500 milyar dolarlık Körfez fonu geliyor

Yarım trilyon dolarlık Körfez fonu gayrimenkul ve enerji için geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - Zirvenin ilk günü inşaat ve gayrimenkul, 2’nci günü ise enerji konularında gelecek yabancı yatırımcılara bilgi verilecek. DÜNYA’ya zirveyle ilgili bilgi veren İstanbul Yatırım Derneği Başkanı Mehmet Ulusoy, Körfez fonunun Türkiye’de özellikle bu iki konuya yoğunlaştığını ifade etti. Türkiye’yi Asya’nın enerjisiyle, Avrupa’nın tüketimini birleştiren bir enerji koridoru olarak tanımlayan Ulusoy, “Türkiye, enerji konusundaki aktif rolü, enerji koridoru olması ve sürdürülebilir- yenilenebilir enerjilerde, yeni düzenlemelerle yeni ufukların açılması ile çok önemli bir yere geliyor. İnşaat tarafında da çok önemli farklı mega projeler var. Bu konularla çok ilgileniyorlar ve biz de zirve boyunca inşaat ve gayrimenkul, ikinci gün de enerjiye yoğunlaşarak buradaki taleplerine yanıt vermeye çalışacağız” dedi.

Türkiye’den 100 firma katılacak

Zirveye yurt dışından 40’ın üzerinde firmanın, Türkiye’den ise, 100’e yakın firmanın katılması bekleniyor. Körfezden zirveye katılacak fonun yatırım gücünün toplam 500 milyar dolar olduğunu vurgulayan Ulusoy, yabancı fonların Türkiye’deki yatırımları dinlemek için gönüllü olarak geldiklerinin altını çizdi. Yatırım almak isteyen firmaların kendilerini ne kadar gösterdiğinin bu zirveyle doğru orantılı olacağını belirten Ulusoy, şöyle devam etti: “Zirveye Türkiye’deki büyük oyuncuların çoğu katılacak, stantlar açacaklar, konuşmaları var, bire bir görüşmeler yapacaklar. Biz bu zirveyle bir nevi o platformu sağlayıp, onların ellerine bırakıyoruz. Bunu öngörmek zor ama daha önce hiç bu kadar üst düzey bir fon ve bu fonların bu kadar üst düzey yetkilileri, fonların sahipleri genel müdürleri ve yatırım müdürleri gelmemişti. Türkiye sektör temsilcilerinin bunu ülke yararına kullanabileceğini düşünüyorum.”

Yatırım alternatifl eri değerlendirilecek

Ulusoy, yurt dışından gelecek katılımcılara gelmeden önce, ilgilendikleri konuları da sorduklarını ve bunlarla ilgili teyit aldıklarını söyledi. Bunların ne kadar bir yatırım yapacaklarını öngörmenin mümkün olmadığını aktaran Ulusoy, buna rağmen yatırımcıların ilgilendikleri konuda bilgi ve yatırım alternatifl erini almak için geldiklerini bildirdi. Ulusoy’un verdiği bilgilere göre zirveye şu kişiler katılacak: “Gayrimenkul alanında 6 milyar dolar yatırımı bulunan Abdurrahman Al Ajlan, enerji, gayrimenkul ve demir-çelik alanlarında 10 milyar dolar iş hacmi bulunan Abdurrah Al-Zamil, inşaat alanında 10 milyar dolar yatırımı bulunan Tarek Al-Kasabı ile 15 Milyar dolar yatırımı bulunan Saud Al-Tahani.”

Hedef bugüne kadarki en büyük fonu çekmek

Zirvede Körfez fonlarının enerji inşaat ve gayrimenkul konusunda Türkiye’de yatırım bekleyen güzel ve özenli projelerle bir araya gelmesini sağlamayı hedefl ediklerini anlatan Ulusoy, “Bu yatırımları yapacak ve alacak kişilerin bir araya gelmesiyle, ortamı en iyiye nasıl getiririz diye düşünüyoruz. Bugüne kadar alınmış olan fonlardan daha da fazlasının alınmasına ön ayak olmasını bekliyoruz. Türkiye için Körfez fonları, Körfez fonları için de Türkiye önemli. İlk defa bu kadar yüksek katılımlı, yüksek tutardaki fonu bir araya getirip Türkiye’nin daha fazla yatırım almasını ve yaratılan sinerjiyle de devamlılığı hedefyoruz” dedi.