresi yenileme pazarı ile çözülecek diyebiliriz” dedi. 

İstanbul'da iftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, “TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2003 yılında bin kişiye düşen araç sayısı 95 iken, bu rakam 2014 sonu itibariyle 173 oldu. Türkiye binek araç konusunda ciddi fırsatlara sahip ve bunu iyi değerlendirmemiz gerek. Ülkemizdeki binek araç sayısının hızlı bir yükselişte olması, yenileme pazarının büyümesine doğrudan etki ediyor” diye konuştu. 

Türkiye, global pazar ile paralel gidiyor 

2014 yılında Türkiye'de araç yaşı ortalamasının 16 olduğunu ifade eden TAYSAD Başkanı Alper Kanca, araç parkının neredeyse yarısının ise 12 yaşın üzerinde olduğuna dikkat çekti. Binek araçların da içinde yer aldığı hafif ticari araç segmentinde, araç yaşı ortalamasının birçok ülkede arttığını, araç yaşının en genç olduğu ülkelerin Hindistan (4,2) ve Çin (4,5) olduğunu belirten Kanca, en radikal değişimin ise yüzde 9 ile İran’da yaşandığını ve Türkiye’de yalnızca yüzde 2’lik bir değişim gerçekleştiğini dile getirdi. 

Kanca, global yenileme pazarı ile Türkiye yenileme pazarı arasında satış ve üretim benzerliklerinin olduğunu belirtti. 

2021'de 6 milyar 350 milyon dolara ulaşacak 

Kanca, “Küresel yenileme pazarı ile Türkiye’yi kıyasladığımız zaman, en fazla gelir sağlayan ürünlerin lastikler, yağ, gövde, bataryalar ve fren parçaları olduğunu görüyoruz. Kârlılık oranını yükseltmek durumundayız. Bunun için de ileri teknolojiler geliştirmeye devam etmeliyiz. Tabi sadece kârlılığı yükseltmek tek başına yeterli değil. Bir taraftan kârlılığı arttırırken diğer taraftan da hayatta kalmak ve büyümek için yeni yatırımlara dâhil olmamız da gerekmekte” dedi. TAYSAD Başkanı Kanca, “Türkiye’nin 2014 yılındaki toplam yenileme pazarı geliri 4 milyar 514 milyon dolar iken, 2015 yılında 4 milyar 740 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Büyük sürprizler ve ekonomik dalgalanmalar olmadığı müddetçe 2021 yılında bu rakamın yüzde 5’lik bir büyüme ile yaklaşık 6 milyar 350 milyon dolara ulaşacağını öngörüyoruz” dedi. 

Çin otomotiv yenileme pazarındaki gelişmeleri değerlendiren Kanca, “Yaşanan tüm yerel eknomik istikrarsızlıklara rağmen 2015-2016 rakamlarına bakıldığında, Çin otomotiv yenileme pazarı sektörü halâ maksimum büyüme potansiyeline sahip. Sektör pazarının büyüme potansiyelini değerlendirdiğimizde, Çin açık ara önde olsa da Tayland, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Rusya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye de bu büyümeden payına düşeni almanın peşinde” dedi. Kanca ayrıca, “2016 yılı sonunda sektör ihracatımızın 23 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Tedarik sanayimiz ise bu rakamın yaklaşık 9,3 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirecek” dedi.

Mühendislik konferansı Türkiye'de yapılacak

Alper Kanca, düzenlenen basın iftar yemeğinde gazetecilerle önemli bir gelişmeyi daha paylaştı. Kanca, “Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP) işbirliği ile düzenlenecek ve Amerikan Otomotiv Mühendisliği Derneği’nin (Amerikan Society of Automotive Engineers - SAE International) de destek vereceği Uluslararası Otomotiv Mühendisleri Konferansı IAEC ile dünya otomotiv devlerinin mühendislerini bir araya getireceğiz. IAEC sadece Türk otomotiv sektöründe görev alan mühendislerin değil, dünya çapında tüm otomotiv mühendisleri için de önemli ve saygın bir etkinlik olacak. 3–4 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek konferansta otomotivde hafifl eştirme, mühendislik eğitimi ve kariyer gibi konular konuşulacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir