2B'de süre uzayacak

2B arazileri konusunda, Mecliste bir tasarının söz konusu olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, tasarıyla başvuru sürelerine ilave bir hak tanınacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AFYONKARAHİSAR - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 81 ilin Defterdarlarının katılımıyla Afyonkarahisar'da bir otelde gerçekleştirilen "Defterdarlar Çalışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, bir hazine mülkünün üzerinde kurulan otelde etkinliğin yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve hazine mülklerinin atıl olmaktan çıkarılıp istihdam oluşturularak kullanılmasının örneği olduğunu söyledi. 

Şimşek, 2013 yılının Türkiye açısından, makro ekonomik performans açısından, maliye politikası açısından oldukça iyi bir yıl olduğunu bildirerek, "Çok basit bir gösterge var. Geçen yıl bütçe açımız 18.4 milyar lira ama siz de biliyorsunuz ki bizim bütçe yaparken hedefimiz neredeyse bunun iki katı civarındaydı. Aslında bütçe açığının GSYH'ya baktığımız zaman geçen yıl yüzde 1.2 düzeyinde gerçekleşmiş. Bu gerçekleşme 1985 yılından bu yana en iyi 3. gerçekleşme. Diğer 2 gerçekleşme de yine hükümetlerimiz döneminde, 2000'li yılların ortasında. Dolayısıyla çok güçlü bir bütçe performansı ortaya koymuşuz. Bu da tabi ki ülkemizin önünü açıyor. Bunda hepinizin katkısı var" diye konuştu. 

2B'de başvurulara ek süre tanınacak

Şimşek, 2B'de bir tasarıyla başvurulara ek süre tanıyacaklarını aktaran Şimşek, şöyle devam etti:  

"2B kapsamında 31 Ocak itibariyle 600 bin 643 adet taşınmaz ve 816 bin 361 kişi kullanıcı durumda. Bunların yüzde 77.1'i olan 629 bin 356 kişi satın almak için başvuru yaptı. Başvuruda bulunanlardan 530 bin 831 kullanıcı değerlendirilebilir durumda. Bu hak sahiplerinden 392 bin 119 kişiye satış gerçekleştirilmiş. Başvuru sahiplerinin 98 bin 525 kişinin talebi o taşınmazların özel bir kanunlar kapsamında değerlendiriliyor olması nedeniyle bu dikkate alınmıyor. Ama diğerlerine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Mecliste bir tasarı söz konusu. Bu tasarıyla başvuru sürelerine ilave bir hak tanıyacağız ve bu çerçevede 2B'ye ilişkin değerlendirilebilecek bütün parselleri mümkün olduğunca hak sahiplerine ulaşarak onlara bu kanun çerçevesinde bu yerlerin satışını gerçekleştirmemiz lazım. İlk dönemde çok başvuru var ama yine de şu veya bu nedenle başvuramayanlar var. Bununla ilişkili önemli bir husus daha var." 

Aynı kanunla hazineye ait tarım arazilerinin de satışının önünü açtıklarını dile getiren Şimşek, "Bayağı cazip koşullarda biz bunu ortaya koyduk. 6 yıla kadar bir taksit söz konusu. Yüzde 10 peşin falan ödeniyordu çünkü biz hazine arazilerinin işgal edilmesini değil vatandaş tarafından sahiplenilmesini, oradan ülkemize katma değer üretilmesini tercih ediyoruz. Son başvuru tarihi 28 Nisan 2014. Önümüzde çok kısa bir süre kaldı. Bu konuda yoğun bir çabaya girmemiz gerekiyor" dedi.  

Şimşek, 81 ilin Defterdarlarının katılımıyla Afyonkarahisar'da bir otelde gerçekleştirilen "Defterdarlar Çalışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, geçen yıl Türkiye'nin genel devlet açığının yüzde 1 civarında olduğunu dile getirdi.  

Bunların çok önemli olduğunu, nedeninin ise bu açıkların düşük tutulması sayesinde Türkiye'nin kamu borçlarını aşağı çektiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:  

"2002 yılından bu yana devletin iç ve dış borç toplamının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı bürüt olarak yaklaşık 40 puan düşmüş. Yani yüzde 80'li rakamlardan yüzde 30-35'li rakamlara inmiş. Bunun sayesindeki Türkiye artık daha çok kaynağını hizmete ayırabiliyor. Geçen sene biz milli gelirin yaklaşık yüzde 3'ün biraz üzerinde miktarı faize harcadık ama çok değil bundan 11 yıl önce milli gelirin yüzde 15'i faize gidiyordu. 2002 yılında biz vergi gelirlerimizin bütün çalışanlarımızdan, herkesten topladığımız vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyordu. Bugün biz bu oranı geçen yıl için yüzde 15.3'e, 2014 için öngörümüz yaklaşık yüzde 15 civarı bir rakam. Yani artık vergi gelirlerimizin yüzde 85'i hizmete gidiyor. Milletimizin hizmetine gidiyor. Bunlar önemli konular. Çünkü ülkenin kaynaklarının ülkenin geleceğine harcanıyor olması çok önemli. Ülkemizin artık öncelikleri çok belli. Biz kaynaklarımızı bu ülkenin geleceğine, sağlığa, eğitime yatırıyoruz." 

