Altın, gümüş, platin işletmesinde KDV hususları yeniden belirlendi
Maliye Bakanlığı, katma değer vergisi uygulamalarıyla ilgili bazı hususları yeniden düzenledi
ANKARA - Altın, gümüş ya da platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetindeki istisna, verginin önce uygulanıp, sonra iade edilmesi şeklinde yürütülecek.
Maliye Bakanlığı, katma değer vergisi uygulamalarıyla ilgili bazı hususları yeniden düzenledi.
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile 1 Mart'tan geçerli olmak üzere altın, gümüş ve platin ile ilgili arama, işletme ve rafinaj faaliyetlerinde bulunanlara istisna kapsamında yapılacak mal teslim ve hizmet ifalarında yeni uygulama başlayacak.
Buna göre, istisna, bu ürünlerle ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetlerinde bulunanlara yapılan teslim ve hizmetleri kapsayacak. İstisnadan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından maden adama, altın, gümüş veya platin madenleri için işletme ruhsatı alan firmalarla, zenginleştirme işini yapan ve yaptıkları işlemler Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanmış olan "Kıymetli Madenler Borsasında İşlem Görecek Altın Standardı ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ" hükümlerine göre rafinaj faaliyeti sayılan firmalar faydalanacak.
Söz konusu istisna, verginin önce uygulanıp, sonra iade edilmesi şeklinde yürütülecek. Bu nedenle altın, gümüş ya da platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetinde bulunanlara mal ve hizmet alımlarında genel hükümler çerçevesinde KDV uygulanacak. Bu şekilde yüklenilen vergiler, ilgili dönemde indirim konusu yapılacak.
Altın, gümüş veya platin işletme faaliyeti sırasında, maden cevherinin kompleks halde olması nedeniyle başka metallerin de üretilmesi, işletme faaliyetine ilişkin alımların tamamının istisnadan yararlanmasına engel teşkil etmeyecek.
Ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetler
Ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetlere ilişkin istisnayı da yeniden düzenleyen Tebliğ uyarınca, bu istisnadan Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlü yararlanacak.
İstisna kapsamına ulusal güvenlik kuruluşlarına uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, rozet, füze ve benzeri araç ve silahlar ile bunların oluşturduğu sistemlerin, bu araç, silah ve sistemlere ilişkin mühimmat, teçhizat, yedek parça ve eklentilerinin teslimi ile belirtilen araç, silah ve sistemlerle ilgili ar-ge faaliyetleri için yapılan alımlar, üretim, montaj, tadil-bakım-onarım ve modernizasyon işlemi şeklindeki mal teslimleri ve hizmet ifaları girecek.
Ulusal güvenlik kuruluşlarına istisna kapsamında doğrudan teslim ve hizmet ifasında bulunan yükleniciler, düzenleyecekleri faturada istisna uygulayarak işlem yapacak.
İhraç kaydıyla teslim edilen malların süresinde ihraç edilememesi halinde ek süre talebine ilişkin düzenleme ile de, 1 Mart'tan itibaren ihraç kaydıyla teslim aldıkları malları yasal süresi içinde mücbir sebepler veya beklenmedik durumlara bağlı olarak ihraç edemeyen mükelleflerin ek süre talepleri, ilgili vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklar değerlendirecek.
Bu çerçevede, ihraç kaydıyla teslim edilen bir malın ihracatının gerçekleşmemesi halinde, ek süre ihracatçılar tarafından en geç 3 aylık sürenin sonundan itibaren 15 gün içinde ya bağlı olunan vergi dairesine, ya da ilgili vergi dairesi veya defterdarlığa verilecek bir dilekçe ile istenecek.