Anadolu, devler liginde şirket sayısını 10 yılda yüzde 34 artırdı

Son 10 yıllık dönemde Anadolu kentleri 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde firma bazında ağırlıklarını yüzde 33.7 artırdı. Ancak 33 şehrin listede adı yok...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN 

YURT HABERLERİ - Devler liginin son 10 yılına Anadolu damgasını vurdu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde Anadolu bu yıl da ağırlığını artırdı. Son 10 yıllık veriler değerlendirildiğinde firma bazında Anadolu firmalarının sayısı yüzde 33.77 arttı. Üretimden satışlardaki Anadolu ağırlığı ise son 10 yıllık dönemde yüzde 5.8 artış gösterdi. 2015 yılında 500 firmanın yarattığı 450.5 milyar liralık hacmin 252.1 milyar lirası Anadolu firmalarınca gerçekleştirildi. Böylece Anadolu’nun İSO 500 içindeki ağırlığı yüzde 55.9 oldu. 2006 yılındaki 500 firmanın toplam hacmi ise 184 milyar liraydı. Anadolu’nun o dönemdeki ağırlığı yüzde 52.8 olarak gerçekleşmiş ve rakam 97.3 milyar lirayı bulmuştu. 

Her 5 firmadan 3'ü Anadolu'dan 

Firma bazında ise rakamlar daha çarpıcı. 2006 yılında Anadolu’dan 231 firma listeye ismini yazdırırken, 2015 verilerine göre bu rakam 309’u buldu. Böylece Anadolu ağırlığını firma bazında neredeyse yüzde 34 artmış oldu. Özetle listedeki her beş firmadan üçü Anadolu kentlerinden listeye girdi. 

Rakamsal bazda yaşanan sıçramanın, üretimden satış oranına yansıması ise çok parlak değil. Şirket sayısı son 10 yılda yüzde 34 seviyesinde artarken, üretimden satışlar içinde Anadolu'nun payındaki artış aynı dönemde yüzde 6. Bu veri de payı büyük olan ‘dev’lerin İstanbul’dan ayrılmadığını ve üretimden satışlarda gittikçe ağırlıklarını artırdıklarını ortaya koyuyor. 

Firma bazında İstanbul 2006’da 256’dan 2010’da 215’e, 2013 yılında 190’dan 2014’te 189’a düşmüştü. 2015 yılı verilerine göre ise bu rakam 182 olarak gerçekleşti. Özetle son bir yılda İstanbul’un firma bazında kan kaybı neredeyse yüzde 4’ü buldu. 

Geçen yıla göre firma sayısı bakımından Türkiye’nin 10 kenti yükselişe geçti. 5 şehirde ise düşüş oldu. 33 şehrin ise listede adı yok.

Artıranlar; Sakarya, Balıkesir, Gaziantep, Isparta, İzmir, K. Maraş, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun
Eksiltenler; İstanbul, Düzce, Hatay, Karabük, Kocaeli
Tek firma ile yer alanlar; Amasya, Burdur, Çankırı, Çanakkale, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Giresun, Kastamonu, Kırşehir, Rize, Siirt, Sivas, Uşak, Yalova

İki yıl aradan sonra...

Çankırı, iki yıl aradan sonra ilk defa listede yer aldı. 2016 değerlendirmelerine göre kenti temsil eden tek şirket 347'nci sıradan listeye merhaba diyen Aytaç Gıda Yatırım Sanayi ve Ticaret oldu. 2014 ve 2013 yılı değerlendirmelerinde Çankırı İSO ilk 500 listesinde yer almıyordu.

645645645-001.jpg

Başkanlar kentleri için ne dedi?

Üretimden satışların yüzde 2.7’si Gaziantep’ten 

Adil Sani Konuoğlu - Gaziantep Sanayi Odası Başkanı:

Firmalarımızın, listede hem sayı hem de basamak olarak yükselmesi bizleri sevindirdi. Gaziantepli sanayi kuruluşlarının üretimden satış tutarında da 2014 yılına göre yüzde 24.7 artış oldu. Gaziantep, 500 firmanın üretimden satışlarının yüzde 2,7’lik kısmını tek başına karşıladı. 2015 yılı seçim yılı olmasına ve küresel piyasalarda devam eden sıkıntılara rağmen firmalarımız yükselen bir ivme gösterdi. Üretim, yatırım, istihdam ve ihracat gerçekleştirerek ekonomiye katkı sağlayan firmalarımızla ne kadar övünsek azdır. 

Artış kentimiz için sevindirici 

Ender Yorgancılar - Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı:

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içinde 60 tanesinin İzmir’de faaliyetleri var. Bu geçen sene 59’du. İzmir aşağı yukarı aynı performansı göstermiş. Fakat son yıllarda küçük küçük de olsa bir artış ivmesi yakalaması kentimiz açısından sevindirici. 

Sakarya’nın başarısı; hedefleri 

Mahmut Kösemusul - Sakarya TSO Başkanı:

Başarımızı hedeflerimize borçluyuz. Başta otomotiv olmak üzere makine, tarım ve diğer sektörlerde kümelenme ile sürdürülebilir büyüme hedefl iyor ve Sakarya TSO olarak çalışmalarımızı da bu doğrultuda sürdürüyoruz. İlimiz aynı zamanda bir tarım şehri. Dolayısıyla tarım ve sanayi dengesini bozmadan üreten istihdam sağlayan ve çevre dostu yatırımlarla büyümemizi sürdüreceğiz. 

İlk 10’un üç firması Kocaeli’den 

Ayhan Zeytinoğlu - Kocaeli Sanayi Odası Başkanı:

Bu yıl ilk onda kentimizden 3 firma var. Listede Kocaelili firma sayısı 32 olarak görünüyor. Bunun nedeni firma merkezlerinin başka illerde olmasından kaynaklanıyor olması. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri İlimizde olan firmaları belirlediğimizde 2015 yılında 79 işletmemizin Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını görüyoruz. 2014 listesinde yer alan 10 firmamız 2015 listesinde yer almıyor. Bu firmalarımızın bir kısmının İkinci 500'e düştüğünü tahmin ediyoruz. Ancak önemli bir kısmının da bu sene başvurmadıklarını belirledik. 

Adana zorlu dönemde belirsizlikleri yönetti 

Zeki Kıvanç - Adana Sanayi Odası Başkanı:

Köklü ve güçlü sanayi geçmişe sahip Adana için firma sayısını yeterli değil. Sanayi firmaları açısından oldukça zorlu bir süreçten geçtik. Teşvik sistemi kaynaklı olumsuzluklara rağmen Adana, zorlu dönemde belirsizlikleri etkin şekilde yönetmeyi sürdürdü. 

Listedeki 26 firma Balıkesir’de üretiyor 

Barbaroshan Ayhanoğlu - Balıkesir Sanayi Odası Genel Sekreteri:

6 firmayla listede yer alıyoruz ancak listedeki 500 firmadan 26’sının üretim merkezi Balıkesir. Bu nedenle listede sayımız az olarak gözüküyor.

Şirketler ne diyor?

Kadooğlu en çok sıçrayış yapan 5’inci firma oldu

Tarkan Kadooğlu - Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

2014 yılında 425. sırada yer almıştık. 2015 yılında 270. sıraya yükseldik. 155 sıra atlayarak, Türkiye’nin en çok sıçrama yapan 5’inci firması olduk. Bu da işimizi doğru yaptığımızı gösteriyor. Şirket olarak her zaman konjonktürü takip ediyor ve stratejimizi ona göre belirliyoruz. Dünyadaki gelişmeleri doğru analiz ediyoruz. Bu da başarıyı getiriyor. Önümüzdeki yıllarda yerimizi daha da yükseklere çıkaracağımıza inancım tamdır. 

Gürsoy, 100’den fazla ülkeye fındık ihraç ediyor 

Dursun Oğuz Gürsoy - Gürsoy Tarımsal Ürünler Yönetim Kurulu Başkanı:

Tam 1933’ten beri hizmet verdiğimiz fındık sektöründe başarımızı artıyoruz. Geçen yıl 475’inci sıradaydık. Bu yıl 120 basamak atlayarak 355’inci sırada yer aldık. Bu özelliğimizle Türkiye’nin sıçrama yapan 9’uncu şirketiyiz. Dünyanın 100 ‘den fazla ülkesine ihracat yapıyoruz. Fındık kreması, fındık ezmesi ve daha birçok ürünle fındıktan katma değer üretiyoruz. 

Başarı Cargill’in Türkiye’ye olan güveninin sonucu 

Ediz Aksoy - Cargill Ortadoğu, Türkiye, Kuzey Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü: 

Listede 269’uncu basamaktan 114 sıra yükselerek 155’inci olduk. Bu yükselme Cargill’in Türkiye’ye olan güveninin ve uzun dönemli stratejik bakışının bir sonucu. 2014’ten bu yana toplamda 200 milyon doların üzerinde gerçekleştirdiğimiz satın almalar, ürün portföyümüze nişasta ve tatlandırıcıların yanı sıra yenilebilir yağlar ve endüstriyel ürünler ve bunlarla ilişkili servisleri ekleyerek, müşterilerimizin ‘tercih ettiği iş ortağı’ olma vizyonumuz yolunda bizi her yıl ileriye taşıdı. 

Sarılar Fındık, listeye ‘merhaba’ dedi 

Adem Sarı - Sarılar Fındık Dış Ticaret Genel Müdürü:

413’üncü sıradan listeye giriş yaptık. Mevcut fabrikamızın haricinde Türkiye’nin teknolojisi en yüksek el değmeden kırım, seçim ve kalibre ayırımı yapabilen ilk ve tek kabuklu fındık fabrikası yatırımını tamamladık ve faaliyete geçirdik. Dolayısıyla, kapasitenizi de önemli oranda artırdık. Pazarımız her geçen gün büyümekle beraber geçen seneki fiyat artışı da İSO 500’e girmemize olumlu katkı sağladı. 

Gülsan 80’inci sırada olmaktan gururlu 

Mustafa Toğçuoğlu - Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

Gülsan Sentetik Dokuma olarak İSO 500’de 80.sırada yer almaktan dolayı mutluyuz. İSO 500 sonuçları şirketlerin gelişimi ve sanayicilerimiz açısından büyük önem taşıyor. Bu sıralama firma ve marka için yapılan yatırımların yatırımcıya olumlu dönüşü anlamı taşıdığı gibi dünya markası olma yolundaki adımlarında sağlamlığının da önemli bir göstergesidir. Diğer taraftan İSO 500 sonuçları firmaların tüketiciye sunduğu ürünlerin hak ettiği değeri ve yeri bulması anlamına da gelir. Firmalarımızın kendilerini geliştirebilmeleri için önemli bir rehber özelliği de taşıyan İSO 500 her geçen yıl Ar-Ge ve inovasyonla tasarımın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. 

Naksan iki firmasıyla listede 

Taner Nakıboğlu - Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi:

Naksan Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Naksan Plastik ve Enerji San ve Tic. AŞ ve Royal Halı İplik Tekstil Mobilya San. Tic. A.Ş. şirketlerimizin İSO 500 listesinde yer alması bizi oldukça memnun etti. Dün olduğu gibi bugün de sunduğumuz yenilikçi üretim teknolojisi, Ar-Ge ve hizmet organizasyonunda yapılan değişikliklerle Türk sanayicilerin ihtiyaçlarını daha etkin biçimde karşılamayı hedefl iyoruz. Dünya klasmanında şirket olma yolunda, ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam edeceğiz. 2015 yılı net üretimden satışlara göre yapılan sıralamada yükselmemiz hem bizim için hem de Gaziantep için gurur verici bir sonuç.