AB'nin seyri ihracat için belirleyici olacak

Ekonominin genel görünümü değerlendiren BUSİAD Başkanı Baylan, "AB ülkelerindeki olumlu seyir ihracattaki artışın sürekliliğinde belirleyici olacak" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, "Şubat 2017'de tüketici fiyatlarının yüzde 0,81 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının yüzde 10,13 düzeyine yükseldiği gözlenmiştir. TCMB, ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkların 2017 yılının ilk çeyreğinde enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği bilinmektedir." dedi.

TCMB'nin enflasyon görünümündeki bozulma ve döviz piyasasında görülen/görülebilecek dalgalanmalar karşısında politika faiz oranı ile tepki vermek yerine likidite araçlarını kullanmayı ve ek parasal sıkılaştırma yapmayı tercih ettiğini belirten Baylan, "Bu haliyle, TCMB'nin kurdaki olası hareketleri bankacılık sisteminin fonlama maliyetlerini artırmaya yönelik olarak TL'yi pahalı hale getiren likidite politikası aracılığıyla sınırlamaya çalışacağı anlaşılmaktadır." şeklinde konuştu.

Şubat ayı içinde TL'yi desteklemek için alınan bir diğer kararın ise ihracatçı ve turizmci için kullandırılan reeskont kredilerinde Mayıs 2017 sonuna kadar sabit kurla (2 Ocak itibariyle 3,5338) ödeme imkanının sağlanması olduğunu anımsatan Baylan, şunları kaydetti:

"TCMB'nin tahminlerine göre, söz konusu imkân ile döviz talebinde 5,7 milyar dolarlık bir azalma oluşacaktır. Öte yandan uygulama, resmi döviz rezervlerinde aynı tutarda bir katkının olmayacağını göstermektedir. Dış ticaret açısından da mevcut veriler, petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin düşük baz etkisi ile birlikte ithalatı yukarı yönlü etkileyeceğini ortaya koymaktadır. TL'de yaşanan değer kaybının ihracatı olumlu etkilemesi ile dış ticaret açığındaki genişlemenin sınırlanması beklenmektedir. AB ülkelerinde iktisadi faaliyetteki olumlu seyrin sürmesi ihracattaki artışın sürekliliği hususunda belirleyici olacaktır."