Antalya'da yeni yatırımcıya yer kalmadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Lüks yat ve medikal sektörleri ile öne çıkan Antalya Serbest Bölge'de yeni yatırımcılar için yer kalmadı. Antalya Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, toplam alanı 650 bin dönüm olan bölgenin genişletilmesi için Ekonomi Bakanlığı ve Antalya Valiliği nezdinde girişimde bulunduklarını açıkladı.

Gürses, 1987 yılında kurulan Antalya Serbest Bölge'de halen 116 firmanın faaliyet gösterdiğini anlatarak, özellikle yanında bulunan Antalya Limanı nedeniyle serbest bölgeye yatırımcıdan büyük talep geldiğini söyledi.
Bölgede açık alanda yer kalmadığını, boş olan bazı kapalı alanları gelen yatırım türüne göre vermeye çalıştıklarını ifade eden Gürses, "Şimdi o alanlar da dolmak üzere. Yer sorununu çözmek için Ekonomi Bakanlığı ve Antalya Valiliği nezdinde girişimde bulunduk. Çevrede önerdiğimiz bazı yerler var, sorunun çözülmesini bekliyoruz" dedi.
Serbest bölgede faaliyet gösteren 116 firmanın 72'sinin yerli, kalanların yabancı ortaklı firmalardan oluştuğunu belirten Gürses, bölgede İspanya, İtalya, Lübnan, ABD, Rusya, Sırbistan, Almanya, İsviçre, Fransa, İsrail gibi ülkelerden yatırımcılar bulunduğunu bildirdi.

Lüks yat üretimi

Antalya Serbest Bölge'nin lüks yat konusunda ihtisas bölgesi haline geldiğini vurgulayan Gürses, bölgede yat sektöründe faaliyet gösteren 61 firma bulunduğunu kaydetti.
Gürses, 2000 yılından 2012 sonuna kadar bölgede 215 adet yat üretildiğini, bunların toplam satış değerinin 426 milyon dolar olduğunu ifade etti.
Bu yıl başından bugüne kadar 5 yatın üretilip sahibine teslim edildiğini dile getiren Gürses, "Bunlardan 2'si Birleşik Arap Emirlikleri'ne sahil güvenlik botu olarak teslim edildi. Diğerleri özel sipariş üzerine yapılan lüks yat. Yıl sonuna kadar 30 yat üretileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Dünyada yat üretiminde öncü ülkelerin İtalya ve ABD olduğunu, üçüncü sırada Hollanda, dördüncü sırada ise Türkiye'nin bulunduğunu anlatan Gürses, 2012 yılında üretimde İtalya ve ABD'nin ciddi kan kaybettiğini, Hollanda'nın ise sipariş bazında sırasını Türkiye'ye kaptırdığını söyledi.
Antalya Serbest Bölge'deki firmaların sipariş üzerine üretim yaptığını, bu nedenle krizlerden fazla etkilenmediğini vurgulayan Gürses, pazarda ilk sırayı Avrupa ülkelerinin aldığını, son dönemde Arap ülkelerinden de sipariş alınmaya başlandığını kaydetti.

Bölgedeki yıllık ticaret hacmi

Antalya Serbest Bölge'de yıllık ticaret hacminin 750 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu belirten Gürses, 2013 yılına hızlı başladıklarını, bu sene ticaret hacminde 800 milyon doların yakalanacağını tahmin ettiklerini anlattı. Gürses, "Limanımızdan son dönemde Ortadoğu ülkelerine ihracat arttı" dedi.
Serbest bölgede elleçleme miktarının da her geçen gün arttığına işaret eden Gürses, geçen yıl ilk 3 ayda 114 bin ton olan elleçleme miktarının bu sene 316 bin tona ulaştığını sözlerine ekledi.