Ar-Ge reform paketi hazırlanıyor

Kamu alımlarında yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin mevzuatta, avantajı bürokrasinin insiyatifine bırakan düzenleme değiştiriliyor. Bakan Işık, Ar-Ge reform paketi hazırladıklarını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kamu alımlarında yerli avantajındaki değişikliğin de yer aldığı bir Ar-Ge reform paketini çok kısa sürede hayata geçireceklerini söyledi. Bakan Işık, yasada “Yüzde 15’e kadar fiyat avantajı uygulanır” şeklindeki hükmün bürokratlar tarafından farklı yorumlanarak bazı sektörlerde yüzde 1 olarak uygulandığını, yeni düzenlemede bu inisiyatifi kaldıracaklarını bildirdi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Fikri Işık, ikinci atılım döneminde teknoloji ve Ar-Ge’ye büyük önem vereceklerini söyledi. 2014 yılında milli gelirden Ar-Ge için ayrılan payın yüzde 1.02’ye çıktığını belirten Işık, 2015’te 1.10’u geçeceğini, artık aritmetik değil geometrik artış olacağını bildirdi. 

Ar-Ge konusunda yeni bir reform paketi hazırladıkları bilgisini veren Fikri Işık, paketin 21 Aralık Pazartesi günü EKK gündemine geleceğini, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra Bakanlar Kurulu ve ardından da TBMM’ye sevk edileceğini anlattı. Ar-Ge destekleri konusunda kaynak sıkıntısı olmadığını, bu kaynağı kullanacak nitelikli eleman ve nitelikli proje sorunu olduğunu vurgulayan Fikri Işık, öğrencilerin ve doktora eğitimi alanların Ar-Ge merkezlerinde çalışmalarının teşvik edileceğini bildirdi. Fikri Işık, 2016 yılı bütçesinin, kısıtlamaya tabi olmadan ihtiyaçları doğrultusunda arttırılması yönünde teklif sunduklarını belirtti.

İleri teknoloji ile üretilmiş yerli ürünlere kamu alımlarında yüzde 15’e kadar fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin mevzuatta önemli değişiklik yapıldığını hatırlatan Fikir Işık, bazı bürokratların ‘yüzde 15’e kadar’ ifadesini yüzde 1 şeklinde uyguladığını kaydetti. Bakan Işık, ilgili mevzuatın bürokratların yorumuna fırsat vermeyecek şekilde değiştirilerek, Ar-Ge reform paketine dahil edileceğini anlattı.

Bu konuda bir kültürün yerleşmesi için çalıştıklarını dile getiren Fikri Işık, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı sermayenin de teşvik yerine nitelikli eleman talep ettiğini söyledi.

Devlet özel sektöre Ar-Ge yaptıracak

Türkiye’de patentlerin sanal ortamda alınıp satılmasına imkan veren bir portal oluşturduklarını belirten Bakan Işık, bunların BIST bünyesinde işlem görebilmesi için de SPK ve TPE’nin birlikte çalıştığı bilgisini verdi. Devletin ihtiyaç duyduğu alanlarda özel sektöre Ar-Ge yaptırmasını amaçladıklarını dile getiren Fikri Işık, piyasanın yapabileceği Ar-Ge’yi TÜBİTAK’a yıkmanın anlamlı olmadığını kaydetti.

“Can güvenliği olmayan yere kimse yatırım yapmaz”

Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde büyük yatırım açığı bulunduğunu ancak terör olaylarının yatırımı engellediğini söyleyen Işık, “Can güvenliği endişesinin olduğu yerde hangi teşviki verirseniz verin işe yaramaz” dedi. Terör örgütünün Suruç patlamasını bahane ederek çözüm sürecini bitirdiğini hatırlatan Fikri Işık, bu durumun kalıcı olmadığını, bölge halkıyla birlikte hareket edilerek terörün bitirileceğini ve yatırımların tekrar artışa geçeceğini anlattı.

Otoda bataryayı şarj edecek motor Türkiye’de üretilecek

Yerli otomobilde batarya maliyeti belirli seviyeye gelene kadar araçlarda batarya olacağını, bunun da benzin ve LPG ile çalışan küçük bir motorla şarj edileceğini belirten Işık, bu motorun da yerli imkanlarla üretileceğini söyledi. Bu kapsamda D segmentinde lüks araç üretimi de yapılacağını ifade eden Işık, bir çok kurumdan araç kullanımına yönelik taleplerin geldiğini, kendisinin de bir tanesini makam aracı olarak kullanacağı bilgisini verdi. Yeni otomobillerde aylık 40-50 liralık elektrik maliyetiyle bin 500 kilometreye kadar yol yapılabileceğine dikkat çeken Işık, jeneratörün de 100 km’de 2 litre yakıt tüketeceği bilgisini verdi.

Göktürk 2.5 günde bir Kandil’in üzerinden geçiyor

Türkiye’nin önemli bir kısmını yerli imkanlarla ve yazılımla ürettiği Göktürk-2 uydusunun terörle mücadelede de büyük iş yaptığını belirten Işık, “Şimdi Göktürk uydusu her 2.5 günde bir Kandil’in üzerinden geçerek fotoğraf çekiyor. Buradaki değişim anında rapor ediliyor. Artık bombalamada nokta atışı yapılıyor” dedi. Işık, 2018 sonunda Göktürk aracılığıyla 50 cm çözünürlükte çok daha net görüntü alacak şekilde çalışma yaptıklarını bildirdi.

Rusya ile yaşanan sorunun sanayi sektörüne pek yansımadığını vurgulayan Fikri Işık, otomotiv yedek parçaları bekleten Rusya’nın kendi sanayisinin zarar gördüğünü, zaten yaptırımlar arasında sanayinin de yer almadığını söyledi. 

“Yapısal reformlar FED’in etkisini sınırlı tutar”

FED’in faiz artırım kararını değerlendiren Fikri Işık, ekonomide en kötü şeyin belirsizlik olduğunu kaydederek, bu kararla birlikte faizin ortadan kalktığını bildirdi. Piyasadaki tüm oyuncuların kendisini bu karara göre konumlandırması gerektiğinin altını çizen Işık, bunun Türkiye ekonomisine etkisini minimum olması için daha önceden çalışma başlattıklarını, ekonomide ikinci sıçrama için yapısal reformların hayata geçirileceğini vurguladı. Yapısal reformlarla birlikte FED’in faiz artırımın etkisinin sınırlı kalacağına dikkat çeken Fikri Işık, araç bağımsızlığı olan Merkez Bankası’nın da konuyla ilgili gerekli tedbirleri alacağını kaydetti.