A400M, Türkiye'ye 1,1 milyar euro kazandıracak

Türkiye, İngiltere, Fransa, Belçika ve Lüksemburg'un uluslararası konsersiyumuyla 170 uçak üretilecek ve her biri 125 bin euroya satılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türkiye'nin üretim ortağı olduğu "geleceğin nakliye uçağı" olarak nitelendirilen A400M'in, 2030 yılına kadar ülke ekonomisine 1,1 milyar euro kazandırması bekleniyor.   

A400M Nakliye Uçağı Proje Müdürü Osman Soylu, Türkiye, İngiltere, Fransa, Belçika ve Lüksemburg'un uluslararası konsersiyumuyla 170 uçak üretileceğini ve her birinin 125 bin euroya satılacağını söyledi.

Uçakların tamamının ortak ülkelerdeki yerleşik tesislerde üretilecek parçalardan oluşacağını ve bunun da söz konusu ülkeler açısından büyük önem taşıdığını belirten Soylu, Türkiye'nin A400M'in yüzde 6'lık bölümünün üretiminde pay sahibi olduğunu vurguladı.

Ortak ülkelerin, uçak ihtiyacını karşılamalarının yanı sıra tedarik ettikleri uçak sayısıyla orantılı olarak kendi sanayi firmalarına tasarım ve üretim işpayı sağladıklarını ifade eden Soylu, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Türkiye yerli savunma sanayi firmaları, A400M uçağının tasarım ve üretiminde işpayı sahibi oldu. Program kapsamında, uçağın ön orta gövde, arka gövde, üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı ve kuyruk konisi gibi ana yapısal komponentlerine ilaveten kanatçık, sürat frenleri, aydınlatma sistemleri ile atık/temiz su sistemlerinin tasarım ve üretimi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) mühendis ve teknisyenleri tarafından gerçekleştiriliyor. Uçağın kablajı dediğimiz kablolama sisteminin tamamı TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecek. 170 uçağın tamamında tek kaynak TUSAŞ olacak."

Motor ön yatak çerçevesi modülü, pervane dişli kutusu destek çubukları, birincil egzoz lülesi, egzoz konisinin TUSAŞ Motor Sanayii tarafından tasarlanıp, üretildiğini belirten Soylu, "Bu üretim payıyla Türkiye 2030 yılına kadar 1,1 milyar euro gelir elde edecek. Ülke ekonomisi adına çok önemli bir kaynak olacak" diye konuştu.  

A400M programı kapsamında üretilecek uçakların proje ortağı ülkelerden ihracatı yapıldığında diğer ülkelerin firmalarının aynı işpaylarını koruyacağını dile getiren Soylu, "Uçan her A400M uçağında TUSAŞ ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ  tarafından tasarlanmış ve üretilmiş parçalar bulunacak. Aynı zamanda söz konusu firmalar A400M uçaklarının bakım ve onarımlarını da yapacak" dedi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir