Aracılar, ekstreleri elektronik ortamda gönderebilecek

SPK'nın ilgili tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Aracı kurumlar müşterilerine ait hesap ekstrelerini elektronik ortamda e-posta olarak  gönderebilecekler. Sermaye Piyasası Kurulu'nun racılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğde yapılan değişiklik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğe göre, aracı kuruluşlar, hesap ekstresini, aylık dönemler itibariyle ilgili dönemi izleyen 7 gün içinde müşterilerin adreslerine taahhütlü olarak göndermekle zorunlu. Tebliğde, "hesap ekstresinin müşterinin yazılı talebi üzerine; müşteri tarafından beyan edilecek elektronik posta adresine aynı süre içinde elektronik ortamda gönderilebileceği ya da "Aracılık Faaliyetleri ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ" ilgili maddesi çerçevesinde, müşterilerinden borsaya iletilmek üzere elektronik ortamda emir kabul eden aracı kurumlar tarafından müşterilerin ekstrelerine elektronik ortamda erişimine imkan sağlanabileceği" kaydedildi.

Tebliğe göre, hesap ekstresinin elektronik ortamda gönderildiğine veya elektronik ortamda ekstreye erişim sağlandığına ilişkin ispat yükü aracı kuruluşa ait olacak.

Ayrıca, ilgili dönem içinde herhangi bir işlem yapmayan müşteriler ile hesap ekstresi gönderilmemesi hususunda münhasıran sözleşme imzalanan müşterilere anılan belge gönderilmeyebilecek.

Hesap ekstresinde yer alan bilgilerin belirli süre geçtikten sonra müşteri tarafından kabul edilmiş sayılacağına ilişkin sorumsuzluk kayıtlarına çerçeve sözleşmelerde ve ilgili diğer belgelerde yer verilmeyecek.

Belgeler ve Kayıt Düzeni

Bu arada, Aracı Kuruluşların Türev Araçların Alım Satımına Aracılık Faaliyetlerinde Düzenleyecekleri Belgeler ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğde de değişiklik yapıldı.

Tebliğde, müşterilere gönderilmesi zorunlu tutulan belgelerin, ay sonunu izleyen 7 gün içinde müşterilerin adreslerine taahhütlü olarak gönderilmesinin esas olduğu kaydedildi. Belirtilen belgelerin müşterinin yazılı talebi üzerine; müşteri tarafından beyan edilecek elektronik posta adresine aynı süre içinde elektronik ortamda gönderilebileceği veya "Aracılık Faaliyetleri ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ"in ilgili maddesi çerçevesinde, müşterilerinden elektronik ortamda emir kabul eden aracı kurumlar tarafından müşterilerin ekstrelerine elektronik ortamda erişimine imkan sağlanabileceği hükme bağlandı.

Hesap ekstresinin elektronik ortamda gönderildiğine veya ekstreye erişim sağlandığına ilişkin ispat yükünün aracı kuruluşa ait olduğu kaydedilen tebliğde, rapor ve ekstre gönderilmemesi hususunda münhasıran sözleşme imzalanan müşterilerin hesaplarına ilişkin raporlar ve ekstreler ile bilgi ihtiva etmeyen raporlar ve ekstrelerin gönderilmeyebileceği ifade edildi.

Diğer yandan Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) seans salonuna ilişkin düzenlemesinin yürürlük tarihinin ertelenmesine ilişkin tebliğ değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.