6 milyar TL'lik 'okula dönüş' pazarında çeşit rekabeti

MEB ve Eğitim Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin verilerine göre, okul öncesi öğrencilerin kırtasiye harcamaları toplam pazarı 270 milyon TL, ilköğretim öğrencilerinin 3,8 milyar TL, lise öğrencilerinin de 1,6 milyar TL'yi buluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aylin Rana AYDİN

Öğrencilerin eğitim döneminin başlamasıyla birlikte velilerin giderleri arttı. Bu yıl okula 20 milyon öğrencinin başlaması bekleniyor. Şu an piyasada 90 bin çeşit kırtasiye ürünü olduğu belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Eğitim Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin verilerine göre, okul öncesi öğrencilerin kırtasiye harcamaları toplam pazarı 270 milyon TL, ilköğretim öğrencilerinin 3,8 milyar TL, lise öğrencilerinin de 1,6 milyar TL'yi buluyor. Tüm okul pazarı ise 5,6 milyar TL civarında.

Türkiye'de kırtasiye sektörü büyüklüğünün 4 milyar dolar olduğunu söyleyen Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, "Yeni eğitim döneminde toplamda 20 milyon öğrencinin okula başlamasını bekliyoruz. Şu anda piyasada yaklaşık 90 bin çeşit kırtasiye ürünü bulunuyor" dedi.

Migros da bin 45 çeşit kırtasiye ürününü satışa sundu. Gıda perakende sektöründe kırtasiye ürünlerinin çocuk sağlığına zararlı madde içermemesi konusunu ilk kez gündeme taşıyan Migros, 'Kırtasiye Ürünleri Kalite Standartları' çerçevesinde, 2012 yılından bu yana yalnızca kalite ve ürün güvenliği kontrolünden geçen ve uluslararası standartlarda testleri gerçekleştirilen güvenli ürünleri müşterilerine sunuyor.

Tekstil bu sezon okul kıyafetlerine çalışıyor

Yıllık 2 bin 500 civarı öğrenci giydirdiklerini belirten Nacar Okul Formaları Firma Yetkilisi Zühdü Nacar, ortalama 15-25 bin TL kazanç sağladıklarını söyledi. "Geçen seneye göre hammadde ve işçilikte yüzde 35 civarında artış var" diyen Nacar, "Perakende satışçılar olarak yüzde 10-15 gibi geçen seneki satışımıza göre fiyat farkımız var. Tekstilin yüzde 60- 65'i bu sezonda okula çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Servis şirketlerinden velilere bilgilendirme maili

Geçen sene 45 bin öğrenci taşıdıklarını söyleyen İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkan Vekili Recep Kaya, bu yıl ortalama 50 bin ila 60 bin öğrenci taşıyacaklarını söyledi. Kaya, her sene okul servisi şoförlerine yönelik kamp düzenleyerek psikolojik eğitim ile ilk yardım eğitimleri verdiklerini dile getirdi.

İstanbul'da, yeni eğitim yılında okul servisleri için uygulanacak ücretlere de yüzde 12,7 oranında zam yapılmıştı. Bazı servis şirketleri de son zamanlarda yaşanan serviste öğrenci unutma olaylarına yönelik velilere maille bilgilendirme yaptılar. Bilgilendirme maillerinde bu konuyla ilgili nasıl önlem aldıklarını velilerle paylaştılar.

Online'da kırtasiye aramalarında yüzde 142 artış var

Online firma rehberi Yellow Pages okula dönüş döneminde dijital platformlarda yapılan aramaları ortaya koydu. Arama verilerine göre, bir önceki aya kıyasla kırtasiye aramaları yüzde 142 oranında artış gösterirken öğrenci yurdu kategorisindeki aramalarda yüzde 62 artış yaşandı. Avantajix.com ise İstanbul, Ankara ve İzmir’in ucuzluk merkezleri ile internetteki mağazaların fiyatlarını karşılaştırdı.

Araştırmaya göre, semt kırtasiyecileri ve AVM’lerde 300-500 lira olan okul çantası setini, İstanbul Mahmutpaşa’da 138, Ankara Ulus’ta 149, İzmir Kemeraltı’nda ise 147 liraya almak mümkün. İnternetteki sanal mağazalarda ise okul çantası 111,5 liraya doldurulabiliyor.

Okul saatleri için valilere yetki

Geçen yıl kış saati uygulaması kaldırıldığı için karanlıkta yola çıkan hatta gün ışımadan derse başlayan öğrenciler için bu yıl bir düzenleme yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gün aydınlanmadan yola çıkmasının engellenmesi için bir genelge yayınladı. İllerdeki okul başlama saatleri buna göre ayarlanacak. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz okul saatleri için valiliklere yetki verildiğini, duruma göre karar vereceklerini söyledi.