Ağustos enflasyonu belli oluyor

Ağustos ayı enflasyonu bugün saat 10:00'da belli olacak. Piyasada beklenti TÜFE'de yüzde 2'nin üzerinde artış olacağı yönünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) ağustos ayında son enerji zamları, gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybının etkisiyle yüzde 2.23 artış bekleniyor. Aylık artışın bu şekilde gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyonun ağustosta yüzde 17.82'ye yükseleceği hesaplanıyor.

Reuters'ın 14 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 2-3 artış bandında yer alıyor. Yıl sonu TÜFE tahminleri yüzde 16.8-20.4 bandında bulunurken, önceki ankete göre yüzde 14'ten yüzde 19.25'e yükselmiş durumda.

Türkiye'nin enflasyonu, temmuz ayında ise piyasa beklentisinin altında artış gösterdi. TÜFE, temmuz ayında yüzde 0.55 arttı. Beklenti yüzde 1 artış olacağı yönündeydi. Temmuz ayında yıllık TÜFE ise 15.85 oldu. Yıllıkta beklenti ise yüzde 16.30 düzeyindeydi.

İstanbul'un enflasyonu yüzde 2.23 arttı

Bu arada TÜİK enflasyon tahminlerine yönelik öncü göstergelerden biri olarak kabul edilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş), Ankara'da hesapladığı gıda enflasyonu Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 4.26 artış gösterdi.

Öte yandan İTO'nun hesaplamalarına göre İstanbul'da ağustos ayında bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlarda yüzde 2,23, toptan fiyatlarda yüzde 3,80 artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayına göre ise perakende fiyatlarda yüzde 14,99, toptan fiyatlar yüzde 21,47 artış yaşandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir