Analistler enflasyon verisini değerlendirdi

Analistler, 2003 yılından bu yana temel alınan endekste en yüksek seviyeye yükselen enflasyon verisini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kasım ayında beklentilerin de üzerinde artış gösteren enflasyonda son 14 yılın en yüksek oranı görüldü. Ekonomistler, şu değerlendirmelerde bulundu:

Prof. Dr. Ümit Özlale:
Yılı yüzde 11.50 civarında kapatabiliriz

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale, 2003 yılında açıklanmaya başlanan 2003=100 bazlı serinin en yüksek TÜFE ve çekirdek enflasyon rakamları ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: Zaten yüksek olan aylık beklentilerin de aşılmasıyla TÜFE %13’e dayanırken orta ve uzun dönemli enflasyon eğilimlerini daha iyi yansıtan çekirdek enflasyon da %12’yi aştı. Enflasyonu arttıran olağan şüpheliler ise aynı: kurdan fiyatlara geçişkenlik ve geçen ayki düşüşe rağmen yeniden sert bir yükseliş gösteren gıda fiyatları. Bu gidişle 2017’yi %11.50 civarında bir yıllık enflasyonu ile kapatacağız gibi duruyor.
Bu açıklanan rakamlar 2018 para politikası için önceki öngörülerimizi daha da güçlendiriyor. Bu seviyede seyreden döviz kurlarının etkisiyle ÜFE’nin son dokuz yılın en yüksek seviyesine (%17.3) ulaşması maliyet artışlarından dolayı 2018’in ikinci yarısına kadar enflasyonda bir rahatlama olmayacağı sinyalini veriyor. Bir süre daha çift hanelerde dolaşması muhtemel enflasyon rakamlarına bütün dünyada güçlenen faiz sinyalleri ve Türkiye için algılanan risk primini eklersek TCMB’nin üzerindeki faiz baskısı daha da hissedilir olacak. Üstelik bu sefer 14 Aralık’ta toplanacak olan Para Politikası Kurulu’nun fonlamanın bir kısmını geç likidite penceresine kaydırarak “günü kurtarma” ihtimali de yok çünkü zaten fonlamanın tamamını buradan yapmaya başladı.
Bütün bunlara bakınca önümüzdeki 10 gün ekonominin iki temel gündem maddesini kestirmek zor değil. İlki 11 Aralık’ta kutlayacağımız milli gelir rakamları, ikincisi ise 14 Aralık’ta TCMB’nin faiz kararı…

Gedik Yatırım'dan Ekonomist Erol Gürcan:
MB'nin yarın açıklayacağı metin önemli

"Bugünkü verinin ardından yıl sonu TÜFE Beklentimizi yüzde 10,5’ten yüzde 10,8’e revize ediyoruz. Son dönemlerde enflasyon göstergelerinde ortaya çıkan bozulmalara ek olarak, kur tarafında gözlenen yüksek seyir ile 2018 yılı için planlanan vergi artışlara dikkate alındığında beklenen olumlu baz etkilerinin sınırlı kalma riski bulunuyor. TCMB, bir süre tali araçlarla müdahale etmeyi tercih etmiş olsa da 21 Kasım itibariyle fonlamanın tamamını geç likidite penceresi borç verme faizi olan yüzde 12,25’ten yapacak şekilde ayarlamaya gitmişti. Bu verinin ardından TCMB’nin 14 Aralık’taki yılın planlı son PPK toplantısında en azından geç likidite borç verme faizinde, kendisine manevra alanı açmak maksadıyla, yukarı yönlü ayarlamaya gitmesini bekliyoruz. Bu toplantıda, faiz tarafında herhangi bir aksiyon alınmaması durumunda TCMB’nin duruşunun sıkılığı daha yüksek perdeden sorgulanarak özellikle kur tarafında yeni ataklar görülmesine neden olabilir. Yarın yayınlanacak 2018 Yılı Para ve Kur Politikası Metni de para politikasında izlenecek yola dair önemli mesajlar taşıyacağından yakından takip edilmeli."

Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan:
Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon TL için negatif

Beklentilerin üzerinde gelen bir enflasyonun söz konusu.Hala önemli bir gıda etkisi ile karşı karşıyayız. 1,49'luk enflasyonun 0,46'lık kısmı sadece gıdadan geliyor. En çok yükselen kalemlerden biri de giyim ve ayakkabı. Bunu da yeni sezon ürün fiyatlarındaki yükselişe bağlamak gerek. Enflasyonun 0,27'lik kısmı bu kalemden geliyor.

Enflasyon verisi, TL için negatif bir gelişme. Enflasyon iyi gelseydi 3,9010'ların altını bekleyebilirdik. Şimdilik o beklentiyi ertelemek gerekiyor. Yükselen faizler ise bankalar üzerinde baskı yaratabilir diyemiyorum fakat bir yükseliş olursa bu yükselişi baskılayacak bir argüman olarak piyasa kullanabilir.

Ahlatcı Yatırım:
Artış hızı ivmet kaybetti

TÜİK tarafından yayımlanan rapora göre 2017 yılı Kasım ayı Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinde bir önceki aya göre, yüzde 1,10 olan piyasa beklentisinin üzerinde yüzde 1,49 oranında artış gerçekleştirdi. Bir önceki ay TÜFE verisinde yüzde 2,08 oranında artış yaşanmıştı. Bir önceki yılın aynı ayına göre Kasım ayında Tüketici fiyat endeksi verisi yüzde 12,50 olan piyasa beklentisinin üzerinde yüzde 12,98 olarak açıklandığı görülüyor.

Raporun detaylarını incelediğimizde, Ana harcama gruplarına göre 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,77 ile giyim ve ayakkabı grubunda olduğu gözüküyor. Bu artışı sırasıyla yüzde 2,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 2,01 ile ulaştırma, yüzde 1,84 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 1,25 artış ile konutta yaşandığı görülüyor. Aylık bazda en az artışın yaşandığı ana harcama grubu yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubu oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre 2017 yılı Kasım ayında en fazla artış yüzde 18,56 ile ulaştırma grubu olurken bu artışı sırasıyla yüzde 15,78 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 13,39 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 13,39 ile ev eşyası ve yüzde 12,85 ile sağlık gruplarında yaşandığı gözüküyor. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde 2017 yılı Kasım ayında, B grubu aylık bazda yüzde 1,09 ve yıllık bazda yüzde 12,17, C grubu aylık bazda yüzde 1,07 ve yıllık bazda yüzde 12,08 ve D grubu aylık bazda yüzde 1,39 ve yıllık bazda yüzde 12,35 olarak gerçekleştiği görülüyor.

2017 yılı Kasım ayında açıklanan TÜFE verisi aylık bazda Ekim ayında yaşanan yüzde 2,08'lik artış hızına göre ivme kaybettiği görülse de TÜFE verisinin 2017 yılı Haziran ayından itibaren pozitif bölgede kalmaya devam ettiği görülüyor. Yıllık bazda 2017 Kasım ayında görülen yüzde 12,98'lik artışın 2005 yılından itibaren görülen en yüksek seviye olduğu görülüyor. Aynı zaman aralığında açıklanan, Üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi 2017 yılı Kasım ayında aylık bazda yüzde 2,02 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,30 oranında artış gösterdi. Açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamında beklentilerin üzerinde yaşanan artışın Türk Lirası üzerinde sınırlı değer kayıplarının yaşanmasına neden olduğu görüldü.

Enflasyonda yeni zirveEnflasyonda yeni zirve

Dolar/TL, enflasyon sonrası gerilediDolar/TL, enflasyon sonrası geriledi

Şimşek: Enflasyonda aralıktan itibaren kalıcı düşüş başlayacakŞimşek: Enflasyonda aralıktan itibaren kalıcı düşüş başlayacak