'500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması'na başvurular başladı

TİM Başkanı Büyükekşi,"Hizmet ihracatı, bizim için vazgeçilmez ve mutlaka Türkiye gündeminde olması gereken bir alan. Bu yıl araştırmaya başvuran firma sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırmasının ikincisi için başvuru süreci başladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) yapılan açıklamaya göre, TİM'in 2016 yılında düzenlediği Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırmasının başvuru süreci başladı.

Bu yıl araştırma, telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, müteahhitlik hizmetleri, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler, eğlence, kültür ve spor hizmetleri, yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığı ve lojistik, mali hizmetler ve diğer iş hizmetleri kategorilerinde yapılacak.

Araştırmanın sonucunda ise Türkiye genelinde ilk 10 firma ile sektörlerindeki ilk 3 firmaya ödül verilecek.

Firmalar, "http://www.tim.org.tr/tr/500.html" linki üzerinden online olarak başvurabilecek. TİM Strateji Ofisinin gerekli kontrollerinin ardından başvuru süreci tamamlanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hizmet ihracatı, bizim için vazgeçilmez ve mutlaka Türkiye gündeminde olması gereken bir alan. Bu yıl araştırmaya başvuran firma sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl gerçekleştirilen araştırma kapsamındaki 500 firmanın 2015 yılında 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bu rakam Türkiye’nin hizmet ihracatının yüzde 40’ına tekabül ediyor. Bu yıl başvuru sayısını çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Başvuru sayısındaki artışla birlikte araştırmaya konu hizmet ihracat rakamı artacaktır. Hizmet ticareti dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda büyük bir ivme yakaladı. Son 10 yılda, küresel hizmet ihracatı tam iki katına çıkarak 4,9 trilyon dolar değerine ulaştı. Diğer bir ifadeyle, dünya genelinde yapılan toplam ticaretin dörtte birini hizmet ticareti oluşturuyor. Ülkemizin ise 2015 yılı toplam hizmet ihracatı 46,3 milyar dolar olurken, 24 milyar dolar fazla vererek net hizmet ihracatçısı konumunda bulunuyoruz. Özellikle turizmde, taşımacılıkta ve inşaat hizmetlerinde dış ticaret fazlası veriyoruz. TİM de bu araştırma ile 2023 hedefleri doğrultusunda Türk hizmet sektörünün gelişiminin görülmesine, potansiyelinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.”

TİM’in bu araştırması sayesinde, firmaların hem kendi sektörü içerisindeki konumunu hem de genel sıralamasını ücretsiz olarak görmüş olacağını kaydeden Büyükekşi, "TİM’in yayınları ve sosyal medya aracılığıyla şampiyonların başarı hikayelerini paylaşacağız. İlk 100 hizmet ihracatçısını sertifika ile ödüllendireceğiz. Katılımcı firmalara 'Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti ve Devlet Destekleri' ile ilgili eğitim vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, araştırmaya katılan firmalar arasında Türkiye genelinde ilk 10 firma ile sektörlerindeki ilk 3 firmaya ödül vereceklerini belirterek, araştırmaya başvuruların beyan usulü olacağını, gerektiğinde destekleyici belgeler talep edileceğini kaydetti.