”65 Jeotermal kuyu ve saha kullanıma sunulacak”

Güler, MTA Genel Müdürlüğü sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından bulunan 33 adet jeotermal saha ile 32 adet jeotermal kuyunun ihale ile özel sektörün kullanımına sunulacağını bildirdi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik üretimi, konut ısıtma ve seracılık alanlarında kullanıma açılacak olan toplam 65 jeotermal saha ve kuyunun ihale süreçleri ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili, MTA Genel Müdürlüğü sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında bilgi verdi. 

Yenilenebilir Enerji Kanununun yürürlüğe girmesiyle su, rüzgar, jeotermal yatırımlarında büyük bir hamle başladığını kaydeden Güler, önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi konusundaki çalışmaların da büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. 

Yıllar boyu ihmal edilen çevre dostu, yenilenebilir, güvenilir, entegre kullanımına uygun, yerli enerji kaynağı olan jeotermalın artık keşfedildiğini söyleyen Güler, "yer altındaki uyuyan güzeli uyandırıyoruz. Yıllardır kullanılmayan bu tertemiz harekete geçirerek ekonominin hizmetine sunmak istiyoruz" dedi. 

Türkiye'nin 32 bin 500 megavatlık (MW) jeotermal potansiyel ile dünyada ilk 10 ülke, Avrupa'da ise 1'inci sırada yer aldığını anlatan Güler, MTA'nın bugüne kadar 459 kuyu, 205 bin metre sondajlı arama yaparak 187 adet sahayı keşfettiğini ve doğal çıkışlar dahil 4 bin MWt (megavat termal) ısı enerjisinin kullanılabilir hale geldiğini kaydetti. 

Jeotermal enerjide 3 sektörün harekete geçeceğini anlatan Güler, bunlardan birincisinin enerji sektörü, ikincisinin gıda sektörü, üçüncüsünün ise turizm ve sağlık sektörleri olduğunu söyledi. 

Gıda sektöründe organize sera bölgelerinin devreye gireceğini belirten Güler, jeotermal enerji ile ısıtılan seraların yüzde 35 daha ekonomik olduğunu kaydetti. 

  

1 milyon konut jeotermal ile ısıtılacak

Türkiye'de şu ana kadar jeotermal enerji kaynağının yüzde 20'sinin bilinir hale getirildiğini, jeotermalin petrol ve doğal gaza karşı önemli bir alternatif enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Güler, "Bu kaynağı kullanmayı başarırsak 1 milyon konut jeotermal ile ısıtılmış olacak, dışa bağımlılık azalacak, bu da cari açığın azalmasına önemli bir katkı sağlamış olacak" dedi. 

 

250 bin kişiye istihdam

 

Jeotermalin şu ana kadar 1,5 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük olduğunu anlatan Güler, 2013 yılına kadar 2,7 milyar dolar daha yatırım yapılırsa 2013 yılından itibaren her yıl 5 milyar dolar getirisi olacağını ve 16 milyar dolar net katma değer yaratılacağını ve 250 bin kişiye de istihdam sağlanacağını söyledi. 

Bundan sonra jeotermal sahaların sadece işletilmesi değil, aranması işinin de özel sektöre yaptırılacağını anlatan Güler, "bundan sonra petrol sahası gibi jeotermal sahaları da sondaj yapmak üzere duyuracağız. Özel sektör bu sondajları daha hızlı yapabilir" diye konuştu. 

Güneş enerjisi

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikte kilovat saati 5,5 euro sentten 10 yıl boyunca alım garantisi bulunduğunu hatırlatan Güler, "su ve rüzgarda bu alım garantisi yeterli, kendini kurtarıyor. Fakat güneş enerjisi ile üretilen elektrikte yeterli değil. Güneş pilleri yeni bir teknoloji olduğu için pahalıya mal oluyor. Güneş enerjisinden üretilen elektrikteki alım garantisi miktarını artırmak için diğer bakan arkadaşlarla görüşme içindeyiz" diye konuştu.

Yarın Enerji Bakanlığı toplantı salonunda Türkiye'deki bütün banka yöneticileriyle bir araya gelerek bir toplantı yapacağını açıklayan Güler, "yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına dönük kredi konuları ile enerji verimliliği yatırımları konusunda bankacılarla görüşeceğiz" dedi. 

 

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer

 

Özel sektör tarafından işletilmek üzere ihaleye açılan 33 adet jeotermal saha ile 32 adet jeotermal kuyunun ihale süreçleri hakkında bilgi veren MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de ilk aşamada Aydın ve Manisa'da bulunan 7 adet sahanın ihaleye çıkılacağını, konuyla ilgili duyurunun da bu hafta içinde Resmi Gazetede yayımlanacağını bildirdi. 

İhale duyurusu Resmi Gazetede yayımlandıktan 45 gün sonra tekliflerin alınacağını kaydeden Üzer, tekliflerin kapalı zarf usulü alınacağını, ihaleye açık artırma ile devam edileceğini ve ihalenin 90 gün içinde sonuçlandırılmış olacağını söyledi. 20 gün sonra da 2. etap için ihaleye çıkılacağını belirten Üzer, "20 gün sonra da 10 adet saha ihalesi ile 13 kuyu devri ihale edilecek" dedi. 

Söz konusu saha ve kuyulara 30 yıllığına işletme ruhsatı verileceğini ve bunun 10'ar yıl uzatılacağını anlatan Üzer, arazilere mülkiyet hakkı getirildiğini ve neredeyse süresiz bir işletme verildiğini söyledi. 

İhale edilecek saha ve kuyuların ekonomiye katkıları konusunda da bilgi veren Üzer, söz konusu sahalardan yılda minimum 800 milyon kilovat saat elektrik üretilebileceğini, 30 bin konutun veya 2 bin dönüm seranın ısıtılabileceğini, 2 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini ve toplam 100 bin yatak kapasiteli 100 adet termal turizm tesisinin hizmet verebileceğini, bunların sonucunda da toplamda 500 milyon dolarlık net gelir elde edilebileceğini sözlerine ekledi.