Airfel, MHI ile işbirliğini gitti; ürün yelpazesini genişletti

Şirket, yeni anlaşmayla duvar tipi split ve ticari tip klimaları da pazara sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanko Holding şirketlerinden Airfel, klimada Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ile işbirliğini güçlendirirken, yeni anlaşmayla MHI'nın KX merkezi klimalarının yanı sıra duvar tipi split ve ticari tip klimalarını da pazara sunacak.

Airfel Genel Müdürü Hasan Önder, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu işbirliği ile üst kategorideki klima pazarında yüzde 20 pay almayı hedeflediklerini bildirdi. Önder, MHI ile 2005 yılında başlayan işbirliğini güçlendirdiklerini vurgulayarak, Airfel'in MHI KX sistemlerinde 2007 yılı cirosunu 22 milyon dolar gerçekleştirerek yüzde 35 pazar payı elde ettiğini, böylece Airfel'in MHI'nın Avrupa'da en yüksek ciroyu elde eden iş ortağı olduğunu, bu yılın sonuna kadar da KX cirosunu yüzde 40 pazar payı ile 35 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. MHI split ve ticari klimaların Airfel'in yeni Mitsubishi showroomlarında satışa sunulacağını aktaran Önder, başta büyük iller olmak üzere Türkiye genelinde yıl sonuna kadar 40-50 adet showroomun açılacağını bildirdi.

Hedef 220 milyon dolar ciro

Önder, KX merkezi klimalar, split ve ticari klimalarda 2009 yılında 55 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "Airfel'in 2009 yılı ciro hedefi toplamda 220 milyon dolar. Bu işbirliği ile Airfel'in 2009 yılındaki cirosunun yüzde 25'i MHI tarafından gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Airfel'in ısıtma ve soğutma sektöründe Türkiye'nin ürün gamı tam olan iki firmadan biri olduğunu ifade eden Önder, dünya klima pazarına da değinerek 2006 yılında 55 milyar dolar seviyesinde olan pazarın 2007 yılında yüzde 14'lük büyümeyle 62 milyar dolara ulaştığını söyledi. Pazarın büyük bir kısmını split klimaların oluşturduğunu ifade eden Önder, Çin'in bu alanda dünya pazarının yarısını oluşturduğunu söyledi. Önder, 2006-2007 yıllarında sadece Rusya, Ukrayna ve Yunanistan'ın yüzde 40'ın üzerinde büyüme gösterdiğini kaydetti. Türkiye pazarında ise satışların 1 milyon adet seviyesinde olduğunun altını çizen Önder, 2009 yılında ekonomide herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa bu rakamın 2 milyona çıkabileceğini aktardı. Klima sektörünün sadece Türkiye'de gelişme göstermediğine işaret eden Önder, "Türkiye'nin avantajı sahiplik oranı çok düşük. Çoğumuzun evinde ya yok, ya da varsa bir tane var. Bu bir kültürdür. Vücudumuz alışıyor, yavaş yavaş odalar birbirlerini kıskanacak. Banyo hariç her yere koyacağız" diye konuştu.

Hasan Önder, yatırım yaparken sadece iç pazarı düşünerek hareket etmenin mümkün olmadığını, ürünlerinin Arjantin dahil dünyanın her yerinde kabul gördüğünü, yıl sonuna kadar da ihracat oranını 2-3'e katlayarak 30 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

"Anlaşmaları genişlettik"

MHI İklimlendirme Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Kazunari Kuriyama da, 2005 yılında imzalanan işbirliği anlaşmasıyla KX sistemlerinin distribütörlüğünü üstlenen Airfel'in kısa sürede büyük başarı sağladığını vurguladı. Kuriyama, Airfel'in KX sistemlerinde yüzde 35 pazar payına ulaştığını, 2007 yılında da Avrupa'da en başarılı distribütörü olduğunu kaydetti. Türkiye'de klima sektörünün hızla geliştiğini ifade eden Kuriyama, bu doğrultuda Airfel ile işbirliği anlaşmalarını split ve ticari klimaları kapsayacak şekilde genişlettiklerini belirtti. Kuriyama, klima konusunda 60 yıllık tecrübesi bulunan MHI'nin 32 milyar dolar cirosu, 1 milyar dolar Ar-Ge bütçesi ve dünya genelinde 60 binin üzerinde çalışanı olduğunu dile getirdi.