”Artık hiçbir şirket yalnızca kar etme amacıyla hareket edemez”
Sabancı Holding CEO'su Dördüncü, iş dünyası değerlerinde yaşanan dönüşümün şirketlere daha fazla sorumluluk yüklediğini belirtti
İSTANBUL - Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, iş dünyası değerlerinde yaşanan dönüşümün şirketlere daha fazla sorumluluk yüklediğini belirterek, "Artık hiçbir şirket yalnızca kar etme amacıyla hareket edemez. Bundan böyle topluma geri verme zamanıdır" dedi.
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi 7. Yerel Ağlar Toplantısının açılışında konuşan Dördüncü, holding ve topluluk şirketleri olarak sözleşmeye uzun zaman önce imza atarak, temsil ettiği değerlerin kendileri için önemini ortaya koyduklarını belirtti.
Dördüncü, tüm dünyada çeşitli alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları aynı ortak sorumluluk duygusuna yönlendiren bu yapının bir parçası olmanın kendileri için taşıdığı öneme işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son dönemde yaşanan ekonomik çalkantılar tüm dünyada dengeleri değiştirdi. Şirketler değişen şartlara adapte olmak ve varlıklarını devam ettirmek için tüm sistemlerini yeniden gözden geçiriyor. Bu yaşanan değişim bir kavramı ön plana çıkarıyor: Sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlik bizim için çevreye, topluma ve ekonomiye uzun vadeli değer yaratmaktan geçiyor."
İş dünyası değerlerinde yaşanan hızlı değişim ve dönüşümün şirketlere daha fazla sorumluluk yüklediğini ifade eden Dördüncü, "Artık hiçbir şirket yalnızca kar etme amacıyla hareket edemez. Bundan böyle topluma geri verme zamanıdır" dedi.
Dördüncü, sadece vakıflarının kuruluşundan bu yana yapılan hayır yatırımlarının 1 milyar doları aştığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yıl Sabancı Topluluğu olarak sloganımız; 'başarı, sorumluluğumuzdur'. Ekonomik olarak sorumluyuz çünkü ülke ekonomisine değer yaratmamız gerek. Çevresel olarak sorumluyuz, çünkü gelecek nesillerin varlığını sürdürmemiz ve onlara yaşanır bir dünya bırakmamız gerek. Toplumsal olarak sorumluyuz, çünkü toplumun ihtiyaç ve beklentilerini gözetmek, adil bir çalışma ortamı sunmamız gerek."
"Etik değerlere sahip olmayan piyasalar sürdürülemez"
Küresel İlkeler Sözleşmesi Direktörü Georg Kell ise şirketlerin artık kısa dönemli kar takıntısından uzaklaşması gerektiğini belirtti.
Bundan sonraki süreçte küresel düzeyde karşılıklı bağımlılığın getirdiği risklerin değerlendirilmesi ve proaktif davranılması gerektiğini ifade eden Kell, etik değerlere ve ilkelere sahip olmayan piyasaların sürdürülemezliğine dikkati çekti.
Küresel krizin yaşandığı son dönemde, sözleşmeye taraf pek çok kurumun ilkeleri daha da ciddiyetle ele aldıklarını söyleyen Kell, bu anlamda daha ileri görüşlü kuruluşların, krizin etkilerine karşı da çok daha dayanıklı olduğunu kaydetti.
Kell, sözleşme ilkeleri arasında küresel ısınmanın önemine işaret ederek, şirketleri, hükümetlerine Kopenhag'da düzenlenecek toplantıda küresel ısınmaya karşı sözleşmeye imza atmaları yönünde baskı yapmaları çağrısında bulundu.
BTSO, Küresel İlkeler Sözleşmesine taraf oldu
Toplantı kapsamında düzenlenen törenle, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez'in de sözleşmeyi imzalamasıyla, BTSO, Küresel İlkeler Sözleşmesine taraf oldu.
Verilen bilgiye göre, geçen sene Bonn'da gerçekleştirilen yerel ağlar toplantısında 70 ağı temsilen 250 kişi olan katılımcı sayısı, İstanbul'daki toplantıda 77 ağı temsilen 321 katılımcıya yükseldi.