2023 islami bankacılık vizyonu 100 milyar dolar

Ernst & Young'ın raporuna göre, son 4 yılda ortalama yüzde 19'luk büyüme ile 2011'de 1.3 trilyon dolara ulaşan islami bankacılık aktiflerinin, 2014'de 2 trilyon dolara çıkarak önemli bir eşiği geride bırakması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kezban KARABOĞA
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
İSTANBUL - Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst & Young'ın hazırladığı "Küresel İslami Bankacılık Rekabetçilik Raporu"na göre, küresel islami bankacılık aktifleri son 4 yılda ortalama yüzde 19'luk büyüme ile 2011'de 1.3 trilyon dolara ulaştı. Bu yıl 1.8 trilyon dolara yükselmesi öngörülen islami bankacılık aktiflerinin, 2014'de ise 2 trilyon dolar eşiğini aşması bekleniyor.
 
Rapora göre, islami bankacılık aktifleri 2011'de yüzde 24 büyüme gösterdi. İslami bankacılık aktifleri ticari bankalarla birlikte önceki yılın sonunda 1.3 trilyon dolara ulaştı. Tüm bankacılık sektöründen yüzde 50 daha hızlı büyüyen islami bankacılıkta büyümedeki pozitif görünüm devam ediyor. Her biri gelişmesinin farklı aşamasında olan ve bu nedenle farklı penetrasyon stratejileri uygulamayı gerektiren potansiyeli yüksek piyasalar arasında Suudi Arabistan ilk sırada bulunuyor. Suudi Arabistan'da islami bankacılık aktiflerinin piyasa payı şu anda yüzde 50'yi aşmış durumda. 2011 verilerine göre, Suudi Arabistan'da 417 milyar dolar olan bankacılık sektörü aktiflerinin yüzde 49'una denk gelen 207 milyar dolar islami bankacılık aktiflerinden oluşuyor. Listede Suudi Arabistan'ı Malezya, Katar, Türkiye ve Endonezya takip ediyor. 
Küresel islami bankacılık aktiflerinin, ticari bankalarla birlikte bu yıl yüzde 17 büyüme ile 1.8 trilyon dolara ulaşması, 2014'de ise 2 trilyon dolarlık eşiği aşması bekleniyor. 
 
İslami bankacılık aktiflerinin yüzde 55'i 20 bankadan 
 
İslami bankacılık aktiflerinin yüzde 55'ini en büyük 20 islami banka oluşturuyor. Bu bankalar Körfez İşbirliği Konseyi, Malezya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu 7 ülkede yoğunlaşıyor.
 
İslami bankacılığın bireysel finansal aktiflerinde büyüme yaşanıyor. 2011'de geleneksel bankacılıkta bireysel finansal aktiflerin büyümesi yüzde 8.5 olurken islami bankacılıkta bu oran yüzde 30.4 olarak gerçekleşti.
 
Rapora göre, dünyada hızlı büyüyen 25 pazardan 10'u geniş müslüman nüfusuna sahip ve islami bankacılık sektörü için de güçlü büyüme beklentisi taşıyor. 2000-2010 yılları arasında en hızlı büyüyen pazarlar arasında yüzde 12.8 ile Katar ilk sırada yer aldı. Katar'ı yüzde 10.3 ile Çin ve yüzde 8.5 ile Kazakistan izledi. Aynı dönemde hızlı büyüyen pazarlar arasında bulunan Türkiye ise yüzde 4.2'lik büyüme ile 16. sırada yer almıştı. 
 
Türkiye'de islami bankacılığın payı yüzde 5'in altında 
 
Ernst & Young'ın raporuna göre, Türkiye'de önceki yıl islami bankacılık yüzde 4.9'luk pazar payı ile 31 milyar dolarlık aktife sahip. İslami bankacılıkta potansiyelin yüksek olduğu ülkeler arasında 4. sırada bulunan Türkiye'nin 2023 finansal hizmetler vizyonuna göre, islami bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 3'e katlanarak 10 yıl sonra 100 milyar doların üzerine çıkacak. Söz konusu rakam, Malezya'nın 2011'deki seviyesine eşit olacak. 
 
Ernst & Young sorumlu ortaklardan Selim Elhadef, DÜNYA'ya yaptığı değerlendirmede, islami bankacılığın her geçen yıl büyüdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin de talep gören ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Türkiye'de islami finans entrümanlarının kullanımının çok az olduğuna işaret eden Elhadef, sukuk ihraçlarının menkul kıymetler piyasasında çok önemli yer tutacağına inandığını ifade etti. Bu yıl için Türkiye'de 20 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlandığını, bunun yüzde 20-25'inin sukuk gibi islami finansal enstrümanlarla finanse edilmesi halinde 4-5 milyar dolarlık sukuk ihracından bahsedileceğini belirten Elhadef, islami sigortacılığın da Türkiye'ye geleceğini bildirdi. 
 
 
İslami bankacılık Türkiye'de olması gereken seviyenin çok altında
 
Ernst & Young sorumlu ortaklardan Selim Elhadef, islami bankacılık faaliyetlerinin Türkiye'de olması gereken seviyenin çok altında bulunduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de islami bankacılık aktifleri toplam bankacılığın yüzde 5'inin biraz altında. 2023 vizyonuna baktığınızda yüzde 15'lere gelmesi hedefleniyor. Türkiye'de islami bankacılığın gelişme potansiyeli çok yüksek. Türkiye'de islami bankacılığın payı ciddi oranda artacak" diye konuştu.