Şimşek, 2014 yılının mahalli seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleşeceği bir yıl olacağını belirterek, ona rağmen bütçe disiplinini koruyacaklarını kaydetti. 

"Biz de seçim ekonomisi olmaz" diyen Şimşek, şöyle devam etti:  

"Nasıl ki biz krizi literatürümüzden çıkardıysak seçim ekonomisini de literatürümüzden çıkartmışız. Tabi ki küresel gelişmeler var. 2008-2009'da son 60 yılın en büyük dünya krizini yaşadık. Türkiye etkilendi ama geçici bir etkilenme söz konusu. Kalıcı bir tahribat yaşanmadı. Dolayısıyla biz bugünü de bu çerçevede değerlendiriyoruz. 2014 yılında bütçe harcamaları yüzde 7 artacak. Peki nominal GSYH yüzde kaç artacak, yüzde 10. Bu ne demek? Harcamaların milli gelire oranı azalıyor demek. Peki bundan seçim ekonomisi çıkarılabilir mi? Seçim bütçesi sonucuna varabilir miyiz? Kesinlikle hayır. Tam aksine seçim yılında, disiplin ön planda. Harcamaların milli gelire oranı azalıyor. 2014 yılı bütçemiz ihtiyatlı bir bütçedir. Bizim nominal GSYH artışı yüzde 10 civarı ama biz bütçe gelirlerinin artışını yüzde 3.5 civarında öngörmüşüz. Vergi gelirleri artışını da yaklaşık 6.8 civarında öngörmüşüz. Bu da şunu ifade ediyor, 2014 yılında disiplini elden bırakmayacağız." 

Şimşek, İscehisar'ın dünya mermerinin bir merkezi olduğunu, Roma'da ve Kuzey Afrika'daki Roma Dönemi'ne ait yapıların pek çoğunda, bu bölgeden çıkan mermerlerin kullanıldığını ifade etti. 

İscehisar'ın, bir anlamda dünya mermerciliğinin merkezi ve okulu olduğunu dile getiren Şimşek, "Bu da şu anlama geliyor; esnaf geleneğimiz çok köklü. Bugün buradan Çin'e ihracat yapılıyor. Burası önemli bir ihracat merkezi. Burada vergi rekortmenlerimiz de var. İlçedeki madenlerden mermerler sadece bloklar halinde çıkartılmıyor, onları kesen makineler de burada üretiliyormuş. Gerçekten çok etkilendim, çok gururlandım. Sizleri, tebrik ediyorum. Burası benim de ziyaretimi hak ediyor. Buraya özel olarak gelmem lazım. Onun sözünü vereyim" diye konuştu. 

İlçede vergi dairesi beklentisinin olduğunun iletilmesi üzerine Şimşek, bu konuyu değerlendireceklerini söyledi.  

Hiçbir mükellefi, artık vergi dairelerinde dolaştırmak istemediklerine vurgu yapan Şimşek, şöyle konuştu: 

"Hiçbir mükellefimizi artık vergi dairelerinde dolaştırmak istemiyoruz. Her şeyi elektronik ortamda yapmaya çalışıyoruz. Elektronik fatura, elektronik beyanname, elektronik arşiv... Dolayısıyla hiç, fiziki mekan olarak da (vergi dairesi) olmasına gerek yok. ?(Türkiye Esnafa ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı) Bendevi Palandöken'i tebrik etmek istiyorum. Allah kendisinden razı olsun, o vesile oldu, sizlerle bir araya gelmeme vesile oldu. Valimiz ile birlikte geldik. Çok kısa oldu ama şunu samimiyetimle söylüyorum tekrar gelmeyi çok istiyorum. Çünkü buradan geçerken gördüm, buradaki ekonomik potansiyeli, yaratılan katma değeri, onun için inşallah tekrar geleceğiz." 

Esnafın sorunlarını bildiklerini dile getiren Şimşek, şunları kaydetti: 

"Bizim her zaman kapımız açık. Elimizden geldiğince destek veriyoruz, destek vermeye de devam edeceğiz. Sorunlar olabilir ama ortak akılla hep birlikte bunu çözeceğiz. Esnafımız, ülkemizin temel direğidir. İstihdam eden, hizmet sektörü açısından, birçok açıdan, hakikaten esnafımız çok büyük bir fedakarlıkla, çok önemli bir vazifeyi ifa ediyor. O nedenle, Maliye Bakanlığı olarak, KOSGEB üzerinden olsun Halk Bankası üzerinden olsun birçok mekanizmaları devreye sokarak elimizden geldiğince güçlü destek veriyoruz. Bu destekleri her bütçede artırıyoruz, artırmaya da devam edeceğiz. Belki biliyorsunuz, eskiden belli bir büyüklüğe vardıktan sonra tekrar esnafa dönemiyordunuz. Biz onu mümkün hale getirdik yakın dönemde. Daha önemlisi esnaf stratejimiz kapsamında şimdi belli meslek gruplarına, belli alanlara biz vergi muafiyet belgesi de veriyoruz. O da önemli bir adım."