APM’den Ortadoğu ve Afrika için ‘tatlı’ yatırım
Hızla gelişen pastacılık sektörünün oyuncuları arasında yer alan APM Gıda, hem yeni ürünlerde hem de ihracatta atağa kalkıyor
HÜLYA KESKİN-YURT HABERLERİ
Pasta yapımında kullanılan çok sayıda farklı üründe imzası bulunan APM Gıda, gündemine yeni yatırımlara ayırdı. Ürün sayısını artırmayı planlayan APM, iki yıl önce başladığı ihracat çalışmalarını da hızlandırmaya ve daha fazla ülkeye ulaşmaya hazırlanıyor.
Şirketlerini 1998 yılında ortağı İsmail Kulak ile birlikte İstanbul Küçükyalı’da kurduklarını anlatan APM Gıda Genel Müdürü Adem Dağıdır, “Uluslararası bir şirkette yöneticilik yaptığım sırada ortağım ile tanıştık. Zamanla kendi işimizi kurmaya karar verdik. Bu karar APM Gıda’ya giden yolu açtı. Pasta üretiminde kullanılan ürünlere yöneldik. Öncelikli ürünlerimiz kuruyemişlerden imal ettiğimiz endüstriyel ürünlerdi” diyor.
Kurumsal firmalarla çalışmaya başladıklarını dile getiren Dağıdır, 2000 yılından itibaren de kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurguluyor. Zamanla ürün gamlarına yenilerini eklediklerini, özellikle kendi markaları altındaki ürünlere ağırlık verdiklerini söyleyen Dağıdır, sıvı katkı maddeleri, pastacılık jöleleri, waffl e sosları, krem şanti, pasta kreması gibi ürünlerle çeşitlerini artırdıklarını dile getiriyor. Dağıdır, “Biz büyük, küçük bir pastahanenin tüm ürünlerini tedarik ediyoruz. Markamızın ismini taşıyan 160’a yakın ürün var” bilgisini veriyor.
“Ürün sayımızı 200’e çıkaracağız”
Grup şirketleri ile birlikte toplamda 150 kişiye istihdam sağladıklarını aktaran Dağıdır, üretimlerini 2007'de kurdukları Dudullu’daki 3 bin 600 metrekarelik alana sahip tesisleri ile Bursa’daki tesislerinde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Aylık üretim kapasitelerinin 500 ton olduğunu aktaran Dağıdır, “Kısa süre önce waffl e soslarımızı piyasa sunduk. Özellikleri ve tadı APM’den Ortadoğu ve Afrika için ‘tatlı’ yatırım “Yeni tesis için 5 milyon liralık yatırım yapacağız” Yeni bir çikolata tesisi kuracaklarını açıklayan Dağıdır, “Ayrıca 6 çikolata firması ile de çalışıyoruz. Yeni tesisimizi İstanbul Sultanbeyli’de açacağız. Bir yıl içinde tamamlamayı düşündüğümüz tesis için 5 milyon liralık yatırım yapacağız” bilgilerini veriyor. açısından piyasada benzer bir sosun olduğunu düşünmüyorum. Bu yıl yeni ürünlere ağırlık vereceğiz. Özellikle pastacılık sektöründe kullanılan dekor soslara, tamamlayıcı ürünlere odaklanacağız. Kendi markamızla ürettiğimiz ürünlerin sayısını artıracağız. Ürünlerimizin sayısını 200’e çıkaracağız” açıklamasını yapıyor. Bu yıl 60 milyon liralık ciro beklediklerini söyleyen Dağıdır, önümüzdeki yıl ise bu rakamı 90 milyon liraya çıkarmayı hedefl ediklerini açıklıyor.
İhracat zincirine 10 ülke daha ekleyecek
İhracat bölümlerini iki yıl önce yapılandırdıklarını dile getiren Dağıdır, “15 ülkeye ürün gönderiyoruz. Afrika ve Ortadoğu ülkeleri hedef pazarlarımız arasında. Özellikle Suudi Arabistan en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor. Bu bölgelerdeki pazar payımızı artıracağız. İhracat yaptığımız ülke sayısını da 5 yıl içinde 25’e çıkaracağız. Ve tüm bunlarla birlikte üretimden ihracata ayırdığımız payı yüzde 30'u bulacak” diyor. Yurtiçinde de ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösterdiklerini belirten Dağıdır, büyük ulusal market zincirlerinin ve sektörünün bilinen markalarının ana tedarikçiliğini yaptıklarını anlatıyor. Dağıdır, ulusal bir marka olmayı hedefl ediklerini, bu kapsamdaki çalışmalarını hızlandırdıklarını vurguluyor. Şirket olarak 6 yıl önce 50 kişilik bir eğitim merkezi kurduklarını anlatan Dağıdır, burada workshoplar düzenlediklerini dile getiriyor. Türkiye’de pastacılığın hızlı bir şekilde ilerlediğini anlatan Dağıdır, “Çok iyi ustalarımız var. Gerçekten lezzetli pastaların yapıldığı noktalar artmaya başladı. Önceden insanlar yurtdışında yedikleri ürünleri anlatırdı. Artık bu tür lezzetler Türkiye’de de yapılabiliyor” diyor. Pastacılığın yeniliğe açık bir sektör olduğunu söyleyen Ağıdır, şu ifadeleri kullanıyor: “Türkiye’de bir kişi ortalama 2 kilo pasta tüketiyor. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 7 kiloya çıkıyor. Türkiye’de 30 bine yakın pastacılık noktası var. Sektörde 450 bin kişi çalışıyor ve 400’den fazla makine, ekipman üreticisi, tedarikçisi var. En önemli sorun ise kalifiye eleman sıkıntısı. Ayrıca gıda güvenliği konusundaki denetimlerin de artırılması gerekiyor.”
Mogolistan ile Türkiye arasında ‘lezzet’ köprüsü kurdu
Moğolistan’ın ilk ihracat yaptıkları ülkeler arasında yer aldığını anlatan Dağıdır, “Moğolistan’a sektörümüzde ürün gönderen ilk Türk firmasıyız. Ustalarımız aracılığıyla oradaki firmalara eğitimler verdik, ürünlerimizi tanıttık. Moğolistan’da pastacılık alanında ciddi gelişmeler var. Pastaya çok düşkünler ve bu alanda kullanılacak ürün de pek yok. Bademli pasta yapımını anlatacağımız sırada tüm aramalara karşın badem bulamadık. Bu tür eksikler çok. 20’ye yakın ürünümüzü buraya gönderiyoruz. Ürünlerimiz arasında ağırlıklı olarak pasta katkı maddeleri yer alıyor” diyor.