ADÜAŞ santrallerinin Zorlu'ya devri tamam
Konuya ilişkin devir sözleşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Zorlu Enerji arasında imzalandı
ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile Zorlu Enerji A.Ş arasındaki, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş'ye (ADÜAŞ) ait üretim santrallerinin devir sözleşmesi imzalandı.
ÖİB'den yapılan yazılı açıklamada, devir sözleşmesinin bugün imzalandığı kaydedildi. ADÜAŞ'ın özelleştirmesi için yapılan nihai pazarlık görüşmesinde, ADÜAŞ'a ait Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy, Ataköy Hidroelektrik Santralleri ile Denizli Jeotermal Santrali işletme hakkı verilmesi yöntemi, Engil Gaz Tribünleri Santrali'nde ise satış yöntemi uygulanmıştı. 5 Mart 2008 tarihinde gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 510 milyon dolar bedelle Zorlu Enerji vermişti.
Rekabet Kurulu'nun görüşünün alınmasının ardından, Özelleştirme Yüksek Kurulu onayı alınmış ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusunda bulunulmuştu. EPDK da Zorlu Enerji'ye söz konusu santraller için, 30 yıllığına ayrı ayrı üretim lisansı verilmesini uygun bulmuştu.
"Kapasiteyi 2 katını çıkaracağız"
Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, yıllık 450 milyon kilovat saat (kWh) olan üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
İhaleyle Van'da bulunan Engil Gaz Türbinleri Santralinin mülkiyetini alırken, Tokat, Eskişehir, Kars, Rize, Erzurum, Erzincan ve Tunceli'de bulunan hidroelektrik santralleri ile Denizli'de faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük kapasiteli jeotermal santralinin 30 yıllık işletme hakkına sahip olduğunu belirten Bursa, açıklamasına şöyle devam etti:
"Devraldığımız toplam 141 MW kurulu güce sahip 7 HES, 1 jeotermal ve 1 termik santralin yıllık 450 milyon kWh'lık üretim kapasitesini iki yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Santrallerde en kısa zamanda kısa ve orta vadeli rehabilitasyon çalışmalarına başlayacağız. Bu çalışmaların yanı sıra ilave kapasite artırımları ile santrallerin bulundukları havzalardaki yakıt potansiyelinin maksimum düzeyde kullanımını sağlamayı planlıyoruz."
"Yenilebilir enerji için önemli adım"
Santrallerin işletmesinde hem yöresel istihdamı, hem de doğal tarımı desteklemeye öncelik vereceklerini ifade eden Bursa, santrallerin lokomotifi olan Denizli Sarayköy jeotermal santralinden elektrik üretiminin yanı sıra ısı üretimi de yaparak bölgede seracılık başta olmak üzere yeni iş alanlarının oluşmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Zorlu Enerji Grubunun beş yıllık hedefinin yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümek olduğunu kaydeden Bursa, ADÜAŞ ihalesi kapsamında bulunan HES'lerin ve jeotermal santralin bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olduğunu, yenilenebilir enerji alanında yapılacak diğer özelleştirme ihalelerini de yakından takip edeceklerini bildirdi.