Ambalaj ve atık yönetimi sektörleri paralel büyüyecek

Ambalaj sektörünün 5 yılda 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması öngörülürken, atık yönetimi sektörü büyüklüğünün ise 10 milyar euroya ulaşması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI 

İSTANBUL - Ambalajlı gıda ürünlerine talebin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesi bekleniyor. Genellikle gıda ürünlerinde et, balık, pişmiş gıdalar, hazır gıdalar, kahve, meyve suyu, kuru meyve gibi ürünlerde ambalaj tercih ediliyor. Ambalajlı ürünlerin raf ömrü uzadığından daha uzak pazarlara ihracat yapılabiliyor. Bu konuda Ar-Ge’ye sürekli yatırım yapıldığını, inovatif ve katma değerli ürünlerle dünya pazarlarındaki gücün artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, ambalaj sektörünün otomasyon ve Endüstri 4.0’ın da etkisiyle daha çok önem kazanacağına inandıklarını kaydetti. Sarıbekir, “2017 rakamları açıklandığında Türkiye’deki pazar büyüklüğünün 20 milyar doları yakalayacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılında büyümemizi en az yüzde 10 artırarak 23 milyar dolar rakamını yakalamayı bekliyoruz. Sektör olarak 2023 hedefimiz ise 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ve 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetim Dairesi Başkanı Ahmet Varır ise, son 10-15 yılda ambalaj ve benzer atıkların çevreye vereceği zararların da önemini ve çevre mevzuatını oluşturan hukuki düzenlemelerde atıkların geri dönüşümü, enerji kaynağı olarak kullanılması ve doğal kaynak ve enerji kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu kapsamda, öncelikle atık oluşacak ise en az atık oluşacak faaliyetlerin yapılması, yeniden kullanılması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılmasına öncelik verildiğini kaydeden Varır, bakanlık olarak bu konuda başlattıkları “Sıfır Atık Projesi”nde Bakanlık olarak ciddi sonuçlar elde ettiklerini anlattı. Varır, “Ankara’da tüm kamu kurumlarında, AVM’lerde, hastanelerde, otellerde sıfır atıkla ilgili altyapıyı kuruyoruz. Burada atıklar toplandıktan sonra belediyelerin atık toplama merkezlerinden geri dönüşüm merkezlerine gönderiyoruz. Ankara’da 2018 yılında, tüm Türkiye’de 2023 yılında bu sistemi kuracağız. Biz bakanlıkta yaptığımız uygulamayla artık belediyenin çöp kamyonuna atık vermiyoruz. Oluşan her atığımız geri dönüşebilir nitelikte. Geri dönüşüm tesislerine gidiyor. Hatta personele verilen yemekten çıkan atıklar bile hayvan barınaklarına gönderiliyor” diye konuştu.

Atık yönetimi, geri kazanımları artıracak

Atık yönetim sektörünün özellikle son yıllarda ciddi anlamda büyüdüğünü, hurdacılıktan artık daha oturmuş teknolojiye sahip tesislerin oluştuğunu kaydeden Varır, 2002 yıllarında yüzde 1 seviyelerinde evsel atık geri kazanımının artık yüzde 3 seviyelerine, total olarak geri kazanım seviyelerinin ise yüzde 30-35 seviyelerine yaklaştığını belirtti. Finansal büyüklük olarak da artık atık yönetim sektörünün 5 milyar euroyu aşan bir sektör büyüklüğüne ulaştığını ifade eden Ahmet Varır, 2023 yılında bu sektör büyüklüğünün 10 milyar euroya ulaşmasını öngördüklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir