Ağustos işsizlik oranında beklenti 'yüksek'

İşsizlik oranına yönelik kısa vadeli tahmin yayımlayan tek kuruluş olan TOBBETÜ-SPM, ağustos öngörülerini paylaştı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) 15 Kasım günü yayımlanacak Ağustos dönemi işsizlik oranının yüzde 11 olacağı tahminini yaptı. İşsizlik oranına yönelik kısa vadeli tahmin yayımlayan tek kuruluş olan TOBBETÜ-SPM, tarım dışı işsizliğin ise yine ağustos döneminde 0,1 puan artarak yüzde 13 seviyesine ulaşacağını öngördü.

SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, Ağustos dönemine etki eden verilere yönelik yaptığı değerlendirmede, ekonomiye yönelik temel göstergelerde durgunluk işaretleri olduğunu, ekonomik üretime ait verilerde yüksek oranlı gerilemeler gözlendiğini bildirdi.

Tahminlerin yapılmasında kullanılan temel verilerde aşağı yönlü eğilimlere dikkat çekilen çalışmada, “İşsizlik verilerinde temmuz döneminde gözlediğimiz yukarı yönlü eğilimin ağustos döneminde de devam etmesi beklenmelidir. Ağustos döneminde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 12 azalırken; yatırım malları ithalatı yüzde 34, hammadde ithalatı ise yüzde 24 oranında azalmıştır. Yine aynı dönemde sanayi üretim endeksi (SÜE) 20.1 puan, mevsim ve takvim etkilerinde arındırılmış SÜE ise 1.6 puan azalmıştır. Tüm bu gelişmeler ekonomide bir durgunluğun işareti olarak kabul edilebilir ve ağustos dönemi işgücü piyasasına da yansıması beklenmelidir” denildi.

SPM Direktörü  Serdar Sayan gözetiminde yapılan çalışmada, 15 Kasım'da açıklanacak ağustos dönemi mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizliğin yüzde 13, istihdam oranının ise yüzde 48.2 ile önceki döneme göre sabit kalacağı tahmini yapıldı.