3. Havaalanı'nda 'pet hotel' isteği
Dynamic Transportation şirketinin kurucusu Süleyman Aydemir, Türkiye'nin canlı hayvan taşımacılığında Arap ülkelerinin bile gerisinde olduğunu söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Murat ERDOĞAN
İSTANBUL - Evcil hayvanların havayolu ile Türkiye'ye gelişi büyük çileye dönüşüyor. Atatürk Havaalanı'nda hayvanların bekletilebileceği bir barınak bulunmaması ve hayvanların Bağdat Caddesi'ndeki Tarım İl Bölge Müdürlüğü'ne götürülme mecburiyeti hayvan sahiplerini üzüyor. Avustralya ve Yeni Zelenda'nın, Türkiye'den canlı hayvan kabul etmemesi ise ayrı bir acı durum.
Türkiye'nin canlı hayvan taşımacılığında Arap ülkelerinin dahi gerisinde olduğunu dile getiren Dynamic Transportation şirketinin kurucusu Süleyman Aydemir, yeri belirlenen 3. Havaalanı'nda bir 'pet hotel'in de projeye dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Aydemir, Avustralya ve Yeni Zelenda'nın, Türkiye'den canlı hayvan kabul etmediğinin de altını çizdi.
Yıllarca KLM Hollanda Kraliyet Havayolları'nda çalıştıktan sonra 11 yıl önce kendi şirketini kuran Süleyman Aydemir, evcil hayvan taşımacılığında Türkiye'nin eksikliklerini DÜNYA'ya anlattı. Türkiye'ye kaçak yollardan giren canlı hayvan sayısının çok olduğunu söyleyen Aydemir, Tarım Bakanlığı'nın aldığı yeni önlemler ve yaptırımlarla kaçak girişlerin önüne geçilmeye başlandığını belirterek bu alanın Türkiye için yeni bir sektör olabileceğini kaydetti. PET (Evcil Hayvan) taşımacılığı gibi spesifik bir alanda hizmet veren Dynamic, ayda ortalama yedi hayvan taşıması yapıyor. Evcil hayvan taşımacılığı yapan şirketin kurucusu Aydemir'i en çok üzen durum ise Atatürk Havaalanı'nda bir pet hotelin olmaması. Gelen hayvanların ambarlarda bazen bir gün bekletildiğini söyleyen Aydemir, şöyle devam etti: "Ülkemiz büyük çapta evcil hayvan ya da yabani hayvan trafiğine maruz kalmasına rağmen Avrupa'da 'Pet Hotel' diye tabir ettiğimiz havalimanı ya da özel antrepolarda kurulu evcil hayvan otellerine sahip değildir. Bu konunun bir an önce ele alınması ve bu ayıbın ortadan kaldırılması lazım. Çünkü bu ülke için bir sektördür" dedi. Aydemir, en azından 3. Havaalanında gelen evcil hayvanların muhafaza edilebileceği bir ortamın kesinlikle sağlanması gerektiğini belirterek, buranın çok büyük bir yer olması gerekmediğini söyledi. Gönderilecek olan, özelikle evcil hayvanların tüm işlemlerinin Bağdat caddesindeki Tarım İl Bölge Müdürlüğü'ne gitmek yerine ek ücret karşılığında havalimanında yapılabileceğinin altını çize Aydemir, şöyle devam etti: "Ücret alınarak devletimize ek gelir sağlanacağını düşünüyorum. Tarım İl Bölge Müdürlüğü'nün tıpkı Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduğu gibi, web ortamında göndericinin ya da acentenin başvuru yaparak sağlık karnesi ve diğer istenilen belgeleri elektronik ortama geçirebilir. Avrupa'da bu iş için ülkeler 120 ile 200 euro arası hizmet ücreti alıyor."
'Hayvanlar kargo olarak taşınmalı'
Türkiye çıkışlarında kargo ile gönderim şartı konulması gerektiğini ifade den Aydemir, "Bu uygulama hayvan trafiğinin de kontrol edilmesini artırır. Canlı hayvanlar kargo ile girebilir zorunluluğu getirilirse, devlete ek gelir doğar ve orada çalışan insanların masrafı da kat kat çıkmış olur" diye konuştu.
Arap ülkeleri Avrupa'dan ileri
Bu konuda en gelişmiş ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu söyleyen Aydemir, "Türkiye'nin bütün konsolosluk web sayfalarında 'canlı hayvan ülkeye nasıl götürülür' başlığında güncel bilgiler verilmesi gerekiyor. Çünkü oradaki bilgileri okuyan insanlara pratikteki mevzuatı anlatmakta zorlanıyoruz. Türkiye'ye sakın hayvan göndermeyin diye forumlarda yorumlar yazılıyor" cümlelerini kullandı. Avustralya ve Yeni Zelenda'nın, Türkiye'den canlı hayvan kabul etmedeğini dile getiren Aydemir "Fakat onlar rahatlıkla gönderebiliyor. Avustralya devletiyle yazışmalar yaptım. Bulgaristan ve Yunanistan'da hayvanı altı ay beklet daha sonra benim ülkeme gönder diyor. Çünkü Türkiye'yi riskli ülke olarak görüyor" dedi.
'Danayı taşımak fiyatından pahalı'
Büyük baş hayvanların hava kargoda taşınıp taşınmadığı sorusunu cevaplayan Dynamic'in diğer ortağı İbrahim Özönder: "Hava kargo taşımacılığı pahalı ve canlı büyükbaş hayvan taşıma ücretlerinin de çok yüksek olması nedeniyle uçak pek tercih edilmez. Amerika'dan bir tane dana getirseniz dananın fiyatından çok daha fazla taşıma ücreti verirsiniz. Fakat yarış atları gibi değeri çok yüksek hayvanlar havayolu ile taşınıyor" dedi.