3 bin tonluk süt tozu ihalesine sütçü tepkisi!

Çiğ sütte fiyatın düşmemesi için piyasaya müdahale ederek arz fazlası sütü üretici örgütleri aracılığıyla toplayarak süt tozuna dönüştüren Et ve Süt Kurumu 3 bin 213 ton yağsız süt tozunu ihale ile satışa çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM 

İZMİR - Et ve Süt Kurumu 3 bin 213 ton yağsız süt tozunu ihale yoluyla piyasaya arz edecek. Çiğ süt fiyatının düşmesini önlemek ve süt ineklerinin kesimini engellemek amacıyla piyasaya müdahale ederek arz fazlası sütü süt tozuna dönüştüren Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya süt tozu arz etmesi sektörde şaşkınlıkla karşılandı. Piyasaya süt tozu arzının bu dönemde çiğ süt fiyatını düşüreceğini belirten sektör temsilcileri, süt tozunun ülke dışına çıkarılmasını önerdi. 

Et ve Süt Kurumu’ndan 24 Mayıs’ta yapılan duyuruya göre, Denizli’de 1745 ton, Mersin’den 379 ton, Balıkesir’de 578 ton ve Konya’da 511 ton olmak üzere toplamda 3 bin 213 ton yağsız süt tozu ihale ile satılacak. İhale için son teklif verme tarihi 10 Haziran 2016 Saat 10.00 olarak belirlendi. Teklifler Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne verilmesi gerekiyor. 

Üretici endişeli 

Çiğ süt üreticileri, Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya süt tozu satmasının çiğ süt fiyatını düşüreceğini belirterek DÜNYA’ ya şu değerlendirmeyi yaptı: “Piyasada arz fazlası süt olduğu için devlet piyasaya girerek bu sütü alıp süt tozu yaptı. Şimdi süt tozu piyasaya sunulursa toplanan süt piyasaya geri verilmiş olacak. Yani arz fazlası artacak. Arz artınca fiyat düşecek. O zaman bu müdahale neden yapıldı. Maliyetler artarken çiğ süt fiyatı 2 yıldan beri artmadığı gibi düşüyor. Müdahaleye rağmen birçok bölgede çiğ sütün litresi 1 liranın altında satılıyor. Et ve Süt Kurumu piyasaya süt tozu sattığında fiyat 70-80 kuruşa kadar düşer.” 

Depolarda 4.500 ton süt tozu var 

Üretici örgütleri aracılığıyla piyasadan 24 Mart tarihinden bu yana arz fazlası sütü satın alarak süt tozuna dönüştüren Et ve Süt Kurumu, 13 Mayıs itibariyle 56 bin ton çiğ sütten 4 bin 500 ton süt tozu üretti. Süt tozunun büyük bölümü Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Et ve Süt Kurumu süt tozu üretmek için üretici örgütleri aracılığıyla üreticiden çiğ sütün litresini 1 lira 15 kuruştan satın alıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, daha önce yaptığı açıklamada süt tozunu öncelikli olarak yurtdışına satılacağını söylemiş ve süt tozu ihraç edeceklere ton başına 4 bin 500 lira destek verileceğini belirtmişti. 

Satış koşulları 

Et ve Süt Kurumu yağsız süt tozu satışı için 9 maddelik “ Yağsız Süt Tozu Satış Usul ve Esasları”nı belirledi. Türk Gıda Kodeks’ine uygun, Et ve Süt Kurumu markası ile üretilen yağsız süt tozunun ilgili yönetmelik ve tebliğlere uygun olarak ambalajlanarak etiketlendiği belirtilen ilanda şu bilgilere yer verildi: “Yağsız Süt Tozları Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğine uygun 25 kg’lık içte polietilen torba, dışta 3 katlı Kraft poşetler halinde ambalajlanmıştır. Ambalajlar paletli olarak muhafaza edilmektedir. Firma talep etmesi halinde satışı yapılacak yağsız süt tozuna ait analiz raporlarının verilebileceği gibi yağsız süt tozu torbalarının bütünlüğü bozulmamak kaydıyla numune de alabilecektir. Mal bedeli teslimattan önce kombina veznesine veya kombinanın belirtiği hesap numarasına yatırılacaktır. Satış ve teslimat ESK Kombina Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.” 

Özel hükümler 

Et ve Süt Kurumu’nun süt tozu satış ihalesinde bazı özel hükümler de belirlendi. Bu hükümlere göre; satışlar teklif toplama usulü ile yapılacak. Teklif edilecek mal bedeli tutarının yüzde 3 kadar geçici teminat verilecek. Yağsız süt tozlarının tamamına teklif verileceği gibi kısmi teklifte verilebilecek. Süt tozu için en yüksek teklifl er belirlendikten ve kayda alındıktan sonra satış sona erecek. Teklif edilen fiyatın firma üzerinde kalması halinde, mal bedeli firmaya yapılan tebligatın firma tarafından alınmasından sonra 10 gün içerisinde banka hesap numaralarına yatırılacak. Talep edilen ürünün bedeli yatırılmasına rağmen 10 iş günü içerisinde ürün çekilmez ise kurumca depolama hizmeti için kg. başına yapılan masraf alıcıya yansıtılacak. Alıcı yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde geçici teminatı irat kaydedilecek.

svsvvsvssvvs.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir