Ambargo kalktıktan sonra ilk heyet İran’a gitti

İran’a uygulanan ambargonun kısa süre önce kaldırılmasının ardından Türk işadamlarından oluşan ilk ticari heyet Tebriz’e gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA- İran’a uygulanan ambargonun kısa süre önce kaldırılmasının ardından Türk işadamlarından oluşan ilk ticari heyet Tebriz’e adeta çıkarma yaptı. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ve Ekonomi Bakanlığı’nın organizasyonuyla gerçekleşen ziyarete, Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu,  DAİB Başkanı Cemal Şengelve yönetim kurulu üyelerinin  dahil olduğu 40 kişi katıldı. 120 iş görüşmesi yapıldı, 50’den fazlası olumlu sonuçlandı.

DAİB Başkanı Cemal Şengel, ambargonun kaldırılmasının  sadece İran değil tüm dünyanın ticaretine katık sağlayacağını belirterek, DAİB olarak 10 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini aktardı. Şengel, yaklaşık 120 adet ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini, bu görüşmelerin 50’den fazlasının ticari işbirliğiyle olumlu sonuçlandığını anlattı.

İran’da, ambargo sonrası oluşacak olumlu gelişmelerin ve ticari fırsatların, Türkiye’deki tüm ihracatçıları umutlandırdığını belirten Cemal Şengel, DAİB olarak bu fırsatı avantaja dönüştürme yönünde hareket ettiklerini söyledi.

Ziyaretin yeni süreçte İran’a ülkemizden yapılan ilk resmi-ticari heyeti özelliğinde olduğunu belirten Cemal Şengel, “İran’a uygulanan ambargo dolayısıyla ihracatımız yıldan yıla düştü. Artık bu durum değişecek. Bu anlaşma sadece İran’ın lehine olan bir durum değil, özellikle bölgemiz olmak üzere bütün dünyayı ilgilendirmekte olup, bölge olarak bu fırsatı iyi değerlendirip, bölgemizin ticaret hacmini artırarak, DAİB olarak hedeflediğimiz 10 milyar dolar ihracata ulaşacağız, çünkü İran ve Türkiye’nin ihtiyaçları birbirini tamamlayıcı durumda” diye konuştu.

01-valilik-ziyareti111.jpg

“Büyük şirketler treni kaçırmasın”

İran’a yapılan ziyarette çok üst düzey karşılamayla ağırlandıklarını belirten Cemal Şengel, Erzurum ve Tebriz’in İpekyolu hattı üzerinde olduğunu söyleyerek, bunun avantajından da yararlanacaklarını söyledi.

Yapılan 120 görüşmeden 50’den fazlasının olumlu sonuçlandığının altını çizen Şengel, özellikle mobilya, gıda ve su ürünlerinde yatırım konusunda mutabakata varıldığını bildirdi.

Türk şirketlerinin de petrokimya ürünleri alması yanı sıra enerji ve madencilik sektörlerinde de yatırım konusunda görüş birliğine varıldığını ifade eden Cemal Şengel, ortamın çok uluslu şirketlere bırakılmadan bir an önce büyük şirketlerin de devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Kuzey Irak ve Türk Cumhuriyetlerinde yatırım boşluğu bulunduğu sırada giden Türk şirketlerinin olumlu imaj bırakmadığı için, meydanın çok uluslu şirketlere kaldığına vurgu yapan Cemal Şengel, “Büyük şirketler Türk Cumhuriyetleri ve Irak’ta altyapı olmadığı için tereddüt ettiler. Oysa İran’da böyle bir sorun yok. Bakanlık, ihracatçı birlikleri ve diğer organizasyonlar hep birlikte hareket ederek, bu işi başarmamız lazım” dedi.

img_4252222.jpg

DAİB’in görev alanı içindeki bazı illerde hassasiyetler bulunmasına rağmen, bu durumun yatırım kararlarını engellememesi gerektiğini ifade eden Cemal Şengel, “İşadamı en ufak şeylerden grip olmamalı. Tebriz’den Gürbulak’a kadar rahat geldik, Gürbulak’tan sonra jammer eşliğinde seyahat ettik. Ancak Türkiye bu sorunu rahatlıkla çözebilecek güçte” diye konuştu. Cemal Şengel, çok yakın zamanda bir İran heyetinin de Türkiye’ye gelerek işbirliği imkanlarını görüşeceklerini anlattı.

Ziyaretin ilk gününde, ilk gün, tüm gün boyunca İran’da faaliyet gösteren firmalar ile DAİB heyetinde yer alan firmalar arasında, karşılıklı ticaret ve yatırım alanında işbirlikleri sağlama amaçlı ikili iş görüşmeleri; ikinci gün teknik geziler ve firma ziyaretleri gerçekleştirildi.

Öte yandan Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ise yaptığı açıklamada, Türkiye olarak ambargo döneminde bile İran’ın yanında olduklarını belirterek, o dönemde ticaret hacminin arttığını söyledi. Taşkesenlioğlu kısa süre içinde ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkacağını bildirdi.