6 milyon işçiye Toplu Sözleşme yasağı geliyor

DİSK, TBMM'ye gönderilen "Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı"nda yer alan yüzde 3 barajı ile 6 milyon 298 bin işçi için Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) hayal haline geleceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TBMM'ye gönderilen "Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı"nda yer alan yüzde 3 barajı ile 6 milyon 298 bin işçi için Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) hayal haline geleceğini, 7 işkolunda işçilerin yetkili sendika bulamayacağını belirtti. 
 
DİSK, SGK Aralık 2011 istatistikleri ile Çalışma Bakanlığı istatistikleri Aralık 2011 verileri üzerinden "Sendikalar ve Yetki Sorunu Raporu" hazırladı. Raporda, TBMM'ye gönderilen "Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı"nda yer alan yüzde 3 barajı ile 6 milyon 298 bin işçi, yani tüm kayıtlı işçilerin yüzde 57'si için Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) hayal olacağı kaydedildi. Kayıtlı işçilerin yüzde 26'sının tek sendika tercihine mahkûm olacağı vurgulanan raporda, 7 işkolunda işçilerin yetkili sendika bulamayacağı iddia edildi. Yüzde 10 olan ve kamuoyuna yeni taslakta yüzde 3 olarak sunulan barajın, istatistik oyunlarıyla yüzde 24'e yükseleceğine dikkat çekilen raporda, bunun nedenleri şöyle açıklandı: 
 
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yerine aynı Bakanlığa bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerinin esas alınmasından ötürü 2 katına çıkan işçi sayısı, 
-Sendika üye sayılarının sadece dörtte birinin geçerli sayılacak olmasıdır. Bunun yanında sektör birleşmeleri nedeni ile kimi işkollarında baraj daha da yükselecektir." 
 
Sendikaya değil işçiye baraj
Taslağa göre, yetkili kimi sendikaların, 5 yıl içinde üye sayısını 10 kattan fazla artırarak 90 bin üyeye ulaşmak zorunda olduğu vurgulanan raporda, şöyle denildi: 
"-Yüzde 3 barajla ticaret, büro, eğitim, sağlık, ulaştırma, turizm, inşaat, basın, liman, ardiye ve depoculuk faaliyetlerinde çalışan işçiler için toplusözleşme yetkisine sahip sendika kalmayacaktır. Bu kayıtlı işçilerin yüzde 57'si yani 6 milyon 297 bin işçi için fiili toplu sözleşme yasağı demektir. 
-Yüzde 3 barajla ağaç, kağıt, iletişim, savunma, elektrik, tekstil, petro-kimya, gemi yapımı ve deniz ulaşımı sektörlerinde toplusözleşmeli tek sendika dayatması gerçek olacaktır. İşçilerin yüzde 26'sı için sendika seçme özgürlüğü hayal haline gelecektir. 
-Yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte yüzde 1 barajı altında kalan sendikalara üye yaklaşık 50 bin işçinin toplu sözleşme hakkı gasp edilecektir. Yüzde 3 baraj durumunda toplu sözleşme hakkı gasp edilen işçi sayısı 82 bin artışla 277 bine ulaşacaktır. 
-Hava-İş, Yol-İş, Selüloz İş, Demiryol-İş, Koop-İş, Taz Koop İş gibi Türk-İş'e bağlı pek çok sendika da baraj altında kalacaktır." 
 
İşçilerin temel haklarına en ciddi saldırı
TBMM'ye sunulan "Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı"nın, yüzde 3'lük işkolu barajı ve grev yasakları ile Cumhuriyet tarihinde "işçilerin temel haklarına yönelik en ciddi saldırı" olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: 
 
"-Grev yasaklarının alanı genişletilmektedir. 
-Devletin çalışma hayatına müdahalesi barajlar ve yetki prosedürleri ve işkollarının tespitinde devlet kurumlarının inisiyatifi devam ettirilmektedir. 
-İşçi sayıları konusunda kurumlar arası tutarsızlık devam ederken, uluslararası sözleşmeler ayaklar altına alınarak devamında ısrar edilen barajlar keyfi olacaktır. 
-Güvencesizlerin, taşeronların örgütlenmesi konusunda, kolaylaştırıcı ve koruyucu hiçbir önlem yoktur. 
-Herkes için tanınması gereken sendikal haklar kayıtlı işçilerle sınırlandırılmıştır. 
-İşyeri ve işletme barajları sürmektedir. 
-Önceki taslakta yer alan işyeri temsilcilerinin iş güvencesinin korunmasına yönelik hüküm taslaktan çıkarılmıştır."