Akbank, 1 milyar euroluk sendikasyona imzayı attı

Genel Müdür Kurtul, kredinin gelişmekte olan ülkelerde 2008 yılı içindeki "en yüksek montanlı sendikasyon kredisi" olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank, bir yıl vadeli, euribor artı 0,75 kredi maliyete sahip 1 milyar euro sendikasyon kredisi aldı.

20 ülkeden 53 uluslararası bankanın katılımıyla sağlanan sendikasyonun imza töreni, Akbank Murahhas Üyesi Bülent Adanır ve Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul'un yanı sıra 53 bankanın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İmza töreninde konuşan Kurtul, bu sendikasyonun, çok zor bir kredi ortamında ve likidite sorunlarının bulunduğu koşullarda alınmış olduğuna dikkat çekerek, bu işlemin gelişmekte olan ülkelerde 2008 yılı içindeki "en yüksek montanlı sendikasyon kredisi" olma özelliği bulunduğunu aktardı.

Kurtul, kredinin reel sektörün ve ihracatın finansmanında kullanılacağını belirterek, geçtiğimiz hafta içinde sağladıkları 393,5 milyon dolarlık seküratizasyon kredisi ile birlikte toplam 2 milyar dolarlık dış kredi sağlamış olduklarını söyledi. Konuşmasında, Akbank'ın 2008 yılı ilk yarı sonuçları hakkında da bilgi veren Kurtul, bu yıl 150 şube açmayı düşündüklerini kaydetti. Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Zafer Kurtul, petrol fiyatlarındaki artışın da etkisiyle enflasyonda yükseliş gözlendiğini belirterek, "Merkez Bankası faizi artırmadı. Bu da enflasyonda artış beklentisi olmadığını gösteriyor. Bunun, bu sene için iyi bir işaret olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtul, bir soru üzerine, geçen sene sağladıkları sendikasyon kredisinin libor artı 0,47 maliyete sahip olduğunu belirterek, global ekonomik koşulların geçen seneden farklı olduğunu vurguladı. Kurtul, bu senenin Aralık ayında vadesi dolan 1 milyar dolarlık bir sendikasyonları daha bulunduğunu, bu sendikasyon için daha uygun kredi maliyeti oluşturulacağını öngördüklerini aktararak, kurumsal kredilerinin yüzde 54 artış gösterdiğini ve 6 ayda 40 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade etti.

1997 yılından bu yana düzenlenen 22'nci kredi

Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli de, kredinin sağlanması çalışmalarının 3 ay sürdüğünü belirterek, "club deal" şeklindeki bu sendikasyonda, 1 milyar euronun üzerinde talep geldiğini, katılımcı bankalar tarafından sağlanan en yüksek rakamın 30 milyon euro olduğunu anlattı.

Son 2 haftada bankaların sendikasyon kredisi sağlama işlemlerindeki artışın, AK Parti hakkındaki kapatma davasının sonuçlanmasıyla bağlantılı olup olmadığı sorusu üzerine Kefeli, taleplerin dava sonuçlanmadan toplanmış olduğunu belirterek, bunun tamamen daha önceki kredilerin vadesinin dolmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Kefeli, söz konusu kredinin Akbank'ın 1997 yılından bu yana düzenlediği 22. kredi olduğunu belirterek, bu süre içinde sendikasyon kredileri piyasasından yaklaşık olarak toplam 12 milyar dolar tutarında kaynak sağlandığını dile getirdi.