Afrika pazarına girmek isteyen firmalar nasıl bir yol izlemeli?

African Business Life Uzman Editörü Hakan Kaleli, Afrika pazarına girmek isteyen firmalara tavsiyelerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Afrika son yıllarda alternatif pazarlar arasında en çok tercih edilen bölgelerden biri konumunda. Peki, Türk yatırımcılarının da yeni gözdesi olan Afrika pazarını ne kadar tanıyoruz? Afrika pazarına açılmak isteyen firmalar nasıl bir yol izlemeliler?

Bu soruların cevaplarını African Business Life Uzman Editörü Hakan Kaleli’den aldık. Kaleli, Afrika pazarına girmek isteyen firmalara tavsiyelerde bulundu. 

Kaleli: ‘Öncelikle sağlıklı bir pazar araştırması yapılmalı’
Afrika’ya açılmak isteyen firmaların öncelikli olarak 1 yıl süreyle sağlam bir şekilde piyasa araştırması yapması gerekliliğine değinen Kaleli, firmaların Afrika’ya günümüze kadar yapmış oldukları piyasa araştırmalarında çok ciddi hatalar olduğunu dile getirdi.

“Firmalar Afrika pazarına girmeden önce yeterli araştırma yapmıyor”
Firmaların sadece birkaç araştırmadan sonra Afrika’nın doğru pazar olduğuna inanarak hemen faaliyetlerine başladıklarını ama yetersiz araştırma sonucunda başarısız olduklarını anlatan Kaleli bu konuda yapılan hatalara şu sözlerle değindi: “Bir Firma Afrika’ya gidip, birkaç araştırma sonunda doğru bir pazar olduğuna ikna olup hemen showroom’unu açabiliyor, ofisini tutuyor, mallarını götürüyor. Fakat 1 yılın sonunda minimumda 200- 250 bin dolar gibi bir parayı harcıyor ve başarısız olarak geri dönüyor. Biz diyoruz ki, bunu yapmayın. Öncelikle sağlıklı bir piyasa araştırması yapın.”

African Business Life firmaları doğru yatırıma yönlendirmeyi amaçlıyor
African Business Life’ın Afrika pazarına girmek isteyen firmalara nasıl bir yol çizdiğini de anlatan Kaleli, firmalara verilen stantlarda elektrik, su, genel gider, personel gideri, teknik eleman gideri gibi tüm masrafların kendilerine ait olduğunu ve ayrıca malın taşınması, gümrükleme gibi hizmetlerde de tüm giderlerin African Business Life tarafından karşılandığını ifade etti.

Firmanın bu bedel dışında başka hiçbir bedel ödemek durumunda olmadığını belirten African Business Life Uzman Editörü Hakan Kaleli, ‘kurdukları profesyonel pazarlama firmasının da showroom ile gelen taleplerin satışını yaptığını ve böylelikle firmaların herhangi bir ürününe talep geldiğinde doğru yönde yatırım yapmasına olanak sağlandığını’ ifade etti. 

Bunların öncesinde en önemli noktanın piyasa araştırması olduğuna bir kez daha değinen Kaleli, “Firmaların önce 1 yıllık sağlam bir piyasa araştırmalarını görmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.