500 milyon dolarlık HES Türk yatırımcıları bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Tacikistan'da 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında 150 adet Hidroelektrik Santralı Projesi'nin (HES) Türk yatırımları beklediğini söyledi. 
 
TUSKON'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tacikistan ile 53 maddeden oluşan İşbirliği Konseyi Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile enerji, sağlık ve inşaat alanlarında yapılacak işbirliğinin önünün açılması hedefleniyor. 
 
Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov, Tacikistan'da 64 Türk şirketi bulunduğunu ve özellikle inşaat şirketlerinin Tacikistan halkından tam not aldığını söyledi. İmzalanan İşbirliği Konseyi Anlaşması ile hem Tacikistan ve hem de Türkiye'de enerji, sağlık, inşaat ve tarım alanlarında yapılacak yatırımların önünü açıldığını söyleyen Zuhurov, “Biz keşfedilmemiş bir ülkeyiz. Ülkemizde yaptığımız araştırma neticesinde 600 farklı bölgede yeri altı zenginliklerine rastladık. 5 milyon ton kömürümüz var ve biz bu kömürün sadece 1 milyon tonluk kısmını çıkarıp, kullanıyoruz” diyerek Türk yatırımcıları ülkesinde yatırıma davet etti. 
 
HES yatırımları
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, Tacikistan ile Türkiye'nin çok yönlü stratejik işbirliği içerisinde olduğunu ve ilişkilerin devlet başkanlarının yakın diyalogları ile çok daha iyi noktalara doğru geliştiğini söyledi. Tacikistan'ın yeraltı ve yerüstü zenginlikleri bakımından Orta Asya'nın önemli bir ülkesi olduğunu belirten Meral, Tacikistan'da 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasındaki 150 adet Hidroelektrik Santralı Projesi'nin (HES) Türk yatırımcıları beklediğini açıkladı.