7 çocuklu kadın mikro krediyle patron oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
MARDİN - Mardin'de 7 çocuk annesi Aynur Demirtekin, mikro kredi sayesinde kendi iş yerini açarken, atölyesinde 6 kadına da iş imkanı sağladı.
 
1-096.jpg
 
Türkiye'de ilk olarak 10 yıl önce Diyarbakır'da başlatılan ve ihtiyaç sahiplerine küçük krediler vererek onları para kazanır hale getirmeyi hedefleyen "Mikro kredi Projesi"nden faydalanan bazı kadınlar büyük başarılara imza atıyor.
 
[PAGE]
 
Mardin'de 35 yıldır evinin bir odasında çeyiz işleriyle uğraşan Aynur Demirtekin (56) ilkin 700 lira, ardından 2,4,6 ve 10 bin lira mikro kredi alarak atölye açıp yıllardır evinde yaptığı işi büyütmek suretiyle 16 kişiyi istihdam etmeye başladı.
 
2-098.jpg
 
Demirtekin,mikro krediden faydalanmadan önce 2 odalı evinin bir bölümünde bir dikiş makinesiyle yaptığı çeyiz ürünlerini yakınları vasıtasıyla satışını yapıp gelir elde etmeye çalıştığını söyledi.
 
[PAGE]
 
Daha sonra bir arkadaşı aracılığıyla 2007 yılında mikro kredi uygulamasını öğrendiğini ve kredi almak için başvuruda bulunduğunu anlatan Aynur Demirtekin, şöyle konuştu:
"Mikro kredi uygulamasından ilk olarak 700 lira aldım. Toplu halde düşük fiyata kumaş alma şansına sahip oldum ve bunlarla çeyiz ürünü yaptım. Zaman içerisinde de aldığım kredi miktarım yükseldi. Ardından atölye açmaya karar verdim. Açtığım atölyede zaman içerisinde de dikiş makinesi sayısını artırdım. Hala mikro kredi uygulamasından faydalanıyorum. Son olarak 10 bin lira kredi aldım. Evde çalışmak ile atölyede çalışmak aynı değil. Şimdi yanımda 6 kişi çalışıyor. Ayrıca evlerinde çalışan 10 kişi var. Dantel, yorgan ve iğne oyası ürünleri yapıyorlar. Eşleri izin vermediği için atölyede çalışmıyorlar. Ama evlerinde onlara iş temin ediyorum. Kısacası iş yerimdeki 6 kişinin yanı sıra 10 kadına daha gelir sağlıyorum.
 
3-087.jpg
 
Mardin'e gelen Prens Charles, hediye ettiğim birkaç ürünü çok beğenmişti. Avrupa ülkelerine hatta ABD'ye bile bebek takımı gönderdim. Şimdiki hedefim markalaşmak. Bunun için çaba sarf ediyorum."
Demirtekin, bir süre önce de başarılı 25 girişimci kadın ile Ankara'ya gittiklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini sözlerine ekledi.
 
[PAGE]
 
Yaşamlarında hem ekonomik hem de sosyal gelişme oluyor
Mikro Kredi Bölge Müdürü Mehmet Ay, uygulamanın dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları için almış oldukları küçük bir sermaye olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin 66 ilinde toplam 62 bin kadına mikro kredi verildiğini söyledi.
 
4-066.jpg
Mardin'de de 2007 yılından bugüne kadar 850 kadına 7 milyon lira kredi verildiğini bildiren Ay, şöyle dedi:
"Kredilerin dönüşümünde yüzde 100 başarı oranı var. Aynur Demirtekin, son olarak 10 bin lira kredi alarak, Türkiye genelinde en fazla mikro kredi alan girişimci kadınlar arasında yer aldı. Mikro kredi alan kadınlar öncelikle kendi evlerinde işe başlayıp ardından kendi iş yerlerini açıyorlar. Şu anda öyle bir noktaya ulaştılar ki ürünlerini Avrupa'ya pazarlayacak duruma geldiler. Uygulamadan faydalanan kadınların yaşamında hem ekonomik hem de sosyal gelişme oluyor. Kredi aldıklarında kendilerine özgüvenleri artıyor. Bu çok çok önemli. Özgüven oluştuktan sonra hem çevreden hem de aileden gördüğü değeri fark ediyor. Bu özgüvenle de çok daha mutlu hayatları oluyor."