26 yıl sonra kış ortasında pamuk hasadı

Doğu Anadolu'da ılıman iklime sahip olan Iğdır'da, 26 yıl sonra yapılan pamuk ekiminde ilk ürün hasadı kış ortasında gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İklimi ve geçmişte yapılan pamuk üretimiyle "Doğu Anadolu'nun Çukurovası" olarak anılan Iğdır'da, 1989 yılından sonra ilk kez bir işadamı tarafından Alikamerli köyünde pamuk ekildi.

İşadamı Murat Karadeniz'in tarlasında yapılan hasadın ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, yörede 1989'dan bu yana çiftçilerin ekonomik nedenlerle pamuk ekiminden vazgeçtiğini anlattı.

Yörenin iklimi ve toprağıyla verimliliğinin çok yüksek olduğunu ve 100 dönümlük alana deneme amaçlı pamuk ektiğini ifade eden Karadeniz, şunları kaydetti: 

"Geç ekmemize rağmen ürün çok güzel bir hal aldı, çok güzel açtı. Eskiden ekenler bir daldan 15 koza alırken şu an biz bir daldan 80 koza alıyoruz. Bu müthiş bir verimdir, yani eskiden dönüm başı 150-200 kilogram alıyorlardı, biz kullandığımız tohumla dönüme 750-800 kilogram aldık. Bütün Iğdır Ovası için hayırlı bir iş yaptığımıza inanıyoruz." 

Iğdır Ovası'nda pamuk ekiminin yeniden yaygınlaşmasını arzu ettiğini ve bunun için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuracaklarını belirten Karadeniz, "Iğdır'da pamuk teşviki, ekipman teşviki için müracaatlarımız olacak. Şu an raporlar hazırlanıyor, tesisimizi kurmak üzereyiz" dedi.