Ahudududa "sıfır kar" yılı

Üzümsü meyveler grubunda yer alan, taze tüketilmesinin yanı sıra konserve, reçel, marmelat yapımı ile meyve suyu ve pasta sanayiinde kullanılan ahududunda rekolte, üreticiyi memnun ederken fiyatlar üzdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Üzümsü meyveler grubunda yer alan ve taze tüketilmesinin yanı sıra konserve, reçel, marmelat, meyve suyu ve pasta sanayii gibi alanlarda kullanılan ahududunun fiyatlarının, bu yıl rekolte iyi olmasına rağmen talep olmayışı nedeniyle yarı fiyatına alıcı bulduğu bildirildi.

Yabani olarak Türkiye'nin birçok bölgesinde bulunmasının yanı sıra, ticari amaçla da tarımı yapılan ve yüksek ekonomik değeriyle bilinen ahududu, bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Rekolte geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iyi olmasına rağmen, ithalatın da etkisiyle tarladaki fiyatı yarı yarıya kadar düşen fiyat nedeniyle üretici bu yıl ahududundan istediği geliri elde edemedi.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, birkaç yıl öncesine kadar, ahududu üreticilerinin elde ettikleri gelirden son derece memnun olduklarını söyledi. Bu yıl üretim iyi olmasına karşın, ithalatın da etkisiyle fiyatların yarı yarıya düştüğünü belirten Akçalar, "Bu yıl Bursa'da 700 ton civarında üretim yapıldı. Geçen yıl da bu miktarda bir üretim yapılmıştı. Geçen sezon ahududu 3,5-4 TL arasında alıcı buluyordu. Ancak bu yıl üretimin de iyi olmasına rağmen talep gelmemesi nedeniyle ahududunun tarladaki fiyatı ortalama 2 TL'ye alıcı buldu" diye konuştu.

"Üretici alternatif ürüne yöneldi"

Tarlada bir kişinin günde 50 TL yevmiye ile 30 kilo ürün topladığını anlatan Akçalar, şöyle devam etti: "Bir kişinin günde topladığı üründen üretici günde 60 TL kazanıyor. Bunun 50 TL'si yevmiye ücreti zaten. Bir de paketlemesini, vesairesini eklediğin zaman, kazandığının tamamını bunlara harcıyor. 2 TL'ye bu ürün toplanmaz. Kar bu yıl sıfır. Artık artık üretici alternatif ürüne yöneldi. Bazıların ahududularını sökmeye bile karar verdi. Bu yıl üreticilerin bir kısmı neredeyse ürünü tarlada bırakacaktı. İnanın insanlar, 'Tembel, ürününü toplamıyor' demesinler diye tarlaya gidiyor."

Bursa'nın bir zamanlar ahududu rekoru kırdığını ifade eden Akçalar, kentin büyük bölümünde hasadın bittiği sözlerine ekledi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir