ABD'liler, pirinç satmak için Rami'yi mercek altına aldı

Üreticilerin de bulunduğu bir grup İstanbul'un en büyük gıda toptancı sitesi olan Rami'de incelemelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Mehmet ÖZTEK

İSTANBUL - ABD, Türkiye'ye pirinç satmak için girişimlerini hızlandırdı. Bu yılın başında aralarında ABD'li pirinç üreticilerinin de bulunduğu bir grup İstanbul'un en büyük gıda toptancı sitesi olan Rami'de incelemelerde bulundu. ABD Büyükelçiliği Tarım Ataşeliği'nin eşliğinde 50 kişilik heyet, esnaf ziyaretlerinde Türkiye'de ABD pirincinin durumuna ilişkin bilgi aldığı bildirildi. İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanvekili Hayati Arı, ''Tarım Ataşesi Rachel Nelson başkanlığında ABD'li heyet Rami'ye gelerek, ABD pirincinin niçin Türkiye'de yeterince satılamadığını sordular. Esnaftan Türk tüketicisinin beğenisi, beklentileri konusunda bilgi aldılar'' dedi. Türkiye'nin 5 yıl önce 300 bin ton olan çeltik üretiminin şuan 450 bin tona çıktığını vurgulayan Arı, ABD pirincinin Türkiye'de tüketiminin azalmasının ana nedeninin bu üretim artışı olduğunu heyete ilettiklerini kaydetti. Tokat ve Çorum bölgelerinde yoğun olarak üretilen Osmancık pirincinin Marmara Bölgesi'nde ekimi ile üretimin arttığını vurgulayan Arı, ''ABD pirincinin Türkiye'de tüketiminin tekrardan artırılması için son dönemde yoğun çabanın olduğunu görüyoruz. Bu konuda seminer, toplantı, yemek yarışmaları yapılıyor'' diye konuştu.

1 ton bile isterseniz size gönderiyorlar

Özserhat Gıda yetkilisi Taner Küçükvardar ise heyetin temaslarına benzer bir durumu geçen yıl kendilerinin yaşadığını söyledi. ABD'li bir çiftçinin ailesi ve çocukları ile birlikte Rami'yi ziyaret ederek, ürün sattığı esnafları ziyaret ettiğini belirtti. Küçükvardar, ''Aile reisi baba, esnafı gezerek küçük miktarlarda sipariş aldı. Yaklaşık 700 tonluk sipariş alarak ülkesine döndü. Son dönemde ABD'li firmalar  küçük miktarlarda mal göndermeye başladı. 10 yıl önce binlerce ton ithalat yapmak gerekirken, şuan bir ton bile isterseniz size pirinç gönderiyorlar. İthalatta büyük kolaylıklar sağlıyorlar'' diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasına pirinç girdi

ABD, Türkiye'nin pirinç ithalatını engellediği gerekçesiyle 6 Şubat 2006'da Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) başvurmuş, örgüt de Türkiye'ye aleyhinde karar vermişti. Bunun üzerine Türkiye, 31 Temmuz 2006'da dönemin DTM'den sorumlu bakanı Kürşad Tüzmen tarafından ABD Ticaret Temsilcisi Rob Portman'a bir mektup gönderilerek sorunun çözüleceği belirtilmiş, geçen süreç içerisinde Türkiye yükümlüklerini yerine getirdiğini açıklamıştı. Geçen süreç içerisinde ABD'den yapılan ithalatın tümüyle piyasa koşulları doğrultusunda gerçekleştirildiği kaydedildi. Son dönemde Türkiye, ihtiyaç duyduğu yaklaşık 150 bin ton pirinci, uygun fiyat koşulları nedeniyle ABD yerine başta Tayland ve Mısır gibi ülkelerden karşılıyor.

Bu yıl Pakistan ve Tayland'da eklendi

Türkiye'nin 1981 yılından beri ABD'den pirinç ithal ettiğini belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ABD'den ithal edilen pirincin maliyetinin yüksek olmasından dolayı, tedarikçinin aynı kalitede ancak daha ucuz olan Mısır pirincine yöneldiğini söyledi. Türkiye'nin yaklaşık yıllık 100 bin ton civarında pirinç açığı bulunduğunu söyleyen Reis; ABD, Mısır, İtalya, Hindistan'ın yanı sıra bu yıl Pakistan ve Tayland'la da ithalat yapıldığını sözlerine ekledi.