”Akaryakıtta daha korunaklı fiyat mekanizması oluşacak”

Bakanı Yıldız, EPDK'nın piyasaya müdahale etmeden fiyatların denetlenmesiyle alakalı bir tasarrufta bulunduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tavan fiyat uygulamasına ilişkin, "Bu 2 ay sonunda inşallah ben piyasanın daha stabil, daha korunaklı bir fiyat mekanizmasına ulaşacağına inanıyor ve ümit ediyorum" dedi.

Yıldız, İncesu ilçesi Tekke Tepesi'ndeki Şeyh Turhasan Veli'yi anma etkinliklerine katılmak üzere geldiği Kayseri'de, gazetecilere yaptığı açıklamada, EPDK'nın piyasaya müdahale etmeden fiyatların denetlenmesiyle alakalı bir tasarrufta bulunduğunu söyledi.

Kurumun, dağıtım şirketleri ve bayilerin hakkını ziyan etmeyecek, sıkıntıya uğratmayacak şekilde tüketicilerin haklarını koruyacak bir düzenleme yaptığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Enerji Bakanlığı olarak bu politikaları ortaya koyarken rekabetçi, serbest, daha liberal, tüketicinin lehine sürekli ve sürdürülebilir bir fiyat politikası izlenmesini özellikle istemiştik. Bu manada Enerji Piyasası da 2 aylığına bir düzenleme yaptı. Bu 2 ay sonunda inşallah ben piyasanın daha stabil, daha korunaklı bir fiyat mekanizmasına ulaşacağına inanıyor ve ümit ediyorum. Çünkü dağıtım şirketleri de bayiler de bizim. Tüketiciler ve vatandaşlar da bizim."

Doğal gaz, petrol fiyatlarına bağlı

Doğal gazda da aynı mekanizmanın uygulanıp, uygulanmayacağının sorulması üzerine, Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Doğal gazda zaten bir formülümüz var. O formül, EPDK kararıyla uygulanıyor. Dünyadaki gelişen petrol varil fiyatları ve döviz fiyatlarına endeksli bir formül. Ne yazık ki bir ithalat ülkesiyiz. Hem doğal gaz hem de petrolde ithalat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 145 dolara kadar çıkan petrol varil fiyatı, 45 dolarlara düşmüştü. Ama şu anda yine 75 dolara tırmandı. Dolayısıyla o formülasyon çerçevesinde inşallah çok büyük bir zam gelmeden bu şekilde fiyatlar devam eder. Hatta petrol fiyatlarının bir miktar daha düşmesini temenni ediyoruz. Yıl sonuna kadar da o formülasyon bize bir zam yetkisi vermez diye ümit ediyoruz. Halkımızın kışın pahalı ısınmaması için mutlaka uğraşacağız. Ama buradaki en büyük etken, dünyadaki petrol varil fiyatları ve döviz fiyatları. İnşallah kısa sürede böyle bir durum oluşmaz ve biz de zam yapmak durumunda kalmayız. Vatandaşlarımız da ucuz gaz kullanmış olur. Daha uzun vadede hedefimiz, ithalattan kurtulmak, yerli kaynaklarda doğal gaz ve petrolü görebilmektir."