213 milyon euroluk destek girişimcileri bekliyor

TKDK Ankara İl Koordinatörü Bayram: "2013 yılı için ayrılan 213 milyon euroluk IPARD bütçesi, Ankara'nın da dahil olduğu 42 ilde kullandırılacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, 2013 yılı için ayrılan 213 milyon euroluk IPARD bütçesinin, Ankara'nın da dahil olduğu 42 ilde kullandırılacağını belirtti.
 
TKDK Ankara İl Koordinatörlüğü'nün faaliyete geçmesi nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Bayram, IPARD desteklerinin yüzde 75'inin AB, kalan kısmının ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığını söyledi.
 
IPARD Programındaki AB katkısının 873 milyon euro olduğunu belirten Bayram, Türkiye'nin 291 milyon euro katkı sağlayacağını, böylece yatırımcı katkısıyla bu programın mali büyüklüğünün 2 milyar 500 milyon euroya ulaşacağını bildirdi.
TKDK'nın birinci fazda yer alan 20 ilde bugüne kadar yaptığı 6 çağrıda 288 projeyi kabul ettiğini kaydeden Bayram, gelecek ay gerçekleşecek 9. çağrı kapsamına 2. fazda bulunan Ankara İl Koordinatörlüğü'nün de alınacağını duyurdu. Bayram, "2013 yılı için ayrılan 213 milyon euroluk IPARD bütçesi, Ankara'nın da dahil olduğu 42 ilde kullandırılacak" bilgisini verdi.
IPARD Programında süt ve et üretimi, süt, et ve su ürünleri işleme, süs, tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık, yerel ürünler, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı sektörlerine destek verileceğini anlatan Bayram, işletmelerin hayata geçirecekleri projelerin KDV'lerinin iade edileceğine dikkati çekti.
 
"Gençlere ve dağlık alan projelerine fazla destek"
 
Projelere 5 bin-3 milyon euro arasında destek verileceğine işaret eden Bayram, "Genç yatırımcılara (40 yaş altı) yüzde 5 daha fazla hibe verilecek. Ayrıca dağlık alanlarda yapılacak projelere yüzde 5 fazla destek verilecek. Hem genç hem de dağlık alanlar için bir proje geliştirilmiş yatırımcıya yüzde 65'i geri ödemesiz destek verilecek" diye konuştu.
İlgilenenlerin TKDK internet sitesinden veya telefon numaralarından kendilerine ulaşabileceğini dile getiren Bayram, Ankara'da kırsal turizm ile Beypazarı kurusu, Ayaş salçası ve Çubuk turşusu gibi yöresel ürünler konusunda projeler beklediklerini söyledi.
Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Amaçlarımızdan birisi de merdiven altı üretimin yerine modern üretim sistemlerinin konulması. Küçük işletmelerin fabrikasyona dönüştürülmesini sağlamak istiyoruz. Sürdürülebilir projelere destek veriyoruz. Yatırımcıdan projenin 5 yıl uygulanması konusunda garanti istiyoruz. Bunun kontrollerini de yapıyoruz. Her projeye para ver, inşaatını yapsın gibi bir durum yok. IPARD fonlarının Türkiye'ye yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kurum olarak bu kaynağı kullandıracağız."
 
"Yatırımcı için bankalarla protokol imzaladık"
 
Bayram, sözleşmeleri imzalanan projelerin tamamlanmasıyla, en geç 3 ay içerisinde ödeme yaptıklarını belirtti.
Amaçlarının TKDK'nın gerçekleştirdiği projelerin o yıl içerisindeki kayıtlara geçmesi olduğuna dikkati çeken Bayram, "2013 yılı için 213 milyon euro ayrıldı Türkiye için. Ödemelerimizi proje tamamlandıktan sonra yapıyoruz. Ama yatırımcının işini kolaylaştırmak için bankalarla protokol imzaladık. Akbank, Albaraka Türk, Bank Asya, Deniz Bank, Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Türkiye Finans, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank onayladığımız projelere ilişkin bütçeleri herhangi bir ipotek aramadan kredilendiriyor" şeklinde konuştu.
Ankara'daki kırsal kesimde bulunan yatırımcıları bu konuda bilgilendirmek için toplantılar yapacaklarını ifade eden Bayram, bu kapsamda yerel yönetimlerden destek alarak Başkent'in 25 ilçesine ulaşacaklarını söyledi.
Girişimcilerin AB prosedürlerine uygun projeler hazırlaması için danışman firmalarla çalışmaları gerektiğinin altını çizen Bayram, bu nedenle sözü edilen firmalarla görüşmeler yaptıklarını ve bunlara eğitim vereceklerini kaydetti.
Yunus Bayram, IPARD Programı kapsamında 2017 yılına kadar destekleme yapılacağını, ancak bundan sonraki süreçte IPARD2 Projesinin de hayata geçmesinin planlandığını sözlerine ekledi.