'30 milyar $’lık hedef için çalışmalıyız'

İran’ın Ankara Büyükelçisi Mouhammad Ebrahim Taherian Fard, Türkiye ile ticaret hacminde 30 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini belirterek halen 11 milyar dolar seviyesinde olan rakamın artırılması yönünde çaba gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit B. PARLAK

İran’ın Ankara Büyükelçi Mouhammad Ebrahim Taherian Fard, basın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile iftarda bir araya geldi ve bölge siyasetine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında, Türkiye ile İran arasında duvar çekilmesine ilişkin tartışmaladra değinen Fard, burada duvara değil köprüye ihtiyaç olduğunu söyledi. İran’ın izlediği siyaseti kendi kurallarına göre belirlediğini ve son 40 yılda savunamayacakları bir politikaları olmadığını dile getiren Mouhammad Ebrahim Taherian Fard, temel politikalarını ise ‘ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı’ şeklinde özetledi.

Suriye için de aynı görüşte olduklarının altını çizen Fard, “Suriye’de de meşru ve kanuni olan bir devlet var. Bu devlet ABD tarafından da tanınmakta. Birleşmiş Milletler’in belirlediği kurallarla bellidir herkes kendi başına bir kural biçemez Suriye devleti de bu kurallar çerçevesinde faaliyet göstermektedir” diye konuştu.

Bölgedeki uluslararası demiryolu ve otoban projelerinin öncelikli konu olmadığına değinen Fard, güvenlik ve toprak bütünlüğünün daha önemli olduğunu söyledi. Terörizm ve aşırıcılığın dış güçlerin parasal desteğiyle bölgeye geldiğini vurgulayan Büyükelçi, “Ne yazık ki bölgedeki bazı ülkeler de bu oyuna gelmiştir ve bu doğrultuda işbirliği içinde olmuşlardır. Hatırlatmak ve vurgulamak isterim ki İran silahlı güçleri Tahran’daki terör saldırılarından sonra Suriye hükümetinin bilgisi dahilinde terör yuvalarını füzeyle hedef almıştır” dedi.

“Demokrasiyi tanımayanlar, demokrasi diye karşımıza çıkıyor”

Komşularından birisinin açıkça “Terörü İran’a götüreceğiz” şeklinde açıklama yaptığını belirten Fard, Saddam Hüseyin’in İran-Irak savaşında Arap ülkelerinin desteğiyle İran’a saldırdığını, aynı Saddam’ın ABD desteğiyle Kuveyt’i işgal ettiğini hatırlattı. Bölgede bir ülkeye silah veren başka ülkelerin, diğer ülkeye de silah vererek kriz yaratmaya çalıştığına değinen Fard, “Bir şekilde bölgemizi silah deposuna dönüştürmüş bulunuyorlar. Bu şekilde başka ülkelere de yanlış adres gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

“Müslüman kanının dökülmesi konusunda endişe varsa, iki yıldır masum Suriye halkının başına bomba yağdırılıyor” diyen Fard, “İslam’a karşı olan aşırıcılığı yaymak isteyenler, bu konuda ateşe birlikte gitmekte. Kimi zaman bölgemizde de demokrasiyi tanımayanlar, demokrasi savunucusu olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Acaba parası ve gücü olan herhangi bir ülkenin komşusunun başına bomba yağdırma gibi bir hakkı mı var? Acaba Suriye’nin demokrasi konusunda diğer Arap ülkelerine göre neyi eksikti ki öncelikli burayı hedef aldılar” şeklinde konuştu.

“Bölgemizin haritasını değiştirmekle meşguller”

Bugüne kadar Suriye’ye demokrasi gelmediği gibi 400 bin insanın öldüğünü, milyonlarca kişinin de ülkesini terk ettiğini bildiren Fard, “Bölge dışı güçler bölgemizi silahla doldurdular, para getirdiler. Aşırılıkları desteklediler, kendi güvenliklerini ancak sağladılar. Halkı ayrımcılığa teşvik ettiler. Ancak kimse onları eleştirmedi. Dolayısıyla bölgemizin haritasını değiştirmekle meşguller. Fakat buna karşılık kimse sesini çıkarıp bunlara ‘neden’ diye soramıyor” dedi. Fard, Kuzey Irak’ta yapılması öngörülen referandumla ilgili olarak da Türkiye ile aynı görüşleri paylaştıklarını aktardı.

"30 milyar dolar için, daha çok çaba harcamalıyız"

Türkiye ve İran Cumhurbaşkanlarının ikili ticaret hacminde 30 milyar dolarlık bir hedef belirlediğini belirten Mouhammad Ebrahim Taherian Fard, hedefe ulaşabilmek için halen 11 milyar dolar seviyesinde olan ticaretin arttırılması yönünde çaba gösterilmesi gerektiğini bildirdi. Fard, İran’da yapılacak Karma Ekonomik Komisyon toplantısında da ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde adımlar atılacağını umduğunu aktardı.

Önümüzdeki yıl üst düzey ziyaretler gerçekleştirileceğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İran’da ağırlayacaklarını ifade eden Fard, İran’ın İstanbul’da bir fuar düzenleyeceğini bildirdi. Her iki ülkenin de bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünün korunmasına ilişkin hassasiyeti bulunduğunun altını çizen Fard, ramazan ayında ara verilen Astana sürecinin, bayramdan sonra tekrar hızlanacağı bilgisini verdi.