Ağbal: Akaryakıtta ÖTV düşürülmeyecek

Maliye Bakanı Ağbal, akaryakıtta ÖTV'nin aşağı çekilmesi gibi bir çalışmalarının olmadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomi gündemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ağbal, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, akaryakıtta ÖTV'nin indirilebileceği iddialarına, "Şu an bir çalışma yok" yanıtını verdi. ÖTV indiriminin iyi niyetli bir talep olduğunu belirten Ağbal, "Enflasyonu oluşturan esas faktörleri ortadan kaldıracak tedbirleri almalısınız, ÖTV'deki indirim geçici olur ve beklenen etkiyi göstermez" dedi.

Önceki günlerde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, bakanlığın fiyat esnekliği az olan mallarda ÖTV indirimine gitmesi gerektiğini söyleyerek, "Örneğin akaryakıt gibi, MB'nin politikalarını destekleyecek şekilde gerekli adımların atılması gerekiyor" diye konuşmuştu.

"16 milyar TL'den vazgeçmemiz gerekir"

Ağbal, ÖTV'nin bütçe gelirlerinde önemli bir kalem olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşık 130 milyar TL para topluyoruz, bunun yüzde 46'sı akaryakıttan geliyor. Akaryakıtta 0,50'lik bir indirim için 16 milyar TL vergiden vazgeçmemiz gerekiyor, bu da bütçeye önemli bir yük getirir" değerlendirmesini yaptı.

"S&P'nin zamanlaması ilginç"

Bakan Ağbal, S&P'nin not kararın ailişkin olarak ise, "Açıklamanın içeriğinden öte zamanlaması ilginç" dedi. Ağbal şu şöyle konuştu: S&P'nin önümüzdeki 24 Haziran süreci varken, kendisi ile çelişerek böyle bir açıklama yapması politik bir açıklama izlenimi doğuruyor. Raporun içerisinden öte kararın böyle bir süreçte açıklanmış olması kuruluşun kendi kredibilitesine zarar vermiştir."

"Yapılandırma ilave avantajlar sağlayacak"

Yeni yapılandırma ile ilgili Ağbal, "Toplam 183,5 milyar TL bir alacağı yapılandıracağız. Vatandaş borcunun aslını ödeyecek, faiz yerine düşük oranlı bir ödeme yapmış olacak, son derece olumlu bir düzenleme" dedi. Ağbal, bu yapılandırmanın önceki yapılandırmaya göre ilave avantajlar sağladığını duyurdu. Ağbal, "Yapılandırmadan bugüne kadar 40 milyar TL tahsilat yaptık, yeni yapılandırmadan ilk yıl 15-16 milyar TL bir gelir elde etmiş olacağız" şeklinde konuştu. 

"Bütçe dengesinin sürdürülebilirliği için çalışmalarımız var"

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni reform paketinin kamu maliyesine gider artışının 24 milyar TL civarında olduğunu belirten Ağbal, "Bütçe dengesinin önümüzdeki dönemde sürdürülebilir olması konusunda çalışmalarımız var. Önümüzdeki bir kaç yılda oluşturacağımız ilave gelirlerle bu artışı çevirebileceğimizi öngörüyoruz" açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir