3 milyon dolarlık kafes ve akvaryum hayvanı ithal ettik

Papağan, muhabbet kuşu ile akvaryum hayvanları ithalatı geçen yıl sonu itibarıyla 3,1 milyon dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Son yıllarda özellikle öğrencilere karne hediyesi olarak verilen kafes ve akvaryum hayvanları ithalatı geçen yıl sonu itibarıyla 3 milyon doları aştı.  

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl sonu itibarıyla toplam 951 bin dolar olarak gerçekleşen "papağanımsı kuşlar, papağanlar, muhabbet kuşları, makao ve kakadu" ithalatının yaklaşık yüzde 40'ına karşılık gelen 375,3 bin dolarlık kısmı Pakistan'dan gerçekleştirildi. Söz konusu ülkeden ithal edilen hayvan sayısı 193 bin 413 olarak kayıtlara geçerken, Pakistan'ı Çek Cumhuriyeti (219,4 bin dolar) ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (92 bin dolar) izledi.  

Süs balıkları Asya'dan 

Akvaryum hayvanları ithalatına bakıldığında Türkiye 2013 sonu itibarıyla yaklaşık 2 milyon dolarlık süs balığı ithalatı yaptı. İthalatta 780 bin dolar ile Singapur ilk sırada yer alırken, Tayland (516 bin dolar) ve Endonezya (345 bin dolar) ithalatta ön plana çıkan diğer ülkeler oldu.  

Bir diğer akvaryum hayvanı olan süs kaplumbağasında da ithalat tutarı geçen yıl sonu itibarıyla 195 bin dolar civarında gerçekleşti. Sadece ABD ve Çin'den ithalat yapan Türkiye'nin ithal ettiği su kaplumbağası miktarı 327 bin olarak kayıtlara geçerken, bunun 237 bini ABD'den kalanı Çin'den sağlandı.  

'İthalat zorlaştı'

Ankara'da evcil hayvanlar satan bir işletmenin sahibi Bilal Alemdar, Türkiye'de özellikle süs balıklarının ithalat yoluyla Türkiye'ye getirildiğini, kafes hayvanlarının ise yerli piyasadan temin edilebildiğini söyledi.  

Son dönemde evcil hayvan ithalatı konusunda vergi yükünün arttığını belirten Alemdar, "Bu da ithalatı zorlaştıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Alemdar, ithalatçı firmaların genellikle İstanbul ve Ankara'da faaliyet gösterdiğini dile getirdi.   

İnsanların genel olarak çocuklarına karne hediyesi olarak evcil hayvan aldığını kaydeden Alemdar, balık sayısı, akvaryumun büyüklüğü ve kuşların özelliklerine göre fiyatların değişebildiğini ifade etti.