Ağbal: KDV kaynaklı sorunlar ortadan kalkacak

Maliye Bakanı Ağbal, "KDV sistematiği içerisindeki sonraki döneme devreden KDV'nin kaldırılması. Esas reform bu... Katma Değer Vergisi Kanunu'nu reel sektör üzerinde finansman yükü oluşturan bir kanun olmaktan çıkaracağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınan Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesine yönelik komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Gelir Vergisi reformu çalışmasının devam ettiğine dikkati çeken Ağbal, "Şu anki önceliğimiz KDV reformu. Bir an önce KDV reformunu Meclise getirmek istiyoruz. Aynı anda Gelir Vergisi reformunu da çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Gelir Vergisi Kanunu içerisinde reform noktasında ilave çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Ağbal, tasarının hazırlanması aşamasında bütün sivil toplum örgütlerinden görüş topladıklarını ancak gelen görüşlerin son derece mikro olduğunu ve reform niteliği taşımadığını ifade etti.

Ağbal, uluslararası kuruluşlarla da birtakım çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu konuda başka ülke uygulamalarını da görmek istediklerini bildirdi.

"KDV'yi yük olmaktan çıkaracağız"

Bakan Ağbal, KDV alacaklarının ne kadar olduğunun sorulması üzerine, "En üstteki rakam 150 milyar lira civarında. 150 milyar lira var ama bunun bir kısmı kamu alacağı, belediyelerin alacağı olarak gözüküyor. Bir kısmı hangi sistemi uygularsanız uygulayın dönemsellikten kaynaklanan bir döngü. O sonraki döneme devreden KDV alacağı olacak. Biz desek ki Türkiye'de eğer biz bu reformu yapacaksak en önemli bileşeni KDV sistematiği içerisindeki sonraki döneme devreden KDV'nin kaldırılması. Esas reform bu" değerlendirmelerinde bulundu.

Böyle bir sistemde iade gündeme geldiğinde KDV'yi bir mekanizma içerisinde iade edeceklerini anlatan Ağbal, şöyle konuştu:

"Ben inanıyorum ki bugün şu anda sonraki döneme devreden KDV olarak gözüken bir kısım alacağın önemli bir kısmı alacak olmaktan kalkacak. Kayıt dışı ekonominin önemli etkilerini aslında KDV uygulamalarında görüyoruz. Kayıt dışının yüksek olduğu sektörlerde firmaların sürekli sonraki döneme devreden KDV'si var. İktisadi faaliyetlerin doğasına bakıldığında, önemli bir yatırımı yoksa alışları ve satışları arasında bu kadar sonraki döneme devreden KDV'si olmaz. Bu nereden kaynaklanıyor? Stoktan. Gelir İdaresi Başkanlığımız çok kapsamlı bir çalışma yapıyor. Bir taraftan KDV hasılası meselesine dikkat edeceğiz ama bir taraftan da Katma Değer Vergisi Kanunu'nu reel sektör üzerinde finansman yükü oluşturan bir kanun olmaktan çıkaracağız. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki reel sektör için KDV'den kaynaklı sorunları ortadan kaldırmak istiyoruz"

Ağbal, ne kadar KDV iadesi beklediklerinin sorulması üzerine de, "Biz senaryoları çalışıyoruz, ben sizlere kapsamlı bir analiz çalışmasını sunacağım. Yıllık düzeyde kabaca 11 milyar liralık bir KDV iadesi gelebilir ama bence farklı senaryolar altında bu düzey değişebilir" dedi.