240 soruşturma, 2.5 milyar lira ceza

Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kurumun bugüne kadar 2.5 milyar lira ceza kestiğini, tahsilat oranının ise yüzde 75’i bulduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - Rekabet ortamının sağlanması, korunması ve geliştirilmesi hedefiyle 1997 yılında kurulan Rekabet Kurumu, kuruluşunun 18’inci yılını kutluyor. Kuruluş yıldönümü sebebiyle yürürlükteki mevzuatı, rekabet mevzuatı yönünden tarayan Rekabet Kurumu’nun raporuna göre, kanunların yüzde 23’ünde rekabeti sınırlama ihtimali olan hükümler bulunuyor. Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, kurumun bugüne kadar 2.5 milyar lira ceza kestiğini, tahsilat oranının ise yüzde 75’i bulduğunu söyledi. Kaldırımcı, bir süre önce bankalara verdikleri cezalara karşılık bankaların açtığı 12 iptal davasının reddedildiğini, 1 davanın da devam ettiğini bildirdi.

Rekabet Kurumu’nun kuruluşunun 18’inci yılı sebebiyle kurum çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Nurettin Kaldırımcı, rekabet hukukunun etkin uygulandığı ülkelerde tüketicilerin de refaha kavuştuğunu söyledi. Aynı şekilde ülke kaynaklarının daha verimli şekilde mal ve hizmet üretir hale geldiğini ifade eden Kaldırımcı, rekabeti bozcu, engelleyici, kısıtlayıcı eylemlere engel olmaya çalıştıklarını anlattı.

Rekabetin korunmasında kurum çalışmalarının yeterli olmayacağının altını çizen Nurettin Kaldırımcı, bunun için kamu, STK’lar, medya, üniversite ve aydınların da destek vermesi gerektiğini bildirdi.

Rekabet Kurumu’nun bugüne kadar toplam 240 soruşturma açtığı bilgisini veren Kaldırımcı, bunların 231’inin tamamlandığını söyledi. Aralarında çimento sektörü, reklam öz demetim kurumu, Türk Telekom, DMHİ gibi kurumların yer aldığı 9 ayrı konuda soruşturmanın devam ettiğini ifade eden Nurettin Kaldırımcı, bugüne kadar 2.5 milyar liralık ceza kesildiğini, bunun da yüzde 75’inin tahsil edildiğini vurguladı.

Yunanistan rekabeti uygulansa 5.2 milyar Euro fayda sağlayacak

Türkiye’deki mevzuatı rekabet perspektifi üzerinden tarayan Rekabet Kurumu’nun hazırladığı rapora göre, rekabeti sınırlama ihtimali bulunan mevzuatın önemli bir kısmını yönetmelikler oluşturuyor. Buna göre, yönetmeliklerin yüzde 51’inde rekabet sınırlama ihtimali bulunan hükümler yer alırken, bu oran kanunlarda yüzde 23, tebliğlerde ise yüzde 26 düzeyinde.

Toplam 78 sayfalık raporda, Avustralya ve Yunanistan’da mevzuatın rekabet yönünden değerlendirilmesi ardından yapılan önerilerin hayata geçirilmesi halinde sağlanacak ekonomik fayda da incelendi. OECD bünyesinde yapılan çalışmaya göre, Yunanistan’da önerilerin tamamının uygulanması halinde yıllık 5.2 milyar Euro tutarında parasal fayda sağlanabilecek.

Kamu İhale Kanunu’nda  ve diğer mevzuatta yerli girişimcilere fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin hükümler Rekabet Kurumu raporunda rekabeti sınırlayıcı olarak nitelendiriliyor. Başkan Kaldırımcı, “Eğer bu hüküm olmazsa yabancı ürünler ucuz fiyat sebebiyle haksız rekabet yaratmaz mı?” şeklindeki bir soruya, mevzuatı düz bir şekilde değerlendirerek, sadece durum tespiti yaptıkları cevabını verdi.