Akaryakıt sektöründe kartlar yeniden dağıtılacak

Petrol Ofisi'nin satışı ve Türkiye Petrolleri'nin özelleştirilme sürecinin akaryakıt sektöründe önemli bir kilometre taşı olacağı düşünülüyor. İpragaz, "Akaryakıt sektöründe kartlar yeniden dağıtılacak gibi görünüyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İpragaz AŞ Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, akaryakıt sektörünün 2020 itibariyle nitelikli bir değişim yaşayacağını ve sektörde kartların yeniden dağıtılacağını belirterek "2020'de daha az oyunculu bir pazarla karşılaşabiliriz. Ama gerçekten oyuncu olarak nitelenebilecek oyuncuların olduğu bir pazar" dedi.

Sektörü etkileyecek gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Aratay, İpragaz'ın bu yılki hedeflerinin mütevazı adımlarla gerçekleşeceğini söyledi.

Akaryakıt piyasasında iki dağıtım şirketinin satış sürecinin olduğunu hatırlatan Aratay, "Özellikle bayilik sözleşme yenilemelerinde bu yıl, daha fazla beklentiyi yönetmek üzerine geçecek. Bu çerçevede çok agresif bir politikamız yok. Yıl sonunu 30 adet gibi yeni bayilikle kapatırsak, bizim için iyi bir sonuç olacaktır. Ama bu yıl sektörde, Petrol Ofisi'nin satışıyla Türkiye Petrolleri'nin özelleştirilme süreci belirleyici olacak. Akaryakıt sektöründe kartlar yeniden dağıtılacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Çoğu oyuncu varlığını sürdüremeyecek noktada"

Aratay, Rekabet Kurulu'nun 2010'da aldığı karar sonrasında sektöre çok ciddi sayıda oyuncunun agresif şekilde giriş yaptığını belirterek aradan geçen 5 yılda bu oyuncuların büyük kısmının pazardaki varlığını sürdüremeyecek noktaya geldiğini söyledi.

Türkiye'de akaryakıt sektöründe "kaçak akaryakıt" tabiri yerine "illegal faaliyet" deyiminin kullanıldığını ifade eden Aratay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye artık akaryakıtın kaçak yollarla girmesini gündem olarak akaryakıt sektörü konuşmuyor. İllegaliteyi konuşuyor. İllegalite de alınan son tedbirlerle ciddi derecede düşürüldüğü için sektörde bunun satışlara rakamsal olarak yansıdığını görebiliyoruz. 2014'ten 2015'e büyümeye baktığınızda bu pazarın büyümesi sadece petrol fiyatlarının çok düşmesi, çok düştüğü için de tüketicinin daha fazla benzin ve motorin tüketmesiyle olmadı aslında. Bir şekilde illegal diye tanımlanan pazarın legalleşmesi, kayıt dışının kayıt altına girmesiyle oldu." 

Aratay, son dönemde çok sıkı denetimlerin yapıldığını ve bunun sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını belirterek "2020'de daha az oyunculu bir pazarla karşılaşabiliriz. Ama gerçekten oyuncu olarak nitelenebilecek oyuncuların olduğu bir pazar. Bütün senaryoları üst üste koyup 2020'ye uyarladığımızda, kamu otoritesinin de duyarlılığı devam ederse pazarın daha konsolide olmuş, doğru oyuncularla yeniden yapılanmış olduğunu göreceğiz düşüncesindeyim." ifadelerini kullandı.

"Bazı cezalar öldürücü oluyor"

İpragaz AŞ Genel Müdürü Selim Şiper de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından LPG sektörüne kesilen cezalara değinerek "Bazı cezalar gerçekten öldürücü oluyor." dedi.

Şiper, miktar olarak LPG sektörünün aldığı para cezalarının, aynı zamanda cezayı vereni de üzdüğünü kaydederek "Bunlar kanundaki bazı boşlukların yorumundan kaynaklanıyor. Mantığa aykırı birtakım şeyler var. Bunları hariç tutarsak ki bu tür yorumlar yıllar içinde azaldı, esasında LPG sektörü diğer perakende iş yapan sektörlerden sayı olarak daha az miktarda cezaya tabi oluyor. Ancak LPG kanunundaki cezalar diğer aynı miktardaki perakende işi olanlardan daha yüksek. Yani LPG'deki bazı cezalar acıtıcı değil öldürücü oluyor. Öyle cezalar var ki 400 bin liralar düzeyinde. Bu rakam lokal bir şirketin sonu olabilir." diye konuştu.

İpragaz, geçen yıl 200 milyon kilogram olan tüplü satışlarını yıl sonunda 250 milyon kilograma çıkarmayı hedefliyor.