3G imtiyaz sözleşmeleri imzalandı

İşletmelerin eline yeni bir araç ve oyuncak verdiklerini dile getiren Yıldırım, bir kerede 2 milyar liranın üzerinde paranın devletin kasasına girdiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri, Sheraton Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı.

Sözleşme gereği peşin alınacak ihale bedeli ile devlet 3G ihalesinden yaklaşık 2 milyar YTL gelir elde edecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Turkcell, Vodafone ve Avea yetkililerinin katıldığı törenle 3G sözleşmesi imzalandı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 3G lisansları yetkilendirmesiyle ilgili önemli bir aşamayı gerçekleştirdiklerini belirterek,"3G için Bakanlar Kurulu kararı Eylül 2008'de çıktı ve süreç başladı. 28 Kasım'da ihale gerçekleşti. A-B-C diye nitelendirilen üç lisans 2.2 milyar liraya üç işletmeye verildi. Daha sonra Danıştay onayladı. Paralarını da ödediler. Sözleşmelerini imzalayacağız ve gün saymaya başlayacaklar" dedi.

"Temmuz'da cepte görüntülü konuşma başlıyor"

Temmuz ayının başından itibaren görüntülü telefon diye bilinen 3G kullanılır hale geleceğinin altını çizen Yıldırım, 3G sadece konuşanların birbirini yüzünü görmesinden daha fazla imkanlar sağladığını kaydetti. Yıldırım,"3G telefon demek bizim internet otoyollarına havadan yeni otoyollar ilave etmek anlamına geliyor. Gittikçe artan internet kullanımı olacak. Rekabet daha gelişmesi ve hizmetlerden seçenekler artması nedeniyle daha fazla daha kolay ekonomik şartlarda istifade edebilecek" diye konuştu.

"Devletin kasasına 2 milyar liranın üzerinde para girdi"

İşletmelerin eline yeni bir araç ve oyuncak verdiklerini dile getiren Yıldırım, yeni katma değerli hizmetleri üretmek suretiyle irili ufaklı firmaya yeni iş alanları sağladıklarını anlattı."Kriz ortamında çok hayırlı bir iş" diyen Yıldırım, bir kerede 2 milyar liranın üzerinde paranın devletin kasasına girdiğini vurguladı. Üç yılda her işletme 500 tane mühendis alacağını ifade eden Yıldırım, bilişim sektörü pazarına yeni bir heyecan ve açılım getirdiklerini söyledi.

"Rekabet yıkıcı değil, dostça olsun"

Uygulanan takvimin Türkiye şartlarına uygun olduğunun altını çizen Yıldırım, alt yapının iyice hazırlandığını kaydetti. 10 Mayıs'tan itibaren şehir içinde telefonları da rekabete açacaklarını dile getiren Yıldırım, rekabeti yıkıcı değil, dostça olmasını temenni etti.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, üç ay sonra vatandaşın hızlı internet ve görüntülü konuşma imkanına kavuşacağını belirterek,"Üç kuruluşun rekabeti vatandaşın lehine oluyor" dedi.

"Bu teknoloji yeni bir bilişim dönemi açtı"

Konuşmaların ardından BTK Başkanı Acarer ile Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray ve Avea Ceo'su Cüneyt Türktan 3G sözleşmelesini imzaladı. Sözleşmelerin imzalanması sırasında konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv Türkiye için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, 3G sayesinde Türkiye'nin iletişim teknolojisinde hız kazanacağının altını çizdi. Ciliv,"Bu teknoloji yeni bir bilişim dönemi açtı. Turkcell olarak yeni teknolojiyi en hızlı şekilde 81 ilde vatandaşlara kavuşturmak için çalışacağız. 1 milyar liralık kısmı kriz ortamında devlete kaynak olarak veriyoruz" diye konuştu.

Vodafone Genel Müdürü Serpil Timuray, Vodafone olarak 3G'yi Türkiye'nin yaşam kalitesinin artması için önemsediklerini kaydetti.

Yıldırım: Allah bereket versin

Avea Ceo'su Cüneyt Türktan ise 3G'nin gelmesinin 65 milyon kullanıcının hepsinin internete dönüşmesinin cep telefonlarının bilgi toplumu açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, vergi konusunda çok önemli adım atıldığını kaydetti. Türktan, mobil internet kullanımında verginin yüzde 25'den yüzde 5'e düşmesi kullanıcı sayısını arttıracağını vurguladı. GSM operatörleri sembolik çeklerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sundu. Çeklerin teslimi sırasında Yıldırım,"Allah bereket versin" dedi.

İhale bedeli peşin ödeniyor

Sözleşme gereği ihale bedelleri peşin olarak ödenecek. Operatörlerin sözleşmelerin imzalanmalarının ardından üç ay içinde tesislerini kurup işletmeye başlaması gerekiyor. Kasım ayında yapılan 3G ihalesinde devlet, Turkcell'den KDV dahil A lisansı için 858 milyon TL, Vodafone B lisansı için 600 milyon TL, C lisansı için Avea ise 512 milyon TL vermişti.

3G'nin getirdikleri

-Hızlı ve kaliteli mobil görüşülebilecek.

-Hız ve kalite A, B, C, D lisanslarına göre değişiklik gösterecek.

-En hızlı ve en kaliteli görüntü A lisansında olacak.

-Internet 72 kat daha hızlı olacak.

-Cep telefonundan veri, müzik dosyaları indirmek

kolaylaşacak.

-Görüntülü telefon görüşmeleri başlayacak.

-Cep telefonlarından televizyon izlenebilecek.

-Cep telefonlarından her yerde multiplayer karşılıklı

oyun oynanabilecek.

-Video konferans yapılabilecek.