Alkollü içecekte yüksek vergi, kaçakçılığı artırdı
Alkollü içecekte ÖTV ve KDV yükünün 8.8 milyar TL olduğunu belirten Osman Güner, "Vergi bedelleri müşteriye yansıdığında turizm sektöründe yüksek maliyet oluşuyor. İşte risk arz eden gayri resmi pazar oluşumu bu noktada başlıyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ekin KOÇ
TRABZON - Alkollü İçecekler İthalatçıları Üreticileri ve Dağıtıcılar Derneği Başkanı Osman Güner, alkollü içeceklerdeki yüksek vergi bedellerinin turizm sektöründe gayri resmi bir pazar yarattığını söyledi.
İnsan sağlığını tehdit edebilecek nitelikte kalitesiz ürünlerin dolaşımda olduğunu söyleyen Güner, kaçak ve sağlıksız alkollü içecekler nedeniyle turizmin baltalanmasının Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini ifade ederek, turizm sektörünün ve ona bağlı sektörlerin bu konuda desteklenmesinin merdivenaltı imalatı ve kaçak içki satışlarını azaltacağını kaydetti.
Maliye Bakanlığı'nın son açıklamasına göre alkollü içecekler sektöründeki ÖTV ve KDV yükünün 8.8 milyar TL olduğunu belirten Güner, vergi uygulamasına karşı olmadıklarını, alkollü içeceklerin zorunlu tüketim maddeleri kapsamının dışında değerlendirilmesinin bilincinde olduklarını dile getirerek, "Ağırlıklı olarak turizm sektörüne hizmet veriyoruz. Vergi bedelleri müşteriye yansıdığında turizm sektöründeki alıcılara yüksek maliyette ulaşmış oluyor. İşte risk arz eden gayri resmi pazar oluşumu bu noktada başlıyor. Haksız rekabet ve kayıtsız ekonominin yanı sıra, insan sağlığını hatta hayatını tehdit edebilecek nitelikte ürünler piyasası karşımıza çıkıyor. Bu durumda devlet vergi gelirlerini, başta turizm sektörü olmak üzere bağlı sektörler de prestij ve güven kaybediyor. Kaçak ve sağlıksız alkollü içecekler nedeniyle turizm baltalanırsa ülke olarak etkileniriz" şeklinde konuştu.
Güner, alkollü maddedeki vergi uygulamalarının gelişmiş ülkelere paralel ve sürdürülebilir olduğunu düşündüklerini, diğer yandan turizm sektörünün ve ona bağlı sektörlerin ise bu konuda desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu şekilde turizmde kalite de yükselir. Sağlıksız merdiven altıimalat ve kaçak içki satışları en aza indirilebilir" dedi.
Üye sayımız 400'ün üzerine çıktı
Üye kabulünde yaptıkları değişiklikle yetkili toptan satıcıları da dernek üyesi olmasını kabul ettiklerini kaydeden Güner, "Böylece dernek üye sayımız 400'ün üzerine çıktı. Daha önemlisi bu durumda derneğimiz tüm alkollü madde satıcılarının güç birliği noktası oldu. Dernek olarak, sektörümüzle ilgili yasalara saygılıyız ve bu konuda kanun yapılacağı zaman kanunlara uyacak kitle olarak yapıcı bir şekilde tecrübelerimizi ortaya koymak suretiyle katkıda bulunmak amacındayız. Bu nedenle, üye seçiminde titiz davranıyor, adaylar hakkında araştırma yapıyor, tüzüğümüzde belirttiğimiz gibi sektörde ve ticaret hayatında sicili temiz ve devlet tarafından yetkilendirilmiş kişileri üyeliğe kabul ediyoruz" açıklamasını yaptı.
Uzman danışmanlar istihdam edeceğiz
Sektörlerindeüretim, ithalat, toptan satış işleyişinde bilgi sahibi olarak hareket edilmesinin önemli olduğunu belirten Osman Güner, "Bu amaçla hukuk, gümrük ve lojistik danışmanı istihdamını hatta TAPDK ve Rekabet Kurulu nezdindeki süreçlerin işleyişinde faydalanılmak üzere bu konuda uzman danışmanların istihdam edilmesini planladık. Türkiye genelinde alkollü içecekler konusunda mahkemelerin ivedilikle ihtiyaç duyduğu bilirkişi kaynağının her ilde sektörünü yetkin olarak temsil eden üyelerimizden oluşturulmasını sağlamak istiyoruz. Böylece sektörümüzle ilgili davalara bilgi birikimimizle katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Dernek olarak kültürel ve sosyal etkinliklerin yanı sıra yardım amaçlı organizasyonları da önemsiyoruz" ifadesini kullandı.