Arjantin’den Türkiye’ye turizm alanında fırsatlar

Güney Amerika’nın parlayan yıldızı Arjantin, turizmde önemli bir potansiyele sahip. EMITT Fuarı’nın bu yılki konuk ülkesi olan Arjantin, özellikle bu alanda Türkiye ile bağlarını kuvvetlendirmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - Arjantin denilince akla ilk önce futbol ve tango geliyor. Ancak, futbol ve tango dışında önemli bir ekonomik güce sahip olan Arjantin, bu özelliğiyle dünya sahnesinde kendisine ön sıralardan yavaş yavaş yer ediniyor.
 
2011 yılında yüzde 8.9 büyüyen Arjantin, 2012 yılında da dengeli bir büyüme ile yoluna devam etti. Kişi başına gelirin 18 bin doları bulduğu bu Latin Amerika ülkesinde, tarım ve endüstri en önemli sektörlerin başında yer alıyor. Otomotiv, eczacılık ve biyoteknoloji endüstrisi öne çıkan sektörlerdenÖ Kimya ve petrokimya sektörleriyle beraber tasarım, hizmet, imalat ve yazılım da parlayan diğer sektörler olarak dikkat çekiyor.
 
Bu sektörler dışında Arjantin, turizm alanında da gelişmek istiyor. Güney Amerika kıtasında kuzeyden güneye büyük bir yüzölçümüne sahip ülke, çok önemli doğal güzelliklere sahip. Arjantin bu noktada turizm konusunda yatırımlar bekliyor.
Arjantin ile Türkiye arasında başta ticaret, turizm, kültür ve bilimsel işbirliği olmak üzere çok sayıda ikili anlaşma imzalanmış durumda. Turizmde Arjantin ile ortak çalışmalar yapılabilir. EMITT Fuarı, bu imkanı sunuyor.
 
Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya
 
24-27 Ocak tarihleri arasında TÜYAP’ta 17. kez düzenlenecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT’te bu yıl konuk ülke olarak Arjantin boy gösterecek. EMITT’i düzenleyen Ekin Fuar AŞ Direktörü Hacer Aydın, neden Arjantin’i seçtikleri konusunda, şunları söyledi: “Genel olarak ülke tanıtımı yapılır EMITT’e, bir turizm hareketliliği kazandırır hem Türkiye hem de konuk ülke açısından. Mısır, Suriye ve Yemen daha önce konuk ülkelerimiz olmuştu. Çok önemli yatırım planları yapıldı. Ortadoğu’dan EMITT’e büyük ilgi var. Ancak, Arap baharı başlayınca işler tersine döndü. Arap baharındaki problemler bitince bu ülkelerle işler düzelecektir. Yemen ve Mısır’da kısmi düzelmeler var mesela Oralardan talepler almaya başladık. Yakın coğrafya dışında ilk kez uzak bir ülkeden EMITT’e talep geldi. Arjantin’den Turizm konusunda Arjantin’in Türkiye’ye yatırım yapmayı planladığını öğrendik. Bir dosya hazırlayıp Arjantin Turizm Bakanlığı’na sunduk ve sonrasında anlaştık. Arjantin gelişen bir ülke. Turizm alanında iyi işler yapılacağına inanıyorum.”
 
hacer_aydin.jpg
 
Uzungöl’ü dünyaya tanıttı
 
EMITT Fuarı’nın önemine değinen Hacer Aydın, özellikle fuara katılan beldelerin kendilerini tanıtma olanağı bulduğunu belirtti. EMITT’e 150 tane beldenin katıldığını ifade eden Aydın, Trabzon Uzungöl’ün dünyada bu kadar tanınır olmasının
nedeninin EMITT olduğunu vurguladı. Fuara üst düzey katılım olacağını anlatan Aydın, Arjantin’in, Filistin’in, Maldivler’in turizm bakanlarının fuara geleceğini kaydetti. Arap baharı nedeniyle Ortadoğu’da yer alan ülkelerden giden turist sayısında ciddi bir azalma olduğunu dile getiren Aydın, “Bunun eksikliğini genel olarak her ülke yaşadı. Politik ve ekonomik nedenlerden dolayı Ortadoğu’dan turistler yurtdışına gitmeyi bıraktı. Türkiye bu nedenle önemli bir noktada yer alıyor. Gözler, Ortadoğu’dan Türkiye’ye döndü. Türkiye’ye belki gideriz diyen ülkeler şimdi Türkiye’ye gelmeye başladılar” diye konuştu.
 
 
arjantin.jpg
 
İkili işbirliği için fırsat
 
İki uzak kıtada yer alan Türkiye ve Arjantin arasında kültürel ve sosyal anlamda büyük benzerlikler olduğunu ifade eden Aydın, Arjantinli turistlerin de bu yakınlığı anladıklarını ve son iki yıl içinde Türkiye’ye gelen Arjantinli turist sayısının yüzde 30 artış kaydederek 27 bini aştığını belirtti. Aydın, “Arjantin’in fuara katılma hedefi elbette daha fazla turist çekmek. Ancak, Arjantin’den fuara katılan acenteler hem turist gönderiyorlar, hem de turist getiriyorlar. Fuara katılan diğer ülkelerin acenteleriyle paket programlar hazırlıyorlar. Bu, ikili işbirlikleri için önemli bir fırsat sunuyor” dedi.
 
Güney Amerika ülkelerinden Brezilya ile 3 milyar dolar, Arjantin ile yaklaşık 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz var. Bu rakamlar, bu ülkelerle mesafenin uzak olmasına rağmen ticaret yapılabildiğinin göstergesi. Turizm ile ticari bağların daha artırılabileceğini söyleyen Hacer Aydın, “Fuarla Arjantin’in uzak olmadığı görülecek” diyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız açısında hem EMITT, hem de Arjantin büyük potansiyel taşıyor. Bu otansiyel mutlaka değerlendirilmeli.
 
Dünyanın 5. büyük fuarı
 
Dünyada ve Türkiye’de turizmde öne çıkmak isteyen beldeler, kalkınma ajansları, turizm firmaları ve sektör profesyonelleri her yıl EMITT Fuarı’nda düzenli olarak boy gösteriyor. 2013 yılında çok daha geniş katılımla yeni bir rekora imza atmaya hazırlanan EMITT Fuarı’na 2012 yılında dünyanın 62 ülkesi ve Türkiye’nin 150 şehir ve turizm beldesinden katılım gerçekleşmiş, 60 bin 500 metrekare fuar alanını 4 bin 500 uluslararası katılımcı, 57 bin profesyonel ve 71 bin tatilci ziyaret etmişti. 2012’de bir önceki yıla kıyasla toplam ziyaretçi sayısında yüzde 12 oranında artış gerçekleşmişti.
Bu konularda ilginizi çekebilir