3G için teklifler alındı, ihale yarın

Turkcell, Avea ve Vodafone kapalı zarfla 4 lisans için ayrı ayrı teklif verdiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasına ilişkin ihalede, teklif verme süresi sona erdi. Şartname alan Avea, Turkcell ve Vodafone tekliflerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) sundu.

BTK'nın açtığı 3G ihalesinde, teklif verme süresi saat 15.00 itibariyle tamamlandı. Avea, Vodafone ve Turkcell yetkililerinin tekliflerini elden Kuruma ilettiklerini öğrenildi. İhaleye katılacak operatörler, kapalı zarfla 4 lisans için ayrı ayrı teklif verdi.

Asgari değeri bir milyar euroya yaklaşan ihale, yarın BTK'da yapılacak. Tekliflerin saat 10.00'da açılmasının ardından ihale, 3 lisans için açık artırma usulü ile gerçekleştirilecek.

Sırasıyla A lisansı için verilen teklifler açılacak ve en yüksek teklif üzerinden açık artırma yapılacak. En geniş frekans aralığı A lisansında olduğu için bu aşamada yoğun rekabet bekleniyor.

Bu lisansı kazanan operatörün sonraki lisanslar için verdiği teklifler iade edilecek ve bu operatör sonraki aşamalara katılmayacak. B, C ve D lisansları için de aynı işlemler uygulanacak.

C lisansında açık artırma yok

İhalede, geçen yıl iptal edilen ihalede verilen teklif, her bir lisans için taban fiyat olarak belirlendi. Teknik olarak "IMT-2000/UMTS" ismiyle bilinen 3G hizmet ve altyapılarına ilişkin imtiyaz sözleşmelerinin asgari değerleri, KDV hariç olmak üzere A tipi (40 MHz) için 285 milyon euro, B tipi (35 MHz) için 250 milyon euro, C tipi (30 MHz) için 214 milyon euro ve D tipi (25 MHz) için 178 milyon euro olarak tespit edildi.

İhaleye 3 operatör katılacağı için son yetkilendirme lisansının verileceği C lisansında, tek operatör kalacak. Bu lisansta açık artırma yapılamayacak ve son operatörün verdiği teklif aynen kabul edilecek. BTK, yetkilendirmesi yapılamayacak D tipi son lisansın ihalesini ise daha sonra gerçekleştirebilecek.

İhalenin tamamlanmasının ardından, taslak imtiyaz sözleşmesi hazırlanacak. Aralık ortasında görüş için Danıştaya gönderilmesi beklenen taslak sözleşmenin, Danıştaydan en çok 2 ay içinde gönderilmesi gerekiyor. Taslak imtiyaz sözleşmesinin 2009 Şubat sonunda BTK'ya gelmesi durumunda, sözleşmenin Mart başında imzalanması bekleniyor.

Operatörler, yasal düzenleme uyarınca sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en erken 3 ay sonra bu hizmeti sunmaya başlayabilecek. Bu nedenle 3G hizmetleri, bu sürecin yaşanması halinde gelecek yıl Hazirandan itibaren verilecek.

Yeni sistemle içerik zenginleşecek

3G sistemleri, 2Mbps hıza ve bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA'de (High Speed Downlink Packet Access -3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor. Bu yüksek hız, alışılan bilgiye erişim kavramına yeni bir boyut getirecek.

Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak.

Bu şebekelerin faaliyete geçmesiyle; cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek.

Bu arada, ihalede lisans alan şirketler, gelecek 20 yıl içinde üretilecek yeni nesil mobil sistem lisanslarını da almış olacak. Bu lisanslar için tekrar ihaleye girmelerine gerek kalmayacak.