Artık taklit ürünlerin yaşama şansı yok

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA - Türk Patent Enstitüsü (TPE) marka, paten, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında protokol imzalayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın ürünlerinin artık güven altında olacağını vurguladı. Palandöken, "Bundan böyle coğrafi işaretlenmiş, markalaşmış ürünlerin taklitleri olmayacağı gibi bu ürünler daha değerli olacak. Yani Van'ın otlu peyniri, Samsun'un kapalı pidesi, Kayserinin mantısı ve Konya'nın etli ekmeği artık marka olacak" dedi.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) marka, paten, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında işbirliği protokolü imzaladıklarını yaptı yazılı açıklamada anlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Hiç kuşkusuz 2023 hedefinde esnafımızın payı büyük olacaktır. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olurken esnaf ve sanatkarımızda koydukları katkı ile övüneceklerdir. Esnaf sanatkarlar olarak marka ve markalaşmayı çok önemsiyoruz. Bu protokol ile yenilikçiliği, üretkenliği ve yaratıcılığı teşvik ederek ulusal sistemini güçlendirerek, esnaf ve sanatkarımızın rekabet gücünün artacağı kaçınılmazdır. Türkiye'de 100 yıllık firmamız yok denecek kadar az. İmzaladığımız protokol ile birlikte, bundan böyle coğrafi işaretlenmiş, markalaşmış ürünlerin taklitleri olmayacak. Yani artık Konya'nın etli ekmeği, Van'ın Otlu peyniri, Kayseri'nin mantısı, Samsun'un kapalı pidesi sadece ülkemizde de değil uluslararası marka olacak" diye konuştu.

"Esnafımızda AB projesi hazırlayacak"

Türk insansının gelişmiş sanayideki entegrasyonun sağlanması, organize sanayi bölgelerinde markalaşacak ürünlerin üretimine de önemli katkı koyağını anlatan Bendevi Palandöken, "Bu işbirliği protokolüyle, Avrupa Birliği projeleriyle artık direk muhatap olacağız. Ve böylelikle açılacak konuşmalarda Türk esnaf sanatkarlarının Avrupa ülkeleriyle işbirliği sağlanmış olacak. Bunla birlikte esnaf ve sanatkarın üretimde katkı payının çok önemli olduğunun bilinmesine rağmen, maliyet bakımından da fiyatların daha da düşük seviyeye çekilmesini amaçlayan girdilerin düşürülmesiyle ilgili bir çalışma olacak. Artık herkes güvenerek üretilen ayakkabının, üretilen giysinin, yediğimiz yiyeceklerin hem ülke ekonomisine katkısı olduğunu hem de bireysel olarak kendilerinin Türk ekonomisine katkı vereceğini bilecek. Leziz ürünleri kendi vatandaşları markalarını tescil edilmiş olacak. Hani derler ya ‘Kim yaptı bunu? Hangi usta yaptı?' İşte, ‘Bu mantı kimin? Dediklerinde Kayseri mantısı diyecekler" ifadesini kullandı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